Mødedato: 08.12.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Proces for ungdomskulturpakke

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte ungdomskulturen i København, og tage stilling til forslag om proces for inddragelse af unge københavnere i formuleringen af en ungdomskulturpakke.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter den alternative ungdomskulturs vilkår i København, og

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender oplæg til proces for inddragelse af unge i formuleringen af en ungdomskulturpakke.

Problemstilling

Ungdomskulturen i København er under stadig udvikling. En række initiativer, der blev iværksat med midler fra budget 2008 og budget 2009, har medvirket til at understøtte en række alternative miljøers opblomstring, og en lang række projekter og ideer er blevet realiseret.

Bevillingerne til Ungdomshuset, Københavns Projekthus og midler til Snabslanten udløber med udgangen af 2012, og de fremtidige perspektiver for området skal drøftes.

Der er ønske fra de alternative ungdomskulturelle miljøer om en fortsættelse af den nuværende støtte til ungdomskulturen. Der er dog ikke tilstrækkelig viden om nye behov eller ønsker fra Københavns unge, og der kan med fordel gennemføres en proces hvor unge høres om deres visioner for den videre udvikling af kulturlivet for unge i København.

Løsning

Ungdomskulturen siden 2008
Lukningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 affødte en bred debat om den alternative ungdomskulturs vilkår i København. Debatten affødte flere konkrete initiativer.

Ungdomskulturpuljer
Med budget 2008 blev der afsat 3 mio. kr. til til en pulje der skulle støtte den alternative ungdomskultur. Midlerne resulterede i etablering af Ungdomskulturpuljen og Snabslanten. På baggrund af de positive erfaringer med puljerne i 2008, fandt Borgerrepræsentationen i budgetforliget for 2009 midler til en fortsættelse af puljerne i 2009, 2010 og 2011. I 2010 blev det dog besluttet at nedlægge Ungdomskulturudvalget, og at fordele midlerne herfra til Snabslanten og Københavns Projekthus, der i 2011 har afprøvet nye uddelingsmetoder med KPH Undercover. Der er i budget 2012 afsat 0,5 mio. kr. til ungdomskulturmidler. Disse midler skal udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget.

Med såvel Ungdomskulturudvalget som Snabslanten er det lykkedes at realisere ambitionen om at støtte den alternative ungdomskultur, og unges egne projekter i København generelt, på en hurtig og effektiv måde, der samtidig styrker unges evner til at formulere og gennemføre egne ideer og projekter til glæde for københavnere i alle aldre. Puljerne har i deres levetid støttet hundredevis af projekter, og derudover hjulpet med rådgivning og vejledning til en masse af de projektmagere der typisk ikke har kunne opnå støtte gennem de eksisterende puljer tidligere.

Projektværksted
Borgerrepræsentationen vedtog den 24. april 2008 et medlemsforslag om etablering af et brugerstyret projektværksted. Efterfølgende blev forslaget behandlet og konkretiseret i Kultur- og Fritidsudvalget i løbet af 2008. I budget 2009 blev der afsat 2,7 mio. kr. årligt til drift af projektværkstedet i 2009-12. Projekthuset, herunder Volume, blev etableret på Bavnehøj i lokaler på Enghavevej 80-82, 2. sal samt en af remiserne i gården.

Københavns Projekthus, der er foreningsdrevet, har siden åbningen huset en lang række projekter og projektmagere, og yder desuden projektrådgivning og sparring til udvikling af projekter.

Ungdomshus
Fra sommeren 2008 åbnede det nye Ungdomshus på Dortheavej i Nord-Vest. Huset fungerer i dag som selvstyrende ungdomskulturhus. Bevillingen til husleje på 1,47 mio. kr. og et aktivitetstilskud på 43.900 kr. udløber med udgangen af 2012.

Oversigt over bevillinger til den alternative ungdomskultur

Bevilling

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Ungdomshuset

1,52 mio. kr.

1,52 mio. kr.

1,52 mio. kr.

1,52 mio. kr.

0

0

0

KPH Projekthus

2,75 mio. kr.

2,75 mio. kr.

2,75 mio. kr.

2,75 mio. kr.

0

0

0

Unge-puljer

1,15 mio. kr.

1,25 mio. kr.

1,25 mio. kr.

0,50 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

I alt

5,42 mio. kr.

5,52 mio. kr.

5,52 mio. kr.

4,77 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.

0,5 mio. kr.



