Mødedato: 07.12.2006, kl. 16:00

Opfølgning på Københavns Kommunes grønne regnskab

Opfølgning på Københavns Kommunes grønne regnskab

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. december 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Opfølgning på Københavns Kommunes grønne regnskab

(KFU 554/2006)

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som opfølgning på Københavns Kommunes grønne regnskab 2005.

 

 

RESUME

Som led i kommunens grønne regnskab 2005 blev der bl.a. lagt op til en styrkelse af det politiske fokus på kommunens miljømål og -politik. Dette skulle ske ved handling på områder, hvor regnskabet viser, at der ikke er sandsynlighed for, at et mål kan nås inden for den fastsatte tidsramme, eller hvor der er behov for afklaring af, hvilke initiativer, der skal tages for, at målet kan nås.

Borgerrepræsentationen besluttede bl.a., at Københavns Ejendomme inden udgangen af 2006 skal forelægge en redegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget om de initiativer, der kan tages for at kommunens ejendomme kan drives mere energiøkonomisk. Endvidere blev der efterlyst forslag til, hvordan kommunen kan dokumentere brug og effekt af miljørigtig projektering i forbindelse med renovering og nybyggeri. Det er intentionen, at resultatet kan vises i Københavns Kommunes grønne regnskab 2007.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med godkendelsen af Københavns Kommunes grønne regnskab 2005 (BR 347/06), besluttede Borgerrepræsentationen, at Københavns Ejendomme inden udgangen af 2006 over for Kultur- og Fritidsudvalget

·        dels skal redegøre for, hvilke initiativer, der kan tages for at kommunens ejendomme kan drives mere energiøkonomisk,

·        dels skal komme med forslag til, hvordan kommunen kan dokumentere brug og effekt af miljørigtig projektering i forbindelse med renovering og nybyggeri

med henblik på at vise resultatet i Københavns Kommunes grønne regnskab 2007.

Borgerrepræsentationens beslutning er baggrunden for denne indstilling.

Initiativer vedrørende energiøkonomisk drift af kommunens ejendomme

Indførelse af energistyring

Energistyring er en vigtig forudsætning for en energiøkonomisk drift af ejendommene. Energistyring er en jævnlig registrering af ejendommenes energi- og vandforbrug. Forbrugene sammenlignes med referenceforbrug, f.eks. sidste års forbrug, og hvis forbrugene er steget, analyseres årsagerne hertil, så de nødvendige foranstaltninger kan foretages til brug for en nedbringelse af forbruget. Årsagerne kan være tekniske eller adfærds- og uddannelsesmæssige forhold.

Københavns Ejendomme har i 2006 indgået kontrakt om anvendelse af en Webbaseret database til registrering af energiforbrug, ligesom der er igangsat et projekt for registrering og aflæsning af målere i kommunens ejendomme. Projektet vil blive gennemført i løbet af 2007, og det tekniske personale på ejendommene vil sideløbende blive oplært i brugen af databasen, indberetninger og aflæsning af målere.

Energimærkningsordning

Lov nr. 585 af 24. juni 2005 om energibesparende foranstaltninger i bygninger indeholder også lovgrundlaget for den nye energimærkningsordning. Københavns Ejendomme vil lade energikonsulenter analysere ejendommene og udarbejde forslag til energiplaner, så Københavns Ejendomme fra 2007 og en årrække frem kan få skabt sig et overblik over potentielle energibesparende foranstaltninger i ejendommene. Tidspunktet for en gennemførelse af de energibesparende foranstaltninger vil efterfølgende blive planlagt i forbindelse med udarbejdelsen af de årlige prioriteringer vedrørende genoprettende vedligeholdelsesarbejder. 

Forslag vedrørende dokumentation for brug og effekt af miljørigtig projektering i forbindelse med renovering og nybyggeri.

Københavns Ejendomme er ved at indføre en procedure, som stiller krav til rådgiverne i forbindelse med miljøstyring af byggeprojekter. Proceduren vedlægges totalrådgiverkontrakterne, så rådgiverne bliver forpligtet til at foretage miljørigtig projektering ved anvendelse af kommunens eget værktøj KK-planner, som er udviklet til brug for dokumentation af miljømål og miljøeffekter, eller ved brug af tilsvarende værktøj.

 

Miljøvurdering

Sagen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der sal miljøvurderes.

Økonomi

Det er ikke muligt at opgøre de økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt, men det kan oplyses, at udgifterne til energikonsulentbistand skal betales af brugerne, mens udgifterne til gennemførelse af energibesparende foranstaltninger skal betales af henholdsvis Københavns Ejendomme (inden for vedligeholdelsesbudgettets rammer) og brugerne i henhold til de gældende regler for vedligeholdelsesforpligtigelsen.

Andre konsekvenser

Ingen.

Høring

Ingen.

Bilag

Ingen.

 

Carsten Haurum

/Karen Mosbech

 

 


 

Til top