Mødedato: 09.06.2005, kl. 14:30

Høringssvar vedrørende høring om forslag til kommissorium om lokaludvalg

Høringssvar vedrørende høring om forslag til kommissorium om lokaludvalg

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 9. juni 2005

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

25.      Høringssvar vedrørende høring om forslag til kommissorium om lokaludvalg

(KFU 242/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvar til udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling vedrørende forslag til kommissorium for lokaludvalg.

 

 

RESUME

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har sendt forslag til kommissorium for lokaludvalg i høring i fagudvalg, hos berørte foreninger og organisationer mv. samtidig med, at der er startet en borgerdialog om forslaget. Fagudvalget er blevet bedt om at sikre, at relevante foreninger, organisationer m.fl. inden for ressortområdet bliver hørt, samt at deres svar vedlægges fagudvalgets høringssvar.  

Forvaltningen har igangsat en høring af brugerbestyrelser og et antal foreninger indenfor ressortområdet. Svarene herfra vil først kunne foreligge efter sommerferien og vil indgå i forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af en udviklingsplan for initiativer til styrkelse af brugerdemokratiet.

Ifølge forslaget til kommissorium for lokaludvalg nedsættes et antal lokaludvalg, der får en rådgivende rolle med begrænset beslutningskompetence.

I høringssvaret tilkendegiver Kultur- og Fritidsudvalget, at man kan tilslutte sig tankerne om lokal indflyd else på beslutninger, der vedrører egen bydel. Samtidig påpeges, at der allerede er sket en decentralisering på kultur- og fritidsområdet bl.a. til brugerbestyrelser.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på sit møde den 18. april 2005 at sende forslag til kommissorium for lokaludvalg til høring i fagudvalg, hos berørte foreninger og organisationer m.fl.

Ifølge forslaget nedsættes et antal lokaludvalg sammensat af et lokalt medlem fra hvert parti, som er repræsenteret i Borgerrepræsentationen og et tilsvarende antal medlemmer valgt af lokale foreninger, brugerbestyrelser m.m. Lokaludvalget er tiltænkt en rådgivende rolle med begrænset beslutningskompetence.

Udkast til kommissorium for lokaludvalg tager udgangspunkt i kommissoriet for Valby Lokaludvalg.

Før endelig vedtagelse af kommissoriet gennemføres en dialogproces, der samtidig er afslutning på dialogen om Hverdagens Demokrati. Der vil være 3 hovedelementer i processen:

·        forslag til nærdemokrati sendes i høring blandt berørte foreninger, or-                     ganisationer, fagudvalg mv.

·        der åbnes en hjemmeside for debat om forslaget

·        der gennemføres lokale debatarrangementer i de enkelte bydele.

 

Som afslutning holdes en konference i Store Vega den 14. juni 2005, hvor der bliver mulighed for debat om nærdemokratiforslaget og opsamling på høringen, de lokale debatter og debatten på nettet.

 

Efterfølgende behandler Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling eventuelle ændringsforslag. Endelig indstilling forventes sendt til Økonomiudvalget i efteråret.

 

Høringssvar vedrørende kommissorium for lokaludvalg:

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal ifølge sit kommissorium udarbejde indstilling til Økonomiudvalget om udvikling af nærdemokrati. I den forbindelse er kommissorium for lokaludvalg sendt i høring. Fagudvalget er blevet bedt om at sikre, at relevante foreninger, organisationer m.fl. inden for ressortområdet bliver hørt, samt at deres svar vedlægges fagudvalgets høringssvar.  

Forvaltningen har igangsat en høring af alle brugerbestyrelser og et antal foreninger, men fristen har været for kort til at besvarelserne kan indgå i denne høring. Svarene vil blive fremsendt efter sommerferien i forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse af en udviklingsplan for hvilke initiativer til en styrkelse af brugerdemokratiet, der vil blive iværksat på udvalgsområdet.

