Mødedato: 08.12.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udmøntning af pulje til foreningsdrevet idrætskapacitet

Se alle bilag

I Budget 2023 blev der som led i udmøntningen af idrætsmilliarden afsat midler til Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet. En tilsvarende etårig pulje blev afsat som led i udmøntningen af idrætsmilliarden for Budget 2022.

Ansøgningsrunden til midler i 2023 er slut, og med afsæt i forvaltningens indstilling skal udvalget prioritere, hvilke projekter der skal bevilges tilskud. Udvalget skal desuden tage stilling til håndtering af streetprojekter på offentlige arealer samt igangsætte ansøgningsrunde for øvrige anlægspuljer. I forhold til streetprojekter er der den udfordring, at projekterne har vanskeligt ved at blive eksekveret bl.a. som følge af omfanget af tilladelser og godkendelser. Derfor foreslår forvaltningen, at der afsættes yderligere midler til at understøtte disse projekter med henblik på at få dem gennemført.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at fordele puljemidler med afsæt i det forslag til prioritering af ansøgninger, der fremgår af bilag 1.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter ansøgningsrunde til restmidler i Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet i 2023 samt Pulje til nye idrætsskabende initiativer, Pulje til outdoor idrætsfaciliteter og Lokale foreningsaktiviteter og faciliteter i hele byen med ansøgningsfrist den 15. februar 2023.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget afsætter 1,0 mio. kr. i 2023 fra Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet til projektmodning af streetprojekter.
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2024 om finansiering af afledt drift i forbindelse med streetprojekter på offentlige arealer.

Problemstilling

I budget 2023 blev der afsat midler til Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet. Kultur- og Fritidsudvalget igangsatte den 29. september 2022 ansøgningsrunde til puljens midler i 2023 med ansøgningsfrist den 1. november 2022. Forvaltningen har behandlet de indkomne ansøgninger, og udvalget skal på den baggrund prioritere, hvilke ansøgninger der skal bevilges tilskud til. Desuden skal der tages stilling til håndtering af streetprojekter på offentlige arealer.

Løsning

Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet er på 5,0 mio. kr. i 2023 og 7,5 mio. kr. årligt i perioden 2024-2026. Der er i alt 5,0 mio. kr. til disposition i 2023, og der stilles forslag om bevilling af 2,6 mio. kr., der vil medføre et træk på budgettet på 2,2 mio. kr. grundet momskompensation.

I budgetaftalen fremgår det, at 1,0 mio. kr. af puljen i 2023 som udgangspunkt reserveres til at etablere idrætsanlæg på tagene af nybyggerier. Der er ikke indkommet ansøgninger, der understøtter dette formål, og det anbefales, at beløbet fortsat er øremærket formålet med henblik på en opfølgende ansøgningsrunde.

Fordeling af midler

Der er modtaget 39 ansøgninger til et samlet beløb på 12,7 mio. kr., og forvaltningen foreslår, at der bevilges støtte til 21 projekter for i alt 2,6 mio. kr. De indkomne ansøgninger samt forslag til prioritering fremgår af bilag 1. Forvaltningens vurdering og foreslåede prioritering har primært afsæt i puljens kriterier (bilag 3) samt vurderet realiserbarhed. Ansøgningerne er på basis af dette blevet tildelt en samlet score på en skala fra 1-5. Den foreslåede prioritering baserer sig på forslag om, at der bevilges tilskud til projekter med vurderingen 3-5.

Nogle af ansøgningerne vedrører projekter, der i højere grad flugter med andre puljer under Kultur- og Fritidsudvalget og Folkeoplysningsudvalget. Ansøgninger, der henvises til pågældende puljer, er anmærket i oversigten (bilag 1), og forvaltningen vil gå i dialog med ansøgerne herom.

Evaluering på projekter fra anlægspuljer i 2022

I Budget 2022 blev der afsat tre nye anlægspuljer under Kultur- og Fritidsudvalget, og der er i 2022 bevilget anlægstilskud for i alt 16,3 mio. kr. fra puljerne. Forvaltningen har udarbejdet en foreløbig evaluering af arbejdet med puljerne (bilag 2).

Det har været en udfordring for projekterne at igangsætte i indeværende år, hvilket giver sig udslag i, at der kun er udbetalt 21% af puljernes midler i 2022. Det lave afløb kan henføres til, at flere projekter er blevet forsinket, da de forudsætter en række tilladelser og har krævet yderligere projektmodning. Forvaltningen vil gå i dialog med tilskudsmodtagerne om fremsendelse af dokumentation for afholdte udgifter i 2022 med henblik på at opnå højere afløb af midlerne i 2022.

Der har været stor tilslutning og et relativt højt antal ansøgninger med en fin spredning i projekterne. Dog er der indkommet relativt få ansøgninger om regulære outdoor-projekter, og det er en udfordring at realisere outdoor-puljens formål med den hidtidige tilgang. Fx er der i forbindelse med inddragelsesforløbet for idrætsmilliarden tilkendegivet stor interesse for faciliteter til discgolf men ikke kommet ansøgninger til formålet. Forvaltningen vil i dialog med foreningerne udarbejde forslag om faciliteter til discgolf, som forventes at indgå i prioriteringerne ved næste udmøntning. Der er mulighed for, at forvaltningen på baggrund af andre interessetilkendegivelser fra foreninger udvikler projektforslag på outdoorområdet.  