Udover Ungdomshuset, Projektværkstedet og Snabslanten/Ungdomskulturpuljen, kan der peges på en række andre faciliteter og rammer, der har styrket unges mulighed for egen kulturel udfoldelse og deltagelse:

  • Street-kulturen har fået et løft med faciliteter på både Bavnehøj og i Fælledparken
  • De kommunale kulturinstitutioner har styrket arbejdet med brugerinddragelse og brugerindflydelse
  • Flere af de kommunale kulturhuse har formået at rumme Do-It-Yourself-kulturen, særligt 2200Kultur, Vanløse Kulturhus, Kultur Indre Nørrebro, samt selvfølgelig Kraftwerket
  • Huset i Magstræde har etableret sig som ramme for en lange række foreninger, særligt med fokus på independent teater drevet af unge.

Status på det ungdomskulturelle område
Forvaltningen har været i dialog om forholdene for ungdomskulturen i København med udvalgte repræsentanter for alternative ungdomsmiljøer i byen. Sammenfattende peges der på at der er sket en positiv udvikling på det kulturelle ungeområde i København siden 2008:

  • Der er opstået mange nye initiativer, både på kommunalt og selvbestaltet initiativ
  • Mulighederne for rådgivning og hjælp til selvhjælp er blevet udviklet, så der i dag er langt bedre mulighed for at få hjælp til udvikling af unges egne projekter
  • Puljemulighederne for unge har givet nye muligheder for at realisere og afprøve unges projekter
  • Faciliteter og rammer til unge er blevet styrket med både projektpladser, værksteder, øvefaciliteter og plads til større arrangementer 
  • Mulighederne for anvendelse af midlertidige rammer er blevet bedre

Samlet set bidrager tilbudene til et København med en dynamisk og mangfoldig ungekultur, hvor unge har mulighed for at udfolde sig på egne præmisser. Mulighederne for projektrådgivning og støtte til unges egne projekter er blevet et væsentligt element i den kulturelle fødekæde. Med faciliteter, støttemuligheder og rådgivning understøttes iværksætteri og innovation, og der gives samtidig mulighed for at unge, der ikke går den lige vej gennem uddanelsessystemet, kan udvikle sig på alternative måder.

Samtidig bliver det dog også anført at:

  • Behovet for projektrådgivning og vejledning ikke fuldt ud kan imødekommes med den nuværende kapacitet
  • Der er fortsat miljøer, der savner rammer hvor miljøer kan etablere sig på selvstyrende basis
  • Videndeling på tværs mellem forskellige miljøer, og adgangen til information om hvilke faciliteter og muligheder der er for unge, kan styrkes
  • Adgangen til midlertidig brug af byrummet og ledige bygninger kan fortsat styrkes og gøres nemmere tilgængeligt for unge
  • Byens unge har fortsat masser af ideer og projekter på tegnebrættet, som ikke er realiseret 

Det foreslås, at der for at afdække unge københavneres visioner for det ungdomskulturelle område i vinteren 2011/12 iværksættes en proces der skal indsamle og opfange unges egne ideer og ønsker. Processen planlægges og gennemføres af Kraftwerket, Københavns Projekthus og forvaltningens ungekulturkonsulent og skal inddrage ungdomskulturelle miljøer bredt.

Processen skal resulterer i et oplæg til en unge-kulturpakke der forventes at kunne forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i marts 2012.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har nedsat en Ungekommission, der primo februar 2012 skal komme med anbefalinger til en samlet ungepolitik. Ungekommisionen har i høj grad fokus på uddannelsesperspektivet, men omfatter også unges fritidsliv. Det foreslås, at inputs fra kommissionens arbejde om muligt skal indgå i oplægget til Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomi

Indstillingen er ikke forbundet med økonomiske konsekvenser

Videre proces

Under forudsætning af udvalgets godkendelse, tilrettelægges en proces for inddragelse og høring af unge københavnere af Kraftwerket, Københavns Projekthus og forvaltningens ungekulturkonsulent.


Carsten Haurum

                            /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2011:
Dagsordenens punkt 5 (Udmøntning af Ungdomskulturmidler 2012) og punkt 6 (Proces for ungdomskulturpakke) blev behandlet under eet.

Indstillingen blev godkendt.

Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Birthe Skaarup og Susanne Møller ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"Vi forventer, at alle ungdomsprojekter og ungdomshuse med kommunal støtte skal være tilgængelige for alle."
Til top