Temadrøftelse: Plan For Fremtidens Svømmetilbud
Med vedtagelsen af Kultur- og Fritidspolitikken 2023-2026 blev det besluttet, at der skal udarbejdes ”en blå plan, der binder svømmetræning for alle københavnere sammen med øget brug af Københavns Havn” og ”øge svømmehalskapaciteten”. I forlængelse heraf skal Kultur- og Fritidsudvalget afholde en temadrøftelse, hvori det bl.a. kan drøftes: Svømmehaller er omkostningstunge både at anlægge og drifte, så hvordan kan vi påvirke svømmerne til at gøre brug af tilbuddet udenfor primetime (16-20), og stadig tilsikre høj brugertilfredshed? I hvor høj grad skal vi målrette svømmefaciliteterne yderligere i forhold til brugerne? Skal vi fokusere på at øge svømmehalskapaciteten yderligere, eller skal vi satse på havnens faciliteter? Hvilke krav stiller det stigende antal svømmere i havnen til kommunens svømmehalstilbud mhp. at øge og fastholde københavnernes svømmekundskaber? Hvordan skal vi forholde os til at brugerne bliver mere diverse?
Herudover skal udvalget drøfte den videre inddragelsesproces, herunder hvorvidt Plan For Fremtidens Svømmetilbud vil give anledning til justeringer af den aktuelle plan for genopretning af nedslidte svømmehaller.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at
Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Plan For Fremtidens Svømmetilbud.
- at Kultur og Fritidsudvalget kommer med input til den videre proces, herunder inddragelsesproces.
Problemstilling
Det er kendetegnende for kapacitetsudnyttelsen af svømmehallerne, at efterspørgslen er størst i hverdagenes sene eftermiddagstimer. Det gælder både efterspørgslen fra foreningerne og de selvorganiserede brugere. Forvaltningen arbejder med incitamentsdrevne modeller, såsom ”Grøn Tid”, hvilket har øget de selvorganiserede brugeres anvendelse tidligt på dagen, men kapaciteten udnyttes forsat ikke fuldt ud af foreningerne i de mindre populære tidsrum efter kl. 20.
Generelt besøger flere de københavnske svømmehaller, men stigningen findes primært blandt ikke-betalende brugere. Svømmehalskapaciteten i København udvides de kommende år, og samlet vil de planlagte byggerier og planlagte renoveringer øge svømmehalskapaciteten med ca. 70% i 2030. Det er dog fortsat en udfordring at opnå en høj udnyttelsesgrad i svømmehallerne hen over hele dagen, samtidig med at svømmeklubberne melder om lange ventelister til svømmeundervisning særligt for børn.
Københavnernes præferencer ændrer sig, men de kommunale svømmetilbud er bygget på en måde, som ikke nødvendigvis er tilpasset borgernes ønsker og behov. Det gælder f.eks. for ønsker til private omklædnings- og afvaskningstilbud, som ikke umiddelbart er mulige at etablere i alle de eksisterende svømmehaller. Der er endvidere forsat udfordringer med tilgængelighed på svømmefaciliteterne.
Med havnebadene og badezonerne kan kommunen tilbyde de mange årlige besøgende et klimavenligt svømmealternativt til svømmehallerne, og åbningsperioden er de seneste år markant forlænget. Tilbuddet i havnen er dog målrettet erfarne svømmere eller retter sig primært, kombineret med wellness, mod foreningsbrugere, der har adgang til de opsatte saunaer. Det er f. eks ikke muligt at klæde om bag afskærmning eller at efterlade tasker mv. sikkert, hvilket kan afholde nogle brugere fra at gøre brug af badezoner og havnebade.
Løsning for fremtidens svømmetilbud
Plan For Fremtidens Svømmetilbud skal skabe sammenhæng mellem de politiske ambitioner for københavnernes liv i og omkring vandet, og de mange svømmetilbud, som kommunens drifts- og udviklingsaktiviteter allerede understøtter.
Sammenhængen skabes ved at anskue svømmehalsporteføljen og havnebadene under ét, og målrette de enkelte faciliteter mod en eller flere målgrupper.
Svømmehalsområdet
Det er en forudsætning for at opøve og fastholde svømmekundskaber og dermed få
sikre svømmere til havnen, at der kommer flere svømmere i de københavnske
svømmehaller. Plan For Fremtidens Svømmetilbud skal komme med et bud på,
hvordan svømmehalsporteføljen kan tilpasse sig brugernes ændrede behov på den
ene side, men også på hvordan øget specialisering af tilbuddene kan tiltrække
flere brugere. Samtidig synes der ligeledes behov for at besøge mulighederne
for at arbejde med mere incitamentsbaserede modeller mhp. øget spredning af
både organiserede og selvorganiserede svømmere. (Se bilag 3 for overblik over
brugerne).
Havnebade
og badezoner
Plan For Fremtidens Svømmetilbud udstikker en overordnet plan for, hvilke
elementer porteføljen af badetilbud i havnen skal indeholde så flere
brugergrupper tilgodeses.
Hvad skal Kultur- og Fritidsudvalget drøfte?
Temadrøftelsen skal tage udgangspunkt i det udfordringsbillede som tegnes af dilemmaer vedrørende svømmehaller og havnen, og på den baggrund skal udvalget drøfte konkrete, politiske målsætninger indenfor nedenstående områder:
Fleksible
faciliteter
Skal der arbejdes mere målrettet med profilanlæg og multifunktionalitet mhp. at
sikre bedre udnyttelse af faciliteterne?
Brugerne
i centrum
Skal kommunen målrette og segmentere svømmetilbuddene yderligere, og eksempelvis prioritere forbedret tilgængelighed for personer
med funktionsnedsættelse?
Byrummet
Skal kommunen fokusere på at udvikle havnen og stranden både som byrum,
sportsarena og klimavenlig svømmebane?
Bæredygtighed
Skal fremtidens svømmetilbud fokusere mere på klima og bæredygtighed, og er der
særlige indsatsområder, som skal prioriteres?
Hvordan kan det sikres at alle bliver inddraget?
Med henblik på at inddrage interessenter ønsker forvaltningen at gennemføre en høringsproces med etablerede aktører og foreninger for at blive udfordret på, hvordan svømmefaciliteterne kan anvendes endnu mere hensigtsmæssigt. Dette indebærer også en høring af relevante forvaltninger ØKF (KEJD), TMF og BUF. Parallelt gennemføres dialog med - og indsamles data fra andre partnere og interessenter.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Det forventes at den godkendte plan vil danne grundlag for budgetnotater til Budget 2026.
Videre proces
Forvaltningen vil på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets input påbegynde høringsrunder og indsamle data. På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets ønsker til særlige indsatsområder og konkrete målsætninger udarbejdes en procesplan og et katalog over initiativer, som kan danne ramme for bestillinger af relevante budgetnotater.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger i første halvår 2024 en besvarelse af medlemsfors lag om Fri badning i hele havnen fra Borgerrepræsentationens møde d. 1. december 2022.
Kultur- og Fritidsforvaltningen opdaterer i samarbejde med Københavns Ejendomme den aktuelle Rækkefølgeplan for genopretning af de nedslidte svømmehaller, som KFU behandlede d. 21. juni 2022. Som led i Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde med en vedligeholdelsesplan, som besluttet i Budget 2023, vil forvaltningen koordinere med Kultur- og Fritidsforvaltningen s fremtidige planer for indvendigt planlagt vedligehold.
Søren Tegen Pedersen
/Christian Biel Knudsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2023
Indstillingen blev drøftet og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med udkastet til planen for fremtidens svømmetilbud.