Aktiviteter i Arkitekturåret 2023
København er valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO i 2023. Arkitekturåret (WCA23) er resultatet af et samarbejde mellem Wonderful Copenhagen, Arkitektforeningen og Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte de aktiviteter, der er planlagt på kultur- og fritidsområdet i bydele og institutioner i anledning af Arkitekturåret i 2023. Udvalget skal endvidere drøfte et eventuelt samarbejde med Det Kongelige Akademi. Det Kongelige Akademi for arkitektur, design og konservering afholder hvert år et to-ugers undervisningsforløb for deres kandidatstuderende sammen med en ekstern samarbejdspartner. Udvalget skal drøfte, om Kultur- og Fritidsforvaltningen kan indgå i dette samarbejde i 2023.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager de planlagte aktiviteter for Arkitekturåret til efterretning
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om der skal gennemføres yderligere aktiviteter i Arkitekturåret
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter samarbejde med Det Kongelige Akademi om forløb under Arkitekturåret og eventuelt reserverer finansiering på maksimalt 250.000 kr. fra udvalgets disponible midler
Problemstilling
København er valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO i 2023. Ambitionen med WCA23 er at skabe global og lokal opmærksomhed om Københavns arkitektur i bred forstand.
København er vært for den internationale arkitektforenings kongres, der løber af stablen i Bella Center i juli 2023. Kongressen arrangeres af Arkitektforeningen.
Det øvrige program er forankret i Københavns Kommune og udvikles i samarbejde med mange forskellige aktører fra museer, skoler, foreninger og virksomheder. WCA23 opererer med de tre strategiske pejlemærker: Historie, Hverdag og Natur. Det samlede program markedsføres under mottoet ”Copenhagen in Common”. Arkitekturåret åbnes officielt med reception i Festsalen på Rådhuset den 17. januar 2023 med efterfølgende aftenarrangement på Arbejdermuseet.
Løsning
Økonomiudvalget afsatte den 5. maj 2020 6,5 mio. kr. fra Københavns Kommunes Megaeventpulje til Arkitekturåret. Teknik- og Miljøforvaltningen har nedsat et sekretariat og en projektgruppe, som forestår udvikling og afvikling af arrangementer. De står ligeledes for kommunikation og markedsføring af Arkitekturåret. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at have det endelige program for året klar primo december 2022.
Der er nedsat en styregruppe med repræsentanter for alle forvaltninger, som ledes af Teknik- og Miljøforvaltningen.
Ud af de 6,5 mio. kr. fra Megaeventpuljen er 2,0 mio. kr. afsat til følgende såkaldte signaturevents:
- Åbningsevent i primo januar 2023. Lanceringen knyttes til offentliggørelse af et visuelt ikonisk værk, der repræsenterer Arkitekturåret. Værket er ikke besluttet.
- Open House i marts. Et internationalt event, der arrangeres i samarbejde med Dansk Arkitektur Center.
- 10 københavnerpicnicer i juni. Eventet arrangeres i samarbejde med lokaludvalgene og lokale partnere og er langbordsmiddage, der afholdes i hver bydel samtidigt. Der vil være plads til mellem 200-500 deltagere til hvert arrangement, der afholdes i et byrum med særlig lokal og arkitektonisk kvalitet.
- Museumsevent, forankret i Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at udfolde museumsområdet. Eventet indeholder udstillingen ”Folkets Slot – Martin og Rådhuset” og vil fokusere på Københavns Rådhus. Udstillingen åbner i forbindelse med åbningsreceptionen den 17. januar. Styregruppen har afsat 300.000 kr. til dette signaturevent med udstilling på Rådhuset.
- ”Folkemøde” om den tilgængelige by afholdes på Israels Plads. Eventet arrangeres i samarbejde med Bevica Fonden. Tidspunktet er ikke fastlagt.
- Afslutningsevent i december, der bliver knyttet til det ikoniske værk for at binde en symbolsk sløjfe på Arkitekturåret.
Udover rækken af signaturevents er der planlagt en række andre initiativer og aktiviteter (bilag 1). De enkelte projekter er endnu under udarbejdelse. Omfanget af det endelige program vil afhænge af, om der kan findes tilstrækkelig finansiering, da øvrige aktiviteter skal finansieres inden for egen ramme eller i form af tillægsbevilling og/eller fondsstøtte.
Teknik- og Miljøudvalget bestilte ved forhandlingerne om Budget 2023 et budgetnotat til en pulje til lokale initiativer med bl.a. kunst, workshops, DIY-projekter i løbet af 2023, men der blev ikke afsat midler til formålet.
Samarbejde mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Akademi
Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med Det Kongelige Akademi for arkitektur, design og konservering om et muligt samarbejde om fælles udvikling og afholdelse af workshop og udstilling med kandidatuddannelserne på Institut for Bygningskunst og Design (bilag 2).
Formålet er, at de studerende kommer med deres perspektiver og løsningsforslag på centrale udfordringer på kultur- og fritidsområdet i form af cirka 10 forskellige konkrete installationer. Udgangspunktet for drøftelsen med Det Kongelige Akademi er det overordnede emne ”Den inkluderende storby”. Emnet er fundet på baggrund af et fælles ønske om at finde nye bud på og indgangsvinkler til centrale udfordringer på kultur- og fritidsområdet. Emner som nye brugergrupper, trivsel, forstyrrelser, fællesskaber og kulturoplevelser vil være omdrejningspunkter. Et konkret nedslagspunkt kunne fx være universelt design i samarbejde med relevante aktører som Bevica Fonden, der allerede har vist interesse for projektet.
Målet er, at installationerne gøres tilgængelige og relevante for alle københavnere i en midlertidig periode i slutningen af Arkitekturåret. Det gøres ved at udstille og formidle resultaterne i forvaltningens egne faciliteter i forskellige bydele, fx under Kulturnatten i oktober 2023.
Det Kongelige Akademi lægger op til et samarbejde om finansieringen, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen bidrager med 150.000-250.000 kr. Instituttet dækker undervisningsforløbet, så det kommunale bidrag går direkte til formidling af projekterne. Projektet tilrettes efter de afsatte midler og eventuel supplerende finansiering fra fonde.
Økonomi
Såfremt indstillingens 3. at-punkt tiltrædes, anvises der et beløb på op til 250.000 kr. fra udvalgets disponible midler til samarbejde med Det Kongelige Akademi under Arkitekturåret 2023.
Finansieringen skal aftales nærmere efter udvalgets behandling af sagen, og et eventuelt mindreforbrug tilbageføres til udvalgets disponible midler.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser og beslutning videre med aktiviteter for Arkitekturåret.
Søren Tegen Pedersen
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2022:
Kultur- og Fritidsudvalget tog de planlagte aktiviteter for Arkitekturåret til efterretning. Forvaltningen arbejder videre med det input udvalget gav til aktiviteter.
For så vidt angår indstillingens 3. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at bevillige 250.000 kr. fra udvalgets disponible midler.
Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen og kontorchef Kim Natour Svendsen deltog under punktets behandling.