Mødedato: 08.12.2005, kl. 16:00

Godkendelse af samarbejdsaftaler for perioden 2006 - 2009 med Team Brønshøj og Team Bade

Se alle bilag

Godkendelse af samarbejdsaftaler for perioden 2006 - 2009 med Team Brønshøj og Team Bade

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 8. december 2005

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Godkendelse af samarbejdsaftaler for perioden 2006 - 2009 med Team Brønshøj og Team Bade

(KFU 455/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at
Kultur- og Fritidsudvalget godkender samarbejdsaftaler for perioden 2006-2009 med henholdsvis Team Brønshøj og med Team Bade.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 13. januar 2005 (BR 21/05) at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg samt i den forbindelse at decentralisere så langt, det enkelte anlæg kan bære.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på denne baggrund forhandlet 4-årige samarbejdsaftaler gældende fra d. 1. januar 2006 med Team Brønshøj og med Team Bade.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 13. januar 2005 (BR 21/05) at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg samt i den forbindelse at decentralisere så langt, det enkelte anlæg kan bære.

Decentraliseringsprocessen
Som følge af beslutningen om at decentralisere har forvaltningen i 2005 gennemført en møderække bestående af henholdsvis individuelle og fælles møder med samtlige brugerbestyrelser på de københavnske idrætsanlæg. Processen har fungeret således, at brugerbestyrelserne efter et indledende møde med forvaltningen har overvejet, om de ønsker at indgå aftale som selvstændig juridisk enhed eller som brugerbestyrelse i et kommunalt drevet idrætsanlæg.

Brugerbestyrelserne i Valby Idrætspark og Copenhagen Skatepark har tilkendegivet, at de ønsker at etablere sig som selvejende institutioner og herefter indgå driftsaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen. De to anlæg er ved at undersøge i hvilken privatretlig form, de ønsker at organisere sig.

De resterende brugerbestyrelser, incl. brugerbestyrelserne i Team Brønshøj og Team Bade, har tilkendegivet, at de som udgangspunkt ønsker at indgå samarbejdsaftaler som brugerbestyrelser på kommunalt drevne anlæg.

Brugerbestyrelserne havde på tidspunktet for kommunaliseringen alle aftaler med det tidligere Københavns Idrætsanlæg. Forvaltningen har derfor meddelt brugerbestyrelserne, at disse kontrakter fortsætter indtil deres kontraktligt fastsatte udløb, alternativt indtil brugerbestyrelserne ønsker at indgå nye aftaler med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forvaltningen har konstateret varierende parathed i forhold til indgåelse af samarbejdsaftaler. Nogle brugerbestyrelser har udvist stor interesse, mens andre i højere grad har ønsket at afvente resultatet af andre brugerbestyrelsers processer.

Gennemgående temaer i forvaltningens drøftelser med bruger-bestyrelserne har været anlæggenes driftsbudgetter og vedlige-holdelsesansvar samt facilitetsfordelingen.

Samarbejdsaftaler med Team Brønshøj og Team Bade
Team Bade består af brugerbestyrelserne for Øbro-hallen, Fælledbadet, Emdrup Bad, Hillerødgade Bad og Hal, Bellahøj Friluftsbad, Vesterbro Svømmehal, Bavnehøj Friluftsbad, Frankrigsgade Svømmehal, Sundby Bad, Amager Helgoland, Havnebadet v. Islands Brygge og Havnebadet v. Fisketorvet.

Team Brønshøj består af brugerbestyrelserne for Bellahøjhallerne, Genforeningspladsens Idrætsanlæg, Tingbjerg Idrætspark, Grøndal Centret, Vanløse Idrætspark, Hyltebjerghallen, Husum Idrætspark, Pilesvinget og banen på Frederiksborgvej Skole.

De to teams har begge valgt at slutte sig sammen i en struktur, hvor et koordinationsudvalg bestående af repræsentanter for samtlige brugerbestyrelser samt områdets teamchef repræsenterer anlæggene inden for teamet.

I aftalerne er ansvaret fordelt således, at forvaltningen har det økonomiske, juridiske og personalemæssige ansvar. Team Brønshøj og Team Bade har alene indflydelse på visioner og den løbende udvikling af anlæggene.

Midlerne til vedligehold er indtil videre placeret centralt i forvaltningens budgetter. I forbindelse med en vurdering af omkostningerne til henholdsvis udvendigt og indvendigt vedligehold drøfter forvaltningen og brugerbestyrelserne i hvilket omfang, det er muligt at udlægge en del af vedligeholdelsesansvaret og de økonomiske midler hertil til brugerbestyrelserne.

Fælles for begge samarbejdsaftaler er:

  • Der indgås aftale mellem forvaltningen og et antal brugerbestyrelser inden for et geografisk område
  • Aftalerne er fireårige med en årlig opfølgning i forhold til aftalens mål
  • Forvaltningen bærer det økonomiske, juridiske og personalemæssige ansvar for det enkelte anlægs drift
  • Brugerbestyrelserne bærer ansvaret for anlæggets idrætsprofil
  • At udgangspunktet for tilbuddet i det enkelte anlæg er, at der tages hensyn til lokalområdet, at der bidrages til udvikling af sociale, sundhedsmæssige og kulturelle aktiviteter, samt at der medvirkes til en realisering af den idrætspolitiske redegørelse
  • At kompetencefordelingen mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, anlæggenes ledelse, koordinationsudvalget og brugerbestyrelserne samt forvaltningens rolle og funktion i forhold til anlæggenes drift er præciseret
  • At den økonomiske ramme for det enkelte anlæg er det af Borgerrepræsentationen vedtagne budget for 2006
  • At det præciseres, at café/cafeteriadrift skal søges bortforpagtet
  • At anlægget har mulighed for at søge henholdsvis over- og underskud overført til det kommende budgetår

Opfølgning mv.
Der stilles i aftalerne, for såvel de anlæg som drives kommunalt og for de anlæg som drives af en selvstændig juridisk enhed, krav om, at der årligt udarbejdes en virksomhedsplan med mål for det kommende år, samt en årsberetning med opfølgning på samarbejdsaftalens og virksomhedsplanene mål.

Virksomhedsplaner og årsberetninger skal godkendes i forvaltningen. I forbindelse med godkendelse af virksomhedsplanen afholdes der møde mellem Koordineringsudvalget og forvaltningen.

Forhandling om nye aftaler skal indledes senest et år før aftalernes udløb. Forhandlingen skal afklare, hvorvidt aftalen skal være gældende for en ny periode eller ophøre.

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Bilag

1.       Samarbejdsaftale med Team Brønshøj

2.       Samarbejdsaftale med Team Bade

 

 

 

Carsten Haurum

 

                      / Mads Kamp Hansen

 


 

Til top