Ansøgning om støtte til Banegaardens Farmers Market
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgningen fra Banegaarden om 0,515 mio. kr. fordelt over to år til Farmers Market, da der ikke er afsat midler til formålet i budgettet.
Problemstilling
Der henvises til ansøgningen (bilag 1).
Løsning
Banegaarden er et projekt lokaliseret i DSB’s gamle godsbaneområde, hvor et hold iværksættere, herunder medstifter af Aarstiderne, Søren Ejlersen, vil skabe et nyt grønt samlingssted for lokalområdet og besøgende med fokus på mad, natur og fællesskab.
Banegaarden ønsker fra 2020 at etablere og drive et farmers market, der skal gøre det muligt for lokalområdet at købe økologiske og biodynamiske råvarer direkte fra producenten. Målet er at skabe et farmers market i en skala, hvor ikke kun borgere, men også restaurant-, café- og køkkenindustrien kan indkøbe biodynamisk grønt, lokalt produceret kød og mejeriprodukter samt skånsomt fanget frisk fisk. Markedet vil blive drevet som en non-profit organisation, hvor alt overskud bliver geninvesteret i markedet og relaterede aktiviteter.
Banegaarden søger 250.000 kr. i 2020 til etablering og drift af Farmers Market (fase 1) samt 265.000 kr. i 2021 til fortsat drift (fase 2) af Farmers Market svarende til en opstart på 18 måneder. I fase 1 afholdes otte markedsdage på lørdage med udvalgte producenter i september-oktober 2020. Fase 2 løber fra juni-oktober 2021 med et større udbud af råvarer og åbningsdage lørdag og søndag.
Konkret søger Banegaarden midler til følgende:
-
Etablering og drift i 2020-2021 af Banegaardens Farmers Market
-
Udstyr og materialer
-
Markedsføring og kommunikation
-
Projektledelse
-
Aktiviteter i forbindelse med Farmers Market
-
Copenhagen Food er samarbejdspartnere i projektet, og der arbejdes desuden for at skabe samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg, Karmagruppen Sydhavn og Økologisk Landsforening.
Projektet organiseres som en non-profit organisation, og projektet understøtter ambitionerne i Københavns Kommunes nye Mad- og Måltidsstrategi, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 19. september 2019 med et ønske om at styrke koblingen mellem land og by og inspirere københavnerne til et mere bæredygtigt fødevareforbrug. Samtidig bemærkes det, at projektet kan sammenlignes med projekter, der tidligere er støttet af Kultur- og Fritidsudvalget, herunder Copenhagen Cooking & Food Festival.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.
Mette Touborg
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen til mødet den 30. oktober 2019 med henblik på yderligere oplysninger.
Heidi Wang ønskede tilført beslutningsprotokollen, at det er vigtigt at undgå madspild, og at der foreligger en plan for affaldshåndtering.