Mødedato: 08.10.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler 2019

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til mulig anvendelse af de resterende disponible midler i 2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulig anvendelse af de resterende disponible midler i 2019, og beslutter, om der skal afsættes midler og/eller bevilliges tilskud til de foreslåede aktiviteter og initiativer.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2019:

Der blev begæret afstemning om et procedureforslag om sagens udsættelse (til udvalgsmødet den 8. oktober 2019).

Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Karina Rohrberg Jessen) stemte for procedureforslaget.

Et mindretal (Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Heidi Wang undlod at stemme.

Procedureforslaget om sagens udsættelse til den 8. oktober 2019 blev dermed godkendt.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har pr. 1. oktober 2019 i alt 5,923 mio. kr. til rådighed i disponible midler til brug på serviceydelser resten af 2019.

Kultur- og Fritidsforvaltningen kan pege på bl.a. følgende 10 aktiviteter og initiativer, som pt. mangler finansiering for at kunne gennemføres i 2019.

Løsning

Nærværende indstilling er konsekvensrettet i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutninger den 4. september 2019 i sagerne om "Øget tryghedsskabende indsats i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner" og "Kultursamarbejde med Hamborg".

1) Reduktion af spild fra kunstgræsbaner
En kortlægning har vist, at det er muligt at opnå en ikke ubetydelig reduktion i spredningen af gummigranulat fra kunstgræsbaner gennem initiativer, der gør det lettere at få gummigranulat af støvlerne inden man forlader banen – f.eks. en skoskiftestation og mulighed for opbevaring af tasker væk fra banen. Dette kan understøttes af en kommunikationsindsats om de miljømæssige udfordringer ved spredningen af granulatet.

En sådan indsats skal i givet fald gennemføres i tæt dialog med de lokale fodboldforeninger.

Estimeret: 200.000 kr.

2) Badezone ved Ofelia Plads
DBU har foreslået, at DBU og Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde realiserer en midlertidig badezone ved fanzonen på Ofelia Plads under EM 2020. DBU har afsat 100.000 kr. til badezonen. Projektets realisering forudsætter imidlertid yderligere finansiering.

Ofelia Plads indgik i den analyse af badesteder, som Kultur- og Fritidsudvalget tidligere har fået præsenteret. By & Havn, Vand & VVM i Teknik- og Miljøforvaltningen samt grundejer er umiddelbart positivt indstillede over for etablering af en midlertidig badezone ved Ofelia Plads.

Såfremt den midlertidige badezone etableres, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde for, at badezonen genanvendes efter EM 2020 enten ved en permanent placering ved Ofelia Plads eller på en anden placering.

Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere besluttet, at en badezone på Ofelia Plads kan benævnes "Hav-rum".

Estimeret: 150.000 kr.

3) Københavns Museum
Udearealerne foran det nye museum kan med fordel opgraderes og gøres mere indbydende for gæsterne – ikke mindst i lyset af museets forestående åbning for publikum. I arbejdet kan også indgå forbedring af ankomstbænke og cykelstativer.

Estimeret: 200.000 – 300.000 kr.

4) Christianshavns Beboerhus
Der mangler handicapadgang til salen i Christianshavns Beboerhus. Den manglende tilgængelighed medfører, at kørestolsbrugere ikke kan deltage i arrangementer i salen. Gulvet i salen er så nedslidt, at der er behov for at få etableret et nyt. Husets brugere oplyser, at det nedslidte gulv er porøst og slår revner og derfor er for farligt at danse på.

Estimeret (gulv): 500.000 kr.
Estimeret (handicapadgang): 175.000 kr.

5) Internationale hjemmesider til International House
Mange kommunale hjemmesider og selvbetjeningsløsninger er i dag kun tilgængelige på dansk. Det betyder, at de internationale borgere har svært ved at finde den nødvendige information selv og bruge de ofte obligatoriske selvbetjeningsløsninger til fx opskrivning til skoler og daginstitutioner, parkering og affaldshåndtering samt information om byens kulturhuses arrangementer mv.

Der ønskes midler til at kortlægge de mest nødvendige hjemmesider og selvbetjeningsløsninger og efterfølgende bidrage til etablering af engelske versioner, så byens internationale borgere kan hente information og benytte sig af løsningerne.

Estimeret: 800.000 kr.

Der henvises til separat sag på dagsordenen.

6) Bæredygtig turisme: Go Green Guide
Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker sammen med Økonomiforvaltningen og Wonderful Copenhagen at gå sammen med en række kultur- og turismeaktører om en styrket og ambitiøs indsats for bæredygtig turisme. En af indsatserne er Go Green Guide, der vil indeholde anbefalinger og inspiration til bæredygtige oplevelser for byens gæster og borgere.

Estimeret: 500.000 kr.

Jf.  separat sag på dagsordenen om forslag til understøttelse af bæredygtig turisme. Indstillingen vedrører midler fra 2020-2023. Go Green Guide kan dog iværksættes allerede i 2019.

