Ansøgning: 1001 nye fortællinger om alder
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgning om 100.000 kr. til projektet "1001 nye fortællinger om alder", da der ikke er afsat midler til formålet på Budget 2016.
Problemstilling
Karen Winding og Signe Trier fra projektet Alder Version 3.0, søger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 100.000 kr. til aktivering af frivillige i efterår/vinter 2016, samt en workshopevent med titlen "1001 nye fortællinger om alder", som finder sted i februar 2017 (bilag 1).
Der er ikke afsat midler til formålet på Budget 2016.
Løsning
På baggrund af en aktuel megafonmåling i Politiken i sommeren 2016 er det påvist, at hver 2. dansker forbinder det at blive ældre med lav status, og hver 4. dansker er direkte angst for alderdommen. Samtidig viser forskning, at negative forventninger til alderdommen påvirker helbredet og kan forkorte den enkeltes levetid med op til 7,5 år.
På denne baggrund mener ansøger, at der er behov for en mere nuanceret udforskning af det sene liv som et selvstændigt kapitel samt af en udforskning af de omkringliggende rammer.
Grundtanken bag projektet er, at bruge kunst, kultur, design og social innovation som løftestang for nye samtaler om alder, og konkrete løsninger på aldersrelaterede tematikker. Ansøger ønsker med dette greb, at trække nye aktører, særligt fra de kreative brancher og kulturlivet, ind i feltet for dermed at skabe en bredere folkelig appel til engagement i ældrelivet.
Den 21. maj 2016 kickstartede ansøger sin dagsorden med en offentlig event, som satte danske og udenlandske kulturpersoner i stævne under overskriften "Kan kunst og kultur skabe nye fortællinger om alder?" Projektet blev støtte af Kultur- og Fritidsudvalget med 20.000 kr.
Ifølge ansøger har 'Alder version 3.0' succes, og der er skabt en platform, som nu skal udbygges med øget involvering af målgrupperne.
Næste skridt i processen er derfor at arrangere en stor 2-dages workshop, hvor der inviteres over 100 deltagere på tværs af sektorer og brancher, samt danske og internationale oplægsholdere.
Workshoppen har følgende overskrifter:
- social innovation og senioriværksætteri
- identitet og selvrepræsentation
- design og teknologi
- arkitektur, nye boformer og byudvikling.
Udover workshoppen er det et mål for ansøger at udvide organisationen. Ansøger har det første år selv investeret i udviklingen og fået assistance fra frivillige kræfter, samt konkret støtte fra udvalget til kick-off arrangementet i maj.
Målet for ansøger er at blive delvist finansieret af medlemsindtægter, hvorfor der kræves en dedikeret arbejdsindsats samt finansiering af konkrete udgifter. Der arbejdes derfor på at få skabt et medlemsgrundlag på 500 betalende medlemmer.
Udviklingsfasen vil ligge i perioden 1. september - 1. december 2016 og den 2- dages workshop vil blive afviklet i februar 2017.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger at afsætte midler til ansøgningen, vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder målbare succeskriterier og forudsætninger for tilskuddet.
/ Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2016:
Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger et tilskud på 100.000 kr.; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Et mindretal (Carl Christian Ebbesen) stemte for forslaget.
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Jens-Kristian Lütken, Kasper Heumann Kristensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte imod.
Forslaget blev således forkastet.