Københavnertingets anbefalinger
Københavnertinget 2023 har afgivet sine anbefalinger med udgangspunkt i temaet for tingets drøftelser. Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle anbefalingerne, beslutte eventuelle tiltag inden for anbefalingerne samt beslutte indholdet af en tilbagemelding på anbefalingerne til Københavnertinget.
Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 25. oktober 2022 temaet: Vores fælles København – trivsel og plads til alle. Temaet var en sammenfatning af fem fagudvalgs temaforslag. Det overordnede tema blev formuleret som et kernespørgsmål, ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og plads til alle?”, mens de fem fagudvalgs temaforslag blev formuleret som underspørgsmål til kernespørgsmålet, herunder Kultur- og Fritidsudvalgets underspørgsmål: ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og plads til alle, så vi får plads til idræts- og kulturfaciliteter, når vi bor så tæt?”
Københavnertingets drøftelser og anbefalinger har fulgt internationalt anerkendte processer (se bilag 3), hvoraf det blandt andet følger, at tinget har frihed til selv at tilrettelægge sine drøftelser og vælge formen for sine anbefalinger. De fremsendte anbefalinger fra Københavnertinget (bilag 7) følger ikke Københavns Kommunes ressortfordeling og er ikke udformet, så de direkte adresserer de enkelte fagudvalgs underspørgsmål. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor gennemgået de fremsendte anbefalinger og identificeret anbefalinger, som helt eller delvist retter sig mod Kultur- og Fritidsudvalgets ressort. Det drejer sig om anbefalinger vedr. at skabe et kommunalt årshjul og direkte kommunikation, udvidet åbningstid aften og weekend i de fysiske Borgerserviceindgange, brug af de fysiske Borgerserviceindgange til ophængning af aktuel information fra Københavns Kommune, brug af skolers haller efter lukketid, at tillade badning alle steder, at oprette initiativer som gør motion legesygt og motiverende og om flere sociale tilbud.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager Københavnertingets samlede anbefalinger til efterretning,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at bilag 1 konsekvensrettes som følge af udvalgets drøftelser og beslutninger, og at det udgør udvalgets tilbagemelding til Københavnertinget.
Problemstilling
Københavnertinget blev besluttet med Overførselssagen 2021/2022, som en del af ”Pilotprojekter for styrket københavnerinddragelse”. Se bilag 2. Det er en ny inddragelsesmetode, hvor en repræsentativ gruppe på 36 københavnere udvikler anbefalinger til en problemstilling, der går på tværs af byen. Metoden og organiseringen er beskrevet i hhv. bilag 3 og 4, og i bilag 5 beskrives Københavnertinget 2023’s sammensætning og repræsentativitet.
Fem fagudvalg har vedtaget ressortspecifikke underspørgsmål til kernespørgsmålet, og dermed, gennem mandatet i bilag 6, forpligtet sig på at modtage og behandle Københavnertingets uafhængigt udarbejdede anbefalinger. Således har Københavnertinget udviklet anbefalinger til følgende kerne- og underspørgsmål: Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og plads til alle, så:
- ingen udsættes for uhensigtsmæssig forskelsbehandling? (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)
- vi skaber plads til idræts- og kulturfaciliteter i det tætbefolkede København? (Kultur- og Fritidsudvalget)
- vi skaber bedre rammer for god mental sundhed? (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
- så mange som muligt har mulighed for at deltage i byens liv? (Socialudvalget)
- flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig? (Teknik- og Miljøudvalget)
Det politiske mandat indebærer at Københavnertingets anbefalinger behandles af de involverede fagudvalg.
Løsning
Københavnertinget har selv truffet beslutning om, hvordan anbefalingerne skal udformes, og anbefalingerne følger dermed ikke kommunens opdeling og ressortområder men indeholder forslag, der går på tværs af de enkelte fagudvalgs ressortområder.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har identificeret følgende delanbefalinger, som helt eller delvist er under Kultur- og Fritidsudvalgets ressort:
- Anbefaling 3.5 om at skabe et kommunalt årshjul og direkte kommunikation, fx i regi af brugbyen.nu, som driftes af KFF Kommunikation.
- Anbefaling 3.7 om udvidet åbningstid aften og weekend i de fysiske Borgerserviceindgange.
- Anbefaling 3.8 om brug af de fysiske Borgerserviceindgange til ophængning af aktuel information fra Københavns Kommune.
- Anbefaling 6.1 om brug af skolers haller efter lukketid.
- Anbefaling 6.3 om at tillade badning alle steder.
- Anbefaling 6.4 om at oprette initiativer, som gør motion legesygt og motiverende.
- Anbefaling 6.5 om flere sociale tilbud i form af bl.a. billigere foreningsmedlemsskab.
Håndtering af anbefalingerne og tilbagemelding til Københavnertinget
Forvaltningen lægger op til, at bilag 1 udgør den lovede tilbagemelding til Københavnertinget. Bilag 1 konsekvensrettes inden i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning, såfremt udvalget beslutter at iværksætte yderligere tiltag inden for de enkelte anbefalinger.
Bilag 1 beskriver eksisterende tiltag samt mulige nye tiltag til opfyldelse af anbefalingerne – gerne i regi af handleplanerne under kultur- og fritidspolitikken – eller giver alternativt forklaring på, hvorfor anbefalingen ikke vurderes hensigtsmæssig/mulig.
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser. Nye initiativer og forøgede indsatser kræver, at der efterfølgende afsættes økonomi.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, fremsender Kultur- og Fritidsforvaltningen udvalgets tilbagemelding til Københavnertinget til Økonomiforvaltningen, som samler input fra alle involverede fagudvalg og sender en samlet mail til Københavnertingets medlemmer med disse senest den 19. december 2023.
Jf. mandatet for Københavnertinget 2023 skal Københavnertinget have endnu en opfølgning pr. mail senest 12 måneder efter de lanceres (19. september 2024). Kultur- og Fritidsudvalget vil blive præsenteret for en opfølgende sag i juni eller august 2024 om anbefalingerne, hvorefter forvaltningen igen sender en opsummering til Økonomiforvaltningen, som samler bemærkninger fra alle fagudvalg i en mail til Københavnertingets medlemmer.
Søren Tegen Pedersen/
Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede grundigt under punkt 2, hvordan man fremadrettet kan konkretisere og fokusere spørgsmålene til Københavnertinget, så dets forslag bliver mere handlingsorienterede og implementérbare.