En anden udfordring for flere projekter er, at foreninger og andre tilskudsmodtagere er bygherre uden at have erfaring på området. Det har bl.a. medført, at der ikke i tilstrækkelig grad har været taget forbehold for indhentning af tilladelser, herunder at projekter er blevet igangsat uden de fornødne tilladelser. For projekter med særligt omfang eller kompleksitet, kan det overvejes, om kommunen bør påtage sig bygherrerollen.

Hertil kommer en særlig udfordring vedrørende streetprojekter, der skal gennemføres i offentlige byrum og parker, herunder Teknik- og Miljøforvaltningens arealer. Der er indkommet 17 ansøgninger (i alt 9,5 mio. kr.) inden for kategorien, hvoraf der er bevilget tilskud til 7 (i alt 2,9 mio. kr.). Af de 7 projekter er 6 ikke igangsat. Dette kan dels henføres til, at der stilles skærpede krav til projektmodning af projekter på offentlige arealer, da de skal kunne benyttes af alle borgere hele døgnet, dels at organiseringen omkring gadeidræt er på et tidligt stade. Forvaltningen indstiller, at der afsættes 1,0 mio. kr. af puljens midler i 2023, til at forvaltningen kan understøtte streetprojekterne med projektmodning og myndighedsdialog, så projekterne kan igangsættes. Desuden er de af projekterne, der indebærer afledte driftsudgifter, forhindret igangsættelse, indtil denne udfordring er håndteret. Der er mulighed for at afsætte en driftsbevilling til projekterne i de kommende budgetforhandlinger. Finansieringsbehovet vil blive afklaret i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med et eventuelt budgetnotat.

I udgangspunktet indstilles nye ansøgninger på offentlige arealer ikke til bevilling, men godkender udvalget 3. og 4. at-punkt, vil forvaltningen gå i dialog med ansøgere om kvalificering og modning af projektforslagene med henblik på mulighed for bevilling ved opfølgende udmøntning.

Økonomi

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udmøntes 3,2 mio. kr. i 2023 fra Pulje til ny foreningsdrevet idrætskapacitet.

Sammensætning af økonomi i 2023 for puljen

Beløb, 1.000 kr. (2023 p/l)

Forslag til udmøntning

2.611

Momskompensation ifm. udmøntning

-444

Budgettræk ifm. udmøntning

2.167

Projektmodning af streetprojekter på offentlige arealer

1.000

Budget i 2023

5.000

Restbudget til senere udmøntning

1.833

 Af øvrige disponible midler i anlægspuljer under udvalget i 2023 er Klubhuspuljen med 3,3 mio. kr., Pulje til outdoor idrætsfaciliteter med 2,0 mio. kr. og Lokale foreningsaktiviteter og faciliteter med 1,5 mio. kr.

Videre proces

Såfremt ansøgninger imødekommes, vil forvaltningen i dialog med tilskudsmodtager udarbejde en tilskudsaftale. Nogle ansøgninger vedrører foreninger, som forvaltningen er i forhandlinger med om nye aftaler, bl.a. som en del af taskforce-arbejdet. Bevilges der tilskud til pågældende foreninger/lokaliteter, vil udbetaling af tilskuddet forudsætte, at der forlods indgås nye aftaler.

Godkender udvalget indstillingens andet at-punkt, vil forvaltningen igangsætte ansøgningsrunde til anlægspuljer med ansøgningsfrist den 15. februar 2023. Udvalget forventes at blive forelagt en udmøntningsindstilling den 30. marts 2023.

Søren Tegen Pedersen

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at bevilge følgende tilskud fra puljen til foreningsdrevet idrætskapacitet.

Ansøger/forening

Bevilling

Boldklubben af 1893

175.000

SIAM

169.769

CPH Beach Soccer Club

15.539

PUC

2.802

Copenhagen City Teakwondo Club

35.125

Roklubben Skjold

300.000

BK37

200.000

HKG Gymnastik

220.000

Ørestad IF

68.750

Krumspring

101.000

B1908

204.558

Hovedstadens Basketball, 1

135.000

Hovedstadens Basketball, 2

70.000

Dansende Dynamisk Verden Skole

22.000

Copenhagen Cricket Club

98.500

CLASHcph

128.500

Nørrebro Cricket

110.000

Copenhagen Budo Academy

125.000

Tennisklubben Ryvang

123.750

Kjøbenhavns Skøjteløber Forening

309.462

Københavns Baseball Klub

77.396

Mills Club

17.032

Klaus Mygind (F) anmodede om et uddybende notat om ansøgningen fra Vigerslev Boldklub og manglende rådighed over det konkrete areal, hvor banen ønskes placeret.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 2., 3. og 4. at-punkter.

Karina Bergmann (C) forlod mødet fra kl. 18.39 til kl. 18.42 under punktets behandling.

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen og kontorchef Kim Natour Svendsen deltog under punktets behandling.

Til top