7) C40 aktiviteter i oktober 2019
Kultur- og Fritidsforvaltningen har peget på to initiativer, der kan iværksættes i forbindelse med C40-topmødet i København i oktober 2019. Dels Creative Minds Hackathon, hvor der sættes fokus på udvikling af bæredygtige løsninger til byens events og festivaler, dels udvikling og lancering af en bærdygtighedsguide til byens besøgende og borgere i forbindelse med C40-topmødet. 

Estimeret (hackathon): 80.000 kr.
Estimeret (bæredygtighedsguide): 20.000 kr.

8) Art Hub Copenhagen
Foreningen Art Hub Copenhagen støttes af Bikuben Fonden og har til formål at skabe et internationalt førende samlingspunkt for kunstnerisk forskning, udvikling og produktion, der skal styrke den københavnske kunstscene som helhed, bl.a. gennem seminarer og talentudviklingsforløb for unge kunstnere.

Der kan gives et tilskud med henblik på at der indgås et partnerskab til udvikling af den visuelle kunstscene.

Estimeret: 300.000 kr.

9) Lokale biblioteksforbedringer: Bedre Børnebiblioteker
Investering i nyt inventar og indretning af børnebibliotekerne på Islands Brygges og Østerbro biblioteker, der begge er mindre, nedslidte børnebiblioteker, der i høj grad trænger til modernisering.

Forbedring af Ørestad Bibliotek og BIBLIOTEKET på Rentemestervej. De to børnebiblioteker er to af Københavns Bibliotekers flagskibe og børneområderne er meget popoulære. På Ørestad bibliotek har samlokaliseringen med skolen medført intensiv brug af børnebiblioteket, og biblioteket er derfor meget slidt. BIBLIOTEKET på Rentemestervej er områdets kulturelle knudepunkt og det populære børnebibliotek er grundet massiv brug også i dårlig stand. 

Estimeret (Islands Brygge + Østerbro): 1.000.000 kr.
Estimeret (Ørestad og Rentemestervej): 1.000.000 kr.

Jf. budgetnotat 'Vejen til læsning - bedre børnebiblioteker i København' bestilt på baggrund af drøftelse på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 14. marts 2019. Forbedringerne kan iværksættes i 2019..

10) Urban 13 – Streetbaner under Bispeengbuen
Urban 13 har etableret en kulturscene og et kontorfællesskab for kulturskabere under Bispeengbuen. Buen løber tværs på af grænsen mellem kommunerne Frederiksberg og København. Arealet under buen rummer med sin overdækning, gode muligheder for streetaktiviteter året rundt. Der kan gives tilskud til anlæg af to mindre streetbaner til forskellige typer boldspil, hvorunder streetfodbold og basket.

Estimeret: 250.000 kr.

Opsummerende

 

Aktivitet

mio.kr.

1

Reduktion af spild fra kunstgræsbaner

0,2

2

Badezone Ofelia Plads

0,15

3

Københavns Museum

0,3

4

Christianshavns Beboerhus

0,68

5

Hjemmesider til International House

0,8

6

Bæredygtigt turisme: Go Green Guide

0,5

7

C40 aktiviteter i oktober 2019

0,1

8

ArtHub Copenhagen

0,3

9

Lokale biblioteksforbedringer: Bedre børnebibliotker

2,0

10

Urban 13 – streetbaner under Bispeengbuen

0,25

I alt

5,28

Økonomi

Eventuel finansiering anvises på IM-konto 3.35.64.1.

Videre proces

For så vidt der er tale om eksterne aktiviteter og initiativer, vil forvaltningen i dialog med tilskudsmodtager udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.

Mette Touborg

                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at afsætte midler henholdsvis bevilge følgende tilskud (der henvises til indstillingens nummerering):

1): Reduktion af spild fra kunstgræsbaner: 200.000 kr.

2): Badezone ved Ofelia Plads: 150.000 kr. - Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at badezonen benævnes "Hav-rum".

3): Københavns Museum: 250.000 kr. - Minigolfprojektet skal indtænkes i projektet.

4): Christianshavns Beboerhus: 425.000 kr., fordelt med 250.000 kr. til gulv og 175.000 kr. til handicapadgang

5): Internationale hjemmesider til International House: 500.000 kr.

8): Art Hub Copenhagen: 300.000 kr. - Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at en sag om Art Hub forelægges udvalget i november 2019

9): Lokale biblioteksforbedringer, Bedre Børnebiblioteker: der reserveres 2,25 mio. kr. til 6 biblioteker. Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med en indstilling herom til mødet den 30. oktober 2019.

10): Urban 13 - Streetbaner under Bispeengbuen: 250.000 kr.

 

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om en indstilling vedrørende de resterende disponible midler til mødet den 30. oktober 2019.

 

Til top