Mødedato: 07.04.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Placering af badezoner i Københavns Havn

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til hvor i Københavns Havn, der skal etableres badezoner.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der etableres en badezone på Islands Brygge (Halfdansgade) og en på Refshaleøen (Nordre Refshalebassin ved Halvandet) med henblik på åbning 1. juni 2016.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der arbejdes videre med etablering af en badezone på Islands Brygge Syd (ud for A-Huset) og en for enden af Kvæsthusmolen.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der arbejdes videre med at undersøge mulighederne for at etablere badezoner på 11 øvrige placeringer.

 

Problemstilling

Der er afsat i alt 1,7 mio. kr. til etablering af badezoner i Københavns Havn. Dels afsatte Kultur- og Fritidsudvalget 25. juni 2015 0,3 mio. kr. (p/l 2015) til etablering af en badezone på Islands Brygge. Dels er der i Budget 2016 afsat yderligere 1,4 mio. kr. (p/l 2016) til etablering af badezoner, samt 0,5 mio. kr. til årlig drift fra 2017. Det skal nu besluttes, hvor badezonerne skal etableres.

 

Løsning

Københavnerne har taget havnen til sig. Interessen for at bade i Københavns Havn stiger hvert år, og på gode sommerdage har havnebadene op mod 4.000 gæster. For at imødekomme efterspørgslen på flere bademuligheder i havnen, etableres der badezoner. De skal supplere eksisterende bademuligheder i København (Bilag 1).

En badezone er et afgrænset område i havnen, hvor det er tilladt at bade. En badezone er afmærket med gule markeringsbøjer, flydespær, redningsliner langs kajen og redningsstiger. Der stilles ligeledes krav om redningsposter. Ved badezonerne vil der blive skiltet med ”Badning tilladt”. Badning i badezoner sker på eget ansvar, og uden opsyn af livreddere.

Udenfor Københavns Kommunes badeanlæg og særligt afgrænsede badezoner er det forbudt at bade.

Nedenfor foreslås fire placeringer (Bilag 2). De er udvalgt ud af i alt 15 placeringer, som er foreslået af henholdsvis By & Havn og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Alle placeringer er vurderet på blandt andet vandkvalitet, sikkerhed og efterspørgsel på bademuligheder af By & Havn, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Bilag 3). De fire udvalgte placeringer, som fordeler sig jævnt over Københavns Havn, er på nuværende tidspunkt de mest oplagte.

Badezoner der forventes at kunne åbne i 2016

Islands Brygge
Der arbejdes aktuelt på at etablere en badezone ved Islands Brygge. Der er stort pres på Havnebadet Islands Brygge, og der bades ulovligt fra den træbro, der ligger langs kajen umiddelbart syd for havnebadet. Med en badezone vil badning fra Islands Brygge blive mere sikker og presset på havnebadet vil lettes.

Refshaleøen, Nordre Refshalebassin ved Halvandet
Der er stor aktivitet ved 'Halvandet' i sommermånederne, hvor der bades ulovligt i Nordre Refshalebassin. Ved at etablere en badezone, vil badning her kunne ske under sikre og lovlige forhold.

Copenhagen City Beach Club Aps, der driver strandbaren 'Halvandet', har søgt om tilladelse til at etablere en badezone i Nordre Refshalebassin. Tilladelsen forventes givet under forudsætning af, at Kultur- og Fritidsforvaltningen tager ansvaret for anlæg og drift af sikkerhedsmæssige foranstaltninger i form af varslingssystemer ved forringet badevandskvalitet. Etablering af denne badezone finansieres uden for anlægsbevillingen.

Badezoner der forventes at kunne åbne i 2017

Islands Brygge Syd (ud for A-Huset)
På Islands Brygge er der ofte meget solrigt til langt ud på aftenen, da her ikke er bygninger, der skygger. Der er derfor stor efterspørgsel på bademuligheder netop her. Desuden udvikles Islands Brygge Syd med blandt andet boliger, en skole og institutioner.  

Kvæsthusmolen (for enden af molen)
Kvæsthusmolen forventes at stå færdig i foråret 2016. Kvæsthusmolen bliver byens nye store plads. Det foreslås, at der anlægges en badezone for enden af molen, hvor belægningen møder vandet. Med en så central placering vil badezonen blive en attraktion for både turister og københavnere.

Grundejer er meget interesseret i, at der anlægges en badezone for enden af molen. Det skal undersøges nærmere hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der skal etableres ved etablering af en badezone her, og hvorledes anlægs- og driftsøkonomi kan fordeles.

Andre potentielle placeringer af badezoner

Sammen med ovennævnte placeringer er følgende foreslået af henholdsvis By & Havn og Kultur- og Fritidsforvaltningen; Tre placeringer i Søndre Frihavn, Bølgen på Kalvebod Brygge, Islands Brygge (udfor kulturhuset), Nokken, Teglværkshavnen (ved Aalborg Universitet), Kronløbsbassinet (Fortkaj), Nordbassin (Sandkaj) Papirøen og Sluseholmen (ved Dexter Gordons Vej) (Bilag 4). Mulighederne for at etablere badezoner på disse placeringer vil løbende blive undersøgt.

Forudsætninger for etablering

Etablering af en badezone forudsætter, at der gives en række tilladelser fra de respektive grundejere og flere myndigheder, herunder Trafik- og Byggestyrelsen, Søfartsstyrelsen, Naturstyrelsen, Teknik- og Miljøforvaltningen, By & Havn og politiet (Bilag 5).

Fordeling af midler

Anlæg
Der vil jf. havnereglementets kravspecifikation være omkostninger til tov, bøjer, stiger samt skilte ved etablering af en badezone. Alt afhængig af størrelse kan en badezone etableres for 150.000-300.000 kr. De steder hvor der er stensætning eller direkte udgang fra bred skal der etableres bro og flydeponton. Det koster yderligere ca. 350.000 kr.
Drift
Ligger en badezone ud for et privatejet areal, afsættes der ca. 100.000 kr. i årlige driftsomkostninger til øget renhold. Yderligere driftsmidler skal dække udgifter til varsling af forringet badevandskvalitet og vinterklargøring. Der skal ikke betales vandarealleje til By & Havn. 

Evaluering
Efter første sæson med badezoner (Islands Brygge og Refshaleøen ved Halvandet) evalueres tiltaget på blandt andet sikkerhed, drift, popularitet og samarbejde mellem relevante aktører.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Dele af bevillingen vil blive brugt til etablering af en badezone i 2016. Resten overføres til 2017, hvor yderligere to badezoner planlægges anlagt.

 

Videre proces

Godkendes indstillingen, vil der 1. juni 2016 åbne en badezone på Islands Brygge (ved Halfdansgade) og på Refshaleøen (ved Halvandet). Badezoner på Islands Brygge Syd og på Kvæsthusmolen forventes at kunne åbne 1. juni 2017, når de nødvendige tilladelser m.v. er indhentet.

 

Carsten Haurum

 

                                    / Mads  Kamp Hansen    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. april 2016:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen bør overveje yderligere placeringsmuligheder i Indre By, f.eks. Papirøen, Christianshavn (mellem Cirkelbroen og Knippelsbro) og Havnegade.

Til top