Mødedato: 09.06.2011, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kulturhavn som international begivenhed

Kultur- og Fritidsudvalget har anmodet om et oplæg til, hvordan Kulturhavn kan gøres til en international begivenhed.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at oplægget i denne indstilling til, hvordan Kulturhavn kan gøres til en international begivenhed, skal indgå i forhandlingerne om budget 2012.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 7. april 2011 - på baggrund af et medlemsforslag fra Ayfer Bakal, Peter Thiele og Marialise Rømer (SF) - at anmode om et oplæg om, hvordan Kulturhavn kan gøres til en international begivenhed samt hvilke udgifter, der vil være forbundet hermed. Oplægget skal fremlægges senest den 9. juni 2011.

Løsning

Kulturhavns potentiale som international begivenhed

Kulturhavn er en årligt tilbagevendende havnefestival i Københavns Havn med 80.000 besøgende.

Investeringen i nye områder og samarbejdsprojekter med afsæt i en allerede veletableret festivalramme kan løfte festivalen til en international kulturbegivenhed, der kan tiltrække turister, opmærksomhed, vækst og øget samarbejde med kulturelle aktører, uddannelsesinstitutioner og virksomheder i havnen. Kulturhavn er en folkelig og lokalt forankret begivenhed. Festivalen byder hvert år på over 100 gratis kultur- og idrætsoplevelser. Erfaringer fra både Danmark og andre lande peger på, at det netop er de lokalt forankrede begivenheder, der gør metropoler attraktive og tiltrækker besøgende fra både ind - og udland. Begivenheder som det årlige tyreløb i Pamplona og karnevalet i Rio er eksempler herpå.

 

Kulturhavn har flere gange vist eksempler på, at udviklingen af kreative projekter i havnen bliver til enestående kulturoplevelser, der får stor bevågenhed. I 2005 lancerede festivalen havneteatret ”Den Lille Havfrue”. Som Nordeuropas største teaterforestilling med både amatører og professionelle havde forestillingen ifølge Wonderful Copenhagens målinger en markedsføringsværdi af 5,2 mio. kr.

 

Eksponering og udvikling af nye byområder

I år udvider Kulturhavn til Refshaleøen og sætter fokus på en helt ny type af aktiviteter i samarbejde med ejendomsselskabet Refshaleøen Holding A/S og øens kreative erhverv. På baggrund af dette tiltag, foreligger der udviklingsmuligheder for festivalen i forhold til at sætte fokus på Refshaleøen som kreativt byudviklingsområde, øens historiske arv og vækstpotentiale.

 

I samarbejde med Refshaleøens kreative virksomheder, kunstnere, designere, arkitekter, teaterfolk, projektmagere mv. er det ønsket at skabe en historisk kulturbegivenhed med det gamle B&W som omdrejningspunkt og Refshaleøens særegne omgivelser som kulisse.

I 2012 er det ønsket at skabe en kulturbegivenhed med søsætningen af verdens første ocean­gående motorskib M/S Selandia som tema. En nyskabende forestilling med lys- og videoinstallationer på de gamle værftshaller, musik og lydbilleder, teater og performance på hele det gamle værftsområde.

 

Endvidere kan et samarbejde med By & Havn bidrage til udvikling af flere festivalaktiviteter på et større havneareal fra Nordhavnen til Sydhavnen og dermed fremvise Københavns nye byområder.

 


Samarbejde med det kreative erhverv/kulturinstitutioner

Kulturhavn har tidligere med både sine flydende musicalforestillinger og korkoncert på havnebadet skabt store kulturbegivenheder i havnen. Samarbejdet mellem amatører og professionelle har givet både deltagere og publikum unikke oplevelser og skabt en stor mediebevågenhed.

