Værtskab for ICORN General Assembly 2024
København har siden 2010 været friby for forfulgte kunstnere under det internationale fribynetværk, International Cities of Refugee Network (ICORN). I øjeblikket huser København for en toårig periode en digter fra Bangladesh, som er Københavns tredje fribyforfatter (bilag 1).
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte, om Københavns Kommune skal ansøge om værtskabet for ICORN International General Assembly 2024, der samler forfulgte forfattere og repræsentanter fra fribyer i hele verden. Et værtskab vil medføre et forventeligt finansieringsbehov på 1-1,5 mio. kr. til afviklingen af arrangementet i København.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om Københavns Kommune skal byde på værtskabet for ICORN International General Assembly 2024.
- at Kultur- og Fritidsudvalget herunder drøfter, hvorvidt finansieringen på forventeligt 1-1,5 mio. kr. skal findes i Budget 2024 eller alternativt finansieres via udvalgets disponible midler.
Problemstilling
Kultur- og fritidsborgmesteren har fremsendt en ikke-bindende interessetilkendegivelse om værtskabet for ICORNS internationale generalforsamling i 2024. Det er sket på opfordring fra sekretariatet for det internationale fribynetværk, International Cities of Refugee Network (ICORN) og på forvaltningens indstilling.
En efterfølgende officiel ansøgning i januar 2023 vil forpligte forvaltningen til at modtage værtskabet, hvis det bliver tildelt, og samtidig tilvejebringe den fornødne medfinansiering.
Løsning
Næste internationale generalforsamling afholdes i perioden mellem marts og juni 2024. I generalforsamlingen deltager ca. 200-300 forfattere og kunstnere sammen med ICORN city-koordinatorer, politiske repræsentanter og menneskerettighedsorganisationer som fx PEN International. Arrangementet varer normalt tre dage.
Værtskabet for ICORN International General Assembly i 2024 vil være en anledning til at skabe opmærksomhed om, at København fungerer som friby. Som friby arbejder København aktivt for ytringsfrihed, menneskerettigheder og kunstnerisk frihed på globalt plan.
Indhold og venue
Forvaltningen foreslår, at en eventuel international generalforsamling i København afholdes som en kombination af netværksmøde og offentlige arrangementer, hvor københavnerne får mulighed for at møde udvalgte forfattere og talspersoner og få indblik i eksilforfatternes situation og kunstneriske virke. Generalforsamlingen vil give de forfulgte kunstnere og repræsentanter fra fribyerne et frit rum for udveksling af idéer og erfaringer. Samtidig kan ytringsfriheds-sagen formidles bredere i et publikumsrettet program på kulturscener, fx biblioteker, teatre eller mediehuse.
Hvis det besluttes at arbejde videre med en formel ansøgning, vil forvaltningen afklare mulige samarbejdspartnere bl.a. omkring det kulturelle program, overnatning og venues, herunder mulig fondsfinansiering.
I tilrettelæggelsen af et publikumsrettet program kan forvaltningen både aktivere egne institutioner
som fx Københavns Biblioteker og Huset Kbh, ligesom der også vil kunne søges partnerskaber med eksterne parter, fx kulturscener, Gyldendal eller et mediehus som JP/Politiken, Information eller Berlingske. Der vil også være mulighed for at indgå samarbejde med en af de festivaler, som finder sted i samme tidsrum som generalforsamlingen.
Budget og finansiering
En stor del af generalforsamlingens udgifter vil være dækket af en registreringsafgift for deltagerne på 500-600 Euro, som primært skal dække hotel og forplejning. En eventuel beslutning om at indsende ansøgning vil dog medføre et forventeligt finansieringsbehov fra Københavns Kommunes side på 1-1,5 mio. kr. til afviklingen, hvis København tildeles værtskabet.
Eventuel fondsstøtte, partnerskaber mv. vil bidrage til at reducere Københavns Kommunes medfinansieringsdel. Midlerne skal bl.a. anvendes til lokaleleje, honorar til kunstnere, tolke, teknisk support og projektledelse. Forvaltningen har vurderet omkostningen på baggrund af de tidligere værtsbyers udgifter. Da Malmø havde værtskabet i 2018, bidrog byen med 1 million svenske kroner. Midler til ICORN International General Assembly kan eventuelt søges i forhandlingerne om Budget 2024 - alternativt via udvalgets disponible midler.
Økonomi
En beslutning om at ansøge om værtskab vil forventeligt medføre et finansieringsbehov på 1-1,5 mio. kr. Midler til ICORN International General Assembly kan eventuelt søges i forhandlingerne om Budget 2024. Da projektledelsen forventes at gå i gang i 2023, vil det skulle sikres i budgetaftalen, at en del af de eventuelt tildelte midler kan anvendes allerede i 2023.
Videre proces
Hvis det besluttes at byde på værtskabet, vil forvaltningen udarbejde ansøgning med konkret beskrivelse af temaer, programpunkter og venue. I udarbejdelsen af ansøgningen vil forvaltningen undersøge mulighederne for medfinansiering fra fx puljer og partnerskaber.
Ansøgningen vil blive indgivet til ICORNs sekretariat den 15. januar 2023.
Værtsbyen offentliggøres på et netværksmøde for ICORN-fribyer i Bruxelles den 22.-24. marts 2023.
Hvis København tildeles værtskabet, vil Københavns Kommunes andel af medfinansieringen skulle tilvejebringes enten i Budget 2024 eller via udvalgets disponible midler, hvorefter forvaltningen vil påbegynde planlægningen af eventet i samarbejde med ICORNs sekretariat.
Søren Tegen Pedersen
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2022:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at byde på værtsskabet for ICORN International General Assembly i 2024.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at henvise finansieringen til forhandlingerne om Budget 2024, alternativt finansieres af udvalgets disponible midler.
Chef for myndighed og internationalisering Aravni Jacobsen deltog under punktets behandling