Forslaget til kommissorium for lokaludvalg indebærer, at der nedsættes et antal lokaludvalg, der bl.a. skal høres inden der træffes beslutning i sager, der er af særlig betydning for bydelen. Lokaludvalget skal dermed sikre dialogen med bydelens borgere inden høringssvar m.v. afgives til Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg. Lokaludvalget får også ret til f.eks. at fremsætte forslag i udvalgene.

 

Kultur- og Fritidsudvalget kan fuldt ud tilslutte sig forslagets grundide, at det lokalt skal sikres at borgerne inddrages i planlægning og udvikling af deres egen bydel.

 

Nedsættelse af lokaludvalg kan ved at sikre, at den lokale stemme bliver hørt i spørgsmål af særlig interesse for bydelen, dels styrke det lokale engagement og identitetsfølelsen i forhold til egen bydel, dels medvirke til at der er en sammenhæng og koordinering af kommunens bydelsrettede aktiviteter og dermed i sidste ende føre til, at der træffes bedre beslutninger centralt. Omvendt rejser det en række væsentlige spørgsmål om, hvordan decentraliseringen udmøntes.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har allerede gjort en større indsats for at sikre selvforvaltning og brugerdemokrati, fx gennem brugerbestyrelser, der varetager opgaver omkring brugerrepræsentation og dialog med forvaltningen og Kultur- og Fritidsudvalget. Der er nedsat brugerbestyrelser ved alle kultur- og medborgerhuse, ved bibliotekerne og ved KI's idrætsanlæg. Også når nye idræts- eller kulturfaciliteter planlægges er der brugere med i processen. På folkeoplysningsområdet, har brugerne en afgørende indflydelse via Folkeoplysningsudvalget, hvor de foreningsvalgte er i flertal i forhold til politikerne.

 

Forvaltningen kan på baggrund af erfaringerne med brugerinddragelse også konstatere en tendens til, at borgerne engagerer sig i forhold til konkrete sager og områder, der har relevans og berøring i forhold til borgerens liv og interesser. Erfaringen er, at der synes at være en oplagt opgave- og kompetencefordeling, hvor brugerrepræsentanterne varetager det lokale, decentrale hensyn, mens forvaltningen indenfor de enkelte politikområder varetager og tilgodeser det mere overordnede helhedssyn.

 

Som eksempel kan nævnes et forløb omkring indgåelse af kontrakter med kultur- og medborgerhusene. Valby lokalråd blev hørt i forlængelse af at forvaltningen havde forhandlet kontrakt med brugerbestyrelsen. Det kan konstateres, at Lokaludvalget i denne forbindelse udgør et centraliserende led, der ikke har umiddelbar relevans i forhold til en demokratisering på lokalt niveau.

 

I forhold til den høje grad af decentralisering til institutioner og brugerbestyrelser i dag kan nedsættelse af lokaludvalgene derfor bidrage til en øget centralisering på lokalt niveau. Det er derfor væsentligt, at der gøres en særlig indsats for at afgrænse de områder, hvor hhv. lokaludvalg og andre brugerkonstellationer skal inddrages, da der kan være risiko for at brugerne bliver i tvivl om, hvor deres kræfter bedst anvendes for at få indflydelse lokalt.

 

Endelig kan der være en fare for at etablering af lokalråd, som et yderligere led, der skal høres om lokale forhold vedrørende kultur og idræt, forlænger beslutningsprocessen og dermed den tid, der går fra man starter planlægning af nye tiltag, til de rent faktisk kan være på plads og i gang.

 

Økonomi

Indstillingen har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser. Bliver der nedsat lokaludvalg kan det medføre afledte udgifter i forvaltningerne.

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Andre konsekvenser

Ingen

Høring

Ingen

Bilag

1.      Udkast til kommissorium for lokaludvalg< /span>

 

 

 

                                      Carsten Haurum

                                                                                 /Thomas Jakobsen

 


 

Til top