Mødedato: 08.10.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Børnekulturstedernes Netværks administration af kulturmidlerne

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om kulturmidlerne fremover skal administreres af Børnekulturstedernes Netværk.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at kulturmidlerne på 0,7 mio. kr. årligt fremover administreres af Børnekulturstedernes Netværk.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2019:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 19. juni 2019, at kulturmidlerne adskilles fra FerieCamp. Udvalget anmodede om et forslag til, hvordan midlerne skal anvendes og administreres.

Kulturmidlerne er varige midler øremærket børnekulturelle aktiviteter. Der er årligt afsat 0,7 mio. kr., hvoraf 0,3 mio. kr. er øremærket refusionsberettiget børneteater.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår med denne indstilling, at de 0,7 mio. kr. fremover administreres af Børnekulturstedernes Netværk.

Børnekulturstedernes Netværk har eksisteret siden slutningen af 1990´erne. Deltagere i netværket er kultursteder i Kultur- og Fritidsforvaltningen, der arbejder med børnekultur lokalt. Dertil deltager Børnekulturstedet Karens Minde (selvejende kulturinstitution) og Rytmisk Center (forening og aftenskole). Formålet med netværket er sparring, vidensdeling og kompetenceudvikling på tværs af kulturhusene samt at tilbyde bedst mulig kultur til børnene i København. Samarbejdet i netværket har gennem årene resulteret i flere fælles tiltag på tværs af bydelene som for eksempel Puppet Junior, 2200 Børn & Musik og Kulturhavnsarrangementer.

Kulturmidlerne er årligt på 0,7 mio. kr. Heraf er 0,3 mio. kr. øremærket refusionsberettiget teater, som betyder, at kommuner kan få refunderet 50% af prisen på forestillinger af Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen. Refusionsberettigede forestillinger er produceret af professionelle teatre, som allerede modtager økonomisk støtte i henhold til lov om scenekunst, eller forestillinger som Kulturministeriets refusionsudvalg har foretaget en scenekunstfaglig vurdering af og godkendt som refusionsberettigede. De resterende 0,4 mio. kr. kan anvendes bredt til kulturaktiviteter, forestillinger og honorar til kunstnere.

Det foreslås, at kulturmidlerne fremover administreres på skift mellem de fire kulturenheder i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Deltagere i netværket, som ikke er del af Kultur- og Fritidsforvaltningen - p.t. Rytmisk Center og Børnekulturstedet Karens Minde - skal ikke administrere midlerne. Alle forvaltningens kulturinstitutioner vil kunne ansøge om midler til børnekulturaktiviteter. Midlerne fordeles én gang årligt på et møde i netværket, hvor alle fire lokale kulturenheder deltager. Af budgettet kan maksimum 50.000 kr. anvendes til administration i form af koordinering, regnskabsaflæggelse og refusionsansøgning.

Netværket ønsker at anvende kulturmidlerne til gratis kulturaktiviteter for 0-17årige. Der lægges vægt på geografisk spredning af aktiviteterne, ligesom der er et stærkt fokus på at inkludere socialt udsatte børn, og børn der ikke allerede benytter de københavnske kulturtilbud. Dette kan fx være at afholde aktiviteter og teaterforestillinger i udsatte byområder eller gennem samarbejder med skoler og helhedsplaner m.v. Eksempler på aktiviteter kunne være faste kulturforløb, koncerter for teenagere, forestillinger, workshops, Kultur for en tudse eller Cirkusvognen.

De lokale kulturenheders daglige kulturelle arbejde tager afsæt i de behov og muligheder, der er i lokalområdet. Lokale aktører - såsom fritidsinstitutioner, bemandede legepladser, biblioteker, helhedsplaner eller foreninger - inddrages ofte som samarbejdspartnere eller medskabere af aktiviteterne. Brugen af kulturmidlerne vil ligge i tråd med dette og være med til at understøtte og muliggøre flere aktiviteter og arrangementer for børn i byen.

Der er ligeledes blevet peget på muligheden for, at Scenekunstudvalget kan administrere kulturmidlerne fremover. Scenekunstudvalget foretager den faglige vurdering af ansøgninger om midler til scenekunstprojekter for både børn og voksne. Udvalget arbejder udelukkende med scenekunst, og ved at lægge administrationen af kulturmidlerne i Scenekunstudvalget ville kulturmidlerne være øremærket scenekunst. Hvis midlerne administreres i Børnekulturstedernes Netværk kan de anvendes bredt til børnekultur med undtagelse af de 0,3 mio. kr., der er øremærket refusionsberettiget teater. Scenekunstudvalgets fokus er den faglige vurdering af scenekunstprojekterne, og, i modsætning til Børnekulturstedernes Netværk, arbejder udvalget ikke konkret med lokal forankring af aktiviteterne og inddragelse af lokale aktører.

Hvis kulturmidlerne fremover administreres af Børnekulturstedernes Netværk, sikres lokalt ejerskab, inddragelse af lokale aktører og geografisk spredning, ligesom kulturstedernes faglige viden vil sikre kulturaktiviteter af høj kvalitet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, overføres kulturmidlerne til administration i Børnekulturstedernes Netværk.

Mette Touborg

                                                         /Thomas Bach    

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet udvalget tilføjede, at midlerne skal målrettes samme målgruppe som FerieCamp: Børn i udsatte byområder.

 

Til top