 

I samarbejde med havnens kulturinstitutioner, som f.eks. Operaen eller Skuespilhuset, vil der kunne etableres flere folkelige optrædener ml. amatører, upcoming talenter og professionelle på en ny og anderledes måde. Det kunne være samarbejde ml. et symfoniorkester og unge dansere, rytmiske kor og operasangere, skuespil og ballet i både og på nye sjove og anderledes steder i havnen etc. Et samarbejde med medieinstitutioner i hovedstaden kan bidrage til udvikling af projekter i havnen, som formidler kulturarven.

Kulturhavn kan i fremtiden danne rammen om kulturoplevelser af høj kvalitet, som kan tiltrække både international medieopmærksomhed, turister og øget vækst.



Samarbejde med Campus Holmen

Kulturhavn har udviklet et tæt samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole i København i form af studerendes bidrag til udviklingen af kreative installationer til brug under festivalen. Sidste år udviklede arkitektstuderende en teaterscene af brugte paller, og i år skabes en flydende kunstinstallation af genbrugsmaterialer hevet op fra havnen.

 

De kreative uddannelser på Campus Holmen (samlet under CAKI - Center for kunstnerisk innovation) har vist interesse for i samarbejde med Kulturhavn at udvikle et sommerakademi med fokus på kunstnerisk innovation, der skal skabe international opmærksomhed omkring det kreative vækstlag og de kreative uddannelser på Holmen.

 


Samarbejde med det private erhvervsliv

Kulturhavn har udviklet samarbejde med private virksomheder, der ser fordel i at blive en del af Danmarks største havnefestival. Private samarbejdspartnere tæller bl.a. By og Havn, Politiken, Nykredit, Refshaleøen Holding A/S, Fisketorvet Shopping Center og Copenhagen Marriott Hotel.

 

Det er erfaringen, at en større kommunal investering i udvikling af festivalaktiviteter kan tiltrække flere samarbejdspartnere og sikre større privat medfinansiering af begivenheder, der kan tiltrække opmærksomhed til gavn for både byen og dens erhvervsliv.


Forvaltningens vurdering

Efter forvaltningens opfattelse er der således udviklingspotentiale i Kulturhavn som international begivenhed. Københavnerfortællingen tager afsæt i værdier som livskvalitet, mangfoldighed, sundhed, viden, innovation og vækst – Kulturhavn er en begivenhed, som udlever værdierne i praksis. Allerede nu er der en spirende international opmærksomhed omkring festivalen. Det kommer til udtryk i samarbejdet med flere af havnens hoteller, der oplever interesse fra turister, hvilket bl.a. har resulteret i afviklingen af festivalaktiviteter på hotellernes områder, samt en privat finansiering af den engelske oversættelse af festivalprogrammet. Markedsføringen af Kulturhavn som international begivenhed kan med fordel indbygges i de forskellige turistorganisationers strategier, og på sigt vil et samarbejde med aktører på den anden side af sundet også kunne forbinde Øresundsregionen.


Økonomi
 

Hvis man vil løfte festivalen til en international begivenhed, jf. ovenfor, foreslår forvaltningen, at bevillingen til Kulturhavn øges med ekstra 2,0 mio. kr. årligt. Størrelsen af det bevilligede beløb og ambitionsniveauet hænger naturligvis sammen.

 

Midlerne skal anvendes til:

 

-         Flere aktiviteter på et øget areal under begivenheden, herunder materiale til udstillinger, vandprojekter m.m.

-         Udvikling af samarbejde med kulturinstitutioner i havnen.

-         International markedsføring gennem samarbejdspartnere, internet og i magasiner.

-         En medarbejder til at styrke sekretariatets arbejde med netværk, PR og markedsføring, koordinering m.m.

 

Kulturhavn har gennem årene vist potentialet til at supplere den kommunale bevilling med eksterne sponsorater. I 2010 formåede Kulturhavn at supplere festivalens kommunale bevilling på 1,6 mio. kr. med ekstern finansiering i form af sponsorater på i alt 1,1 mio. kr.

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Oplægget henvises til forhandlingerne om budget 2012.
Carsten Haurum


                                                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2011:

Indstillingen blev godkendt.
Til top