Bygningspræmiering - større inddragelse af københavnske borgere
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forvaltningens forslag til initiativer, der fremadrettet kan inddrage københavnske borgere i den årlige Bygningspræmiering.
- at Kultur- og Fritidsudvalget i 2018 bevilger 10.000 kr. af de disponible midler til en publikumspris; kassemæssig dækning anvises på IM Konto 3.35.64.1.
- at Kultur- og Fritidsudvalget i 2018 bevilger 10.000 kr. af de disponible midler til en udstilling på Hovedbiblioteket; kassemæssig dækning anvises på IM Konto 3.35.64.1.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag bad Kultur- og Fritidsudvalget den 11. maj 2017 forvaltningen om forslag til, hvordan københavnske borgere fremadrettet kan inddrages mere i den årlige Bygningspræmiering.
Løsning
Baggrund
Københavns Kommune har siden 1902 præmieret smukke bygninger og anlæg. Stadsarkitekten og Teknik- og Miljøforvaltningen udvælger de nominerede bygninger og anlæg blandt de projekter, der har fået ibrugstagningstilladelse eller midlertidig ibrugtagningstilladelse mellem den 1. juli i det foregående år og den 1. juli i præmieringsåret.
De præmierede bygninger og anlæg udvælges blandt de nominerede bygninger af et bedømmelsesudvalg bestående af Kultur- og Fritidsudvalget, stadsarkitekten, en byggesagkyndig repræsentant fra Center for Byggeri, to arkitekter udpeget af Akademisk Arkitektforening samt en civilingeniør, udpeget af Ingeniørforeningen i Danmark.
I 2016 præmierede bedømmelsesudvalget syv projekter.
Som led i synliggørelsen og inddragelsen af flere københavnske borgere har Københavns Kommune siden 2015 haft et samarbejde med Copenhagen Architecture Festival om Bygningspræmieringen.
Forslag
Inddragelsen af flere borgere i den årlige Bygningspræmiering kan ske gennem følgende initiativer:
Der uddeles en publikumspris blandt de nominerede projekter. Det foreslås, at de nominerede forslag offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ca. tre uger før præmieringen i foråret 2018. På nuværende tidspunkt er det alene de præmierede bygninger, der bliver offentliggjort - og først på dagen for uddeling af præmier.
På hjemmesiden kan borgerne stemme på det projekt, de ønsker skal vinde publikumsprisen. Hvert projekt præsenteres med billeder og begrundelse for udvælgelse. Publikumsprisen formidles til den lokale og nationale presse, på kommunens sociale medier, via samarbejdet med Copenhagen Architecture Festival og eventuelt en udstilling på Hovedbiblioteket.
Budget: Publikumspris: 10.000 kr.
2. Cykelture med stadsarkitekten
I forbindelse med tidligere bygningspræmieringer har der været gennemført cykelture med stadsarkitekten som guide ved de præmierede projekter. Her har stadsarkitekten fortalt om projekternes tilblivelse og arkitektoniske særpræg. Såfremt det besluttes at uddele en publikumspris og offentliggøre de nominerede projekter forud for præmieringen forslås det, at der også forud for præmieringen arrangeres cykelture til de nominerede projekter. I lighed med bedømmelsesudvalgets besigtigelsestur - hvor udvalget, forud for præmieringen, besøger de nominerede projekter - forsøges det at etablere mulighed for at komme ind og se de nominerede projekter.
Der skal ikke afsættes midler til denne del.
3. Udstilling på Hovedbibliotek
Sideløbende med publikumsafstemningen på kommunens hjemmeside foreslås det endvidere, at der vil være en udstilling på Hovedbiblioteket om Bygningspræmieringen. På udstillingen præsenteres de nominerede projekter, og der vises eksempler på tidligere præmierede bygninger, som med tiden er blevet københavnske vartegn. I forbindelse med udstillingen vil der være oplæg ved stadsarkitekten om Bygningspræmieringen og årets nominerede projekter. Udover udstillingen på Hovedbiblioteket arbejdes der på at få de øvrige københavnske biblioteker til at sætte fokus på arkitektur og Bygningspræmieringen. Det kan bl.a. ske ved opstillinger af bøger på biblioteket eller ved anbefalinger på bibliotekernes hjemmeside over bøger, som beskæftiger sig med emnet.
Budget: Udstilling på Hovedbiblioteket 10.000 kr.
***
Sideløbende med Bygningspræmieringen er der også andre projekter, der arbejder med at involvere byens borgere i den bygningskultur, som omgiver dem. Større inddragelse i den offentlige debat om arkitektur er omdrejningspunktet for Københavns Museums projekt 'Unge blik på Bygningsarv'. I skoleåret 2017-2018 vil Københavns Museum i samarbejde med københavnske gymnasier gennemføre projektet, hvis mål er at gøre eleverne i stand til at analysere, vurdere og debattere bygningsarv og arkitektur. Slots- og Kulturstyrelsen har støttet projektet med 301.750 kr.
Budget
Ifølge kriterierne for Bygningspræmieringen modtager arkitekten til et præmieret projekt 10.000 kr. Det forslås derfor også, at vinderen af publikumsprisen, dvs. arkitekten, modtager 10.000 kr.
Publikumspris | 10.000 kr. |
Udstilling på Hovedbiblioteket | 10.000 kr. |
I alt | 20.000 kr. |
Økonomi
Såfremt indstillingen godkendes tilføres Bygningspræmieringen 20.000 kr. i 2018.
Videre proces
Hvis udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med forslagene. Efter Bygningspræmieringen i 2018 vil forvaltningen udarbejde en evaluering til Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på en stillingtagen til, om publikumsprisen m.v. skal fortsætte.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. september 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om - på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser - at arbejde videre med en evt. vedtægtsændring bl.a. med henblik på at håndværkertraditionerne i højere grad kan tilgodeses i forbindelse med bygningspræmieringen, og at vende tilbage til udvalget herom.