Det Kongelige Teaters aktivitetsplan 2020
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til, sammen med Økonomiforvaltningen, at godkende Det Kongelige Teaters aktivitetsplan for 2020.
Problemstilling
Ved indgåelse af samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for perioden 2017-2020 (bilag 1) blev parterne enige om, at Det Kongelige Teater hvert år skal aflevere en aktivitetsplan, der redegør for teatrets arbejde med aftalens fire indsatsområder.
De fire indsatsområder, der skal involvere Københavns Kommunes borgere mest muligt, er:
- Børn og unge
- Events, festivaler og turisme
- Outreach
- Netværk
Det Kongelige Teater modtager et årligt tilskud på 47.969.000 kr. fra Københavns Kommune. Heraf er 5 mio. kr. øremærket til at åbne teatrets huse for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.
Det Kongelige Teater har fremsendt forslag til aktivitetsplan for 2020 (bilag 2).
Aktivitetsplanen skal hvert år godkendes af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 8. september 2016, hvor aftalen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget, om årligt at få optaget en sag på dagsordenen inden forvaltningernes godkendelse af det kommende års aktivitetsplan.
Løsning
Københavns Kommune og Det Kongelige Teater drøfter årligt det kommende års aktiviteter i forhold til de konkrete indsatsområder og teatrets kontrakt med Kulturministeriet. Drøftelsen dokumenteres med et referat, som danner grundlag for det følgende års statusrapport og redegørelse for aktiviteter.
Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger og ønsker vil ligge til grund for Økonomiforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens godkendelse af aktivitetsplanen for 2020.
Den fremlagte aktivitetsplan for 2020 indeholder aktiviteter indenfor alle fire indsatsområder og bygger videre på eksisterende aktiviteter.
Det Kongelige Teaters aktivitetsplan 2020
- Skoleaktiviteter: Teatret tilbyder læringsforløb indenfor ballet, opera og skuespil til byens folkeskoler. I 2019 har otte skoler haft opera på skoleskemaet, og ni skoler har haft ballet. Nu ruller skuespil på skoleskemaet som pilotprojekt for tre skoler i Københavns Kommune og i 2020 vil teatret udvide sine skoleaktiviteter med 40 pixiforestillinger for 7.000 indskolingselever. 4.500 udskolingselever vil desuden blive inviteret til gratis forestillinger på Gl. Scene. Det Kongelige Teater har i 2019 udviklet digitalt læringsmateriale målrettet skolelærere. I 2020 udgives endnu et forløb med fokus på La Boheme. Fokusområde: Børn og unge.
- Gratis foyerarrangementer hele året: Teatret vil fortsat åbne husene op for publikum og tilbyde gratis aktiviteter på scenerne og i foyererne. I 2020 vil teatret udvide med nye koncepter som ”Bogen Bag” – en salon om det litterære værk bag de store opsætninger, ”Fremtiden Live” – et samarbejde med Institut for Fremtidsforskning om kulturen og kunstens rolle i fremtiden samt ”Kaffe og Klassisk” med det Kgl. Kapel. I 2020 vil teatret holde åbent hus i Operaen og som før give adgang til scenernes baglokaler under Kulturnatten. Teatret vil afholde omkring 50 gratis arrangementer i 2020, hvis formål er at udvide Det Kongelige Teaters publikum. Fokusområder: Netværk, børn og unge, festivaler, turisme og outreach.
- Ofelia Plads: Ofelia Plads kommer i 2020 til at bære præg af Danmarks værtskab ved Euro 2020, og den rolle pladsen får som officiel fanzone for UEFA. Sammen med DBU har teatret skabt et program med koncerter og scenekunst, der skal samle kultur- og fodboldinteresserede i en fejring af sport og fællesskab. Det Kongelige Teater og Copenhagen Summer Dance har indgået en treårig aftale om, at Dansk Danseteater opfører sommerforestillingerne på Ofelia Plads. Teatret har ligeledes indgået en treårig aftale om koncerter ved Kyssetrappen. Derudover vil der igen i 2020 være Skt. Hans bål ved Kvæsthusgraven. Fokusområder: Netværk, børn og unge, events, festivaler, turisme og outreach.
- Samarbejde med byens kulturaktører: Det Kongelige Teater vil fortsat samarbejde med en bred skare af eksterne aktører i 2020, heriblandt Kulturhavn, Cph. Jazzfestival og Golden Days. Derudover byder teatret mindre teatre og festivaler indenfor i det omfang, teatrets scener er ledige. Teatret vil også som sædvanligt være involveret under CPH Stage. Fokusområder: Netværk, turisme, børn og unge.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen godkende Det Kongelige Teaters aktivitetsplan for 2020.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsudvalget lægger afgørende vægt på, at udvalget hurtigst muligt bliver involveret i drøftelserne om aktivitetsplanen for 2021 og anmodede i denne forbindelse om, at direktøren for Det Kongelige Teater inviteres med baggrund i Scenekunstpakken.