Drøftelse af rammerne for en kommende restaurationsplan i Københavns Kommune
Drøftelse af rammerne for en kommende restaurationsplan i Københavns Kommune
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 8. juni 2006
Fraværende
Sager til beslutning
14. Drøftelse af rammerne for en kommende restaurationsplan i Københavns Kommune
(KFU 259/2006)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mål og rammer for en kommende restaurationsplan i Københavns Kommune.
RESUME
I forlængelse af Borgerrepræsentationens vedtagelse af den
alkoholpolitiske handlingsplan tidligere i år, er der lagt op til en
begrænsning af alkoholbevillingerne ved udarbejdelsen af en restaurationsplan.
Inden det videre arbejde med en restaurationsplan sættes i værk ønskes en drøftelse af mål og rammer for en restaurationsplan.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen vedtog i sit møde den 9. februar 2006 en alkoholpolitisk handleplan. Af delmål 6 - Udskænkning - indsats 8 indgår, at der skal ske en begrænsning af alkoholbevillinger via udarbejdelse af en restaurationsplan i forbindelse med revision af Kommuneplan 2009.
Flere større byer har i dag udarbejdet en restaurationsplan. De typiske mål med planen handler bl.a. om at
- skabe gode planlægningsmæssige rammer omkring restaurationsvirksomhederne til glæde for byens borgere,
- fremme et varieret udbud af restaurationsvirksomheder,
- sikre deres indpasning i de omkringliggende beboelser og virksomheder o.lign.
Inden det videre arbejde med en restaurationsplan sættes i værk ønskes en politisk drøftelse af formål og overordnede rammer for en restaurationsplan.
Det forventes, at der kan forelægges et udkast til
restaurationsplan for Kultur- og Fritidsud
Generelt om en restaurationsplan
En
restaurationsplan bør indeholde generelle retningslinier for Bevillingsnævnets
tildeling af alkoholbevilling og tilladelse til udvidet åbningstid. Planen bør
bygges op, så den henvender sig direkte til den borger, der ønsker at søge om
alkoholbevilling m.v. med vejledning om restaurationsloven og i, hvordan man
søger de forskellige tilladelser.
En restaurationsplan bør have karakter af principielle retningslinier - f.eks. om, hvor der kan og ikke kan forventes tildelt nye alkoholbevillinger og nattilladelser.
Der kan indarbejdes ønsker til bestemte restauranter i bydelene for at få et så bredt udbud som muligt - og for at mindske et bestemt udbud af restauranter, der kan give anledning til støj og gadeuorden.
En restaurationsplan vil være fremadrettet, så de fleste begrænsninger kun kan indføres for nyetablerede restaurationer, udvidelse af åbningstiden m.v. De allerede etablerede restaurationer har en berettiget forventning om, at de kan videresælge virksomheden f.eks. med nattilladelse, hvis der ikke har været politimæssige problemer med stedet. Hvis det ikke er tilfældet falder salgsprisen (goodwill m.v.), hvorved den pågældende restauratør vil lide tab og kommunen vil forventelig kunne imødese en række erstatningssager.
Restaurationsplanen skal ses som et afvejningsmoment, men den udelukker ikke, at man kan vurdere ansøgningen konkret. Hvis restaurationsplanen meget konkret har taget stilling til det koncept, der ønskes udbudt, vil det kunne tillægges betydelig vægt - f.eks. med en klar definition af forretningskonceptet. Eksempelvis kan det bestemmes, at der ikke gives nattilladelse til spiserestaurationer.
Hvis restaurationsplanen derimod blot overordnet har taget stilling til f.eks. spiserestaurationer, men uden en specifik definition heraf, vil andre restauranter med spisning eventuelt kunne få tildelt nattilladelse.
Retningslinier for tildeling af alkoholbevillinger
Planen bør indeholde retningslinier for Bevillingsnævnets tildeling af alkoholbevillinger. Forskellige kategorier som butikscentre, sportshaller, beboelsesejendomme m.v. bør nævnes.
F.eks.
kan retningslinier for restaurationer, der ligger i eller tæt på beboelsesejendomme
bestemme, at der kun gives alkoholbevilling, hvis der er truffet
foranstaltninger i og omkring restauranten, så de omkringboende ikke udsættes
for væsentlige gener vedrørende støj, lugt, trafik og parkeringsforhold eller
det kan bestemmes, at der kun gives alkoholbevilling til sportshaller med en
begrænsning til servering af øl og vin og evt. kun for medlemmer og gæster osv.
Herudover kan der fastsættes retningslinier for lokalisering af nye alkoholbevillinger. En sådan lokalisering bør tilstræbe en rimelig overensstemmelse med kommuneplanen for Københavns Kommune.
Driftsform
En restaurant må ikke ændre driftsform - f.eks. fra bodega til diskotek - uden Bevillingsnævnets godkendelse. Derfor bør planen indeholde en definition af, hvilke begreber Bevillingsnævnet anvender om driftsform - spiserestaurant, bar, bodega, kulturelle institutioner, klubber/foreninger m.v. - og hvad der forstås hermed. Det fremgår af bevillingsbrevet, hvilken driftsform, der er givet bevilling til.
Åbningstider
Efter restaurationsloven skal serveringssteder, hvortil der er offentlig adgang, være lukket i tidsrummet fra kl. 24.00 til kl. 05.00. Bevillingsnævnet kan med politiets samtykke tillade, at visse restauratoner har åbent i den almindelige lukketid, såfremt det ud fra miljø- og samfundsmæssige samt ordens- og ædruelighedsmæssige hensyn sammenholdt med virksomhedens karakter og driftsform skønnes forsvarligt.
Kommunalbestyrelsen kan dog fastsætte, at den almindelige lukketid skal være kortere, dog skal der være lukket i tidsrummet fra kl. 02.00 til kl. 05.00. Bestemmelse herom kan også fastsættes for bestemte byområder.
Bevillingsnævnet kan efter indstilling fra politiet træffe afgørelse om, at bestemte restaurationer eller andre serveringssteder skal holdes lukket fra et tidligere tidspunkt end den almindelige lukketids begyndelse - altså før kl. 24.00 - hvis det findes påkrævet af hensyn til den offentlige orden eller af ædruelighedsmæssige hensyn.
Restaurationer har ikke et retskrav på at få tilladelse til udvidet åbningstid (nattilladelse), men der skal foretages en konkret afvejning af især miljø- og samfundsmæssige samt ordens- og ædruelighedsmæssige hensyn ved behandling af en ansøgning.
Bevillingsnævnet
har også mulighed for at begrænse åbningstiden således, at der f.eks. først må
åbnes kl. 10.00 eller senere.
En restaurationsplan kan indeholde bestemmelse om tildeling af nattilladelser. Skal nattilladelse f.eks. kunne gives til restaurationer i beboelsesejendomme eller i umiddelbar nærhed af sådanne m.v. og i givet fald - hvor længe skal der så kunne holdes åbent osv. Det kan også bestemmes, hvilke typer af restaurationsvirksomheder, der vil kunne forvente at få tildelt de forskellige nattilladelser samt i hvilke bydele, man vil kunne forvente en bestemt åbningstid.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og
Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Drøftelsen har ingen økonomiske
konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Der er ikke foretaget
høringer.
BILAG
Ingen.
/