Mødedato: 07.03.2024, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Styrkelse af københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget 2024

Se alle bilag

På baggrund af medlemsforslag stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet den 14. december 2023 om at styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget, har Kultur-og Fritidsforvaltningen foretaget en kortlægning af valgdeltagelsesinitiativer målrettet unge, der skal forelægges Borgerrepræsentationen.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage Valgbestyrelsens beslutning til efterretning. Valgbestyrelsen har besluttet at igangsætte initiativer indenfor valgbevillingen samt at søge om midler ifm. Overførselssagen 2023-2024 til igangsættelse af yderligere valgdeltagelsesinitiativer. Derudover skal Kultur- og Fritidsudvalget tage Kultur- og Fritidsforvaltningens kortlægning af valgdeltagelsesinitiativer til efterretning.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kortlægningen af valgdeltagelsesinitiativer målrettet unge tages til efterretning.
  2. at godkende, at medlemsforslaget stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet den 14. december 2023 om at styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget hermed er håndteret.

Problemstilling

På møde i Borgerrepræsentationen den 14. december 2023 blev det pålagt Valgbestyrelsen og Kultur- og Fritidsforvaltningen at fremsætte forslag til politisk behandling om, hvordan man kan styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget i 2024 og kommunalvalget i 2025. Forslaget skal udarbejdes med inddragelse af Ungeråd KBH og lokaludvalgene, og fremsættes til politisk behandling inden Overførselssagen 2023-2024.

Valgbestyrelsen har efterfølgende pålagt Kultur- og Fritidsforvaltningen at kortlægge valgdeltagelsesinitiativer frem mod Europa-Parlamentsvalget. Denne kortlægning samt dialogen med Ungeråd KBH og lokaludvalgene danner grundlag for nærværende sag.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har afholdt møde med Ungeråd KBH og lokaludvalgene. I forlængelse heraf har Kultur- og Fritidsforvaltningen foretaget en kortlægning af valgdeltagelsesinitiativer, der kan finansieres indenfor den nuværende valgbevilling samt initiativer, der kræver finansiering fx via Overførselssagen 2023-2024. Sagen har herefter været i skriftlig høring hos Valgbestyrelsen.

Valgbestyrelsen har ifm. denne høring besluttet, at de initiativer, der kan igangsættes indenfor valgbevillingen, bliver igangsat. Derudover har Valgbestyrelsen bestilt budgetnotat på de initiativer, der kan indgå i forbindelse med forhandlingerne til Overførselssagen 2023-2024. Kultur- og Fritidsforvaltningen har påbegyndt udarbejdelsen af budgetnotatet. Der kan ligeledes udarbejdes et budgetnotat vedr. valgdeltagelsesinitiativer til Budget 2025.

Hvis Borgerrepræsentationen ligeledes ønsker, at der bliver udarbejdet budgetnotater til hhv. Overførselssagen 2023-2024 og Budget 2025, vil dette blive indskrevet i de respektive notater.

På baggrund af høringen i Valgbestyrelsen og forslagene fra Ungeråd KBH og lokaludvalgene, vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen at følgende initiativer kan benyttes til at styrke den demokratiske deltagelse blandt unge københavnere:

Valgdeltagelsesinitiativer, der kan afholdes indenfor bevillingen afsat til afholdelse af Europa-Parlamentsvalget i 2024

Initiativ

Pris (kr.)

Forventet effekt

Valg-sms med henvisning til KK-kortet ”find dit valgsted”

75.000

Høj

Kampagner på sociale medier om valghandling

5.000

Ukendt

Det bemærkes, at der indenfor den afsatte bevilling til afholdelse af Europa-Parlamentsvalget er begrænsede midler til at igangsætte initiativer til at øge valgdeltagelsen.

Hvis der skal iværksættes yderligere initiativer frem mod Europa-Parlamentsvalget 2024 end ovenstående, skal der tilvejebringes finansiering ved forhandlingerne om Overførselssagen 2023-2024.

Valgdeltagelsesinitiativer, der kan indgå i forbindelse med forhandlingerne om Overførselssagen 2023-2024

Initiativ

Pris (kr.)

Forventet effekt

Arrangement på Rådhuset for alle på ungdomsuddannelser (18+) om at blive tilforordnet

35.000

Lav (ikke direkte målrettet valgdeltagelse)

Pop-up brevstemmesteder på uddannelsesinstitutioner eller i forbindelse med arrangementer

Ca. 25.000 pr. pop-up

Mellem

Debatarrangementer arrangeret af boligforeningerne og boligsociale indsatser

55.000

Lav - mellem

Udvikling af nye kampagner til sociale medier

25.000-50.000

Ukendt

Magnetskilte på kommunens egne biler til at skabe opmærksomhed om valg

50.000-75.000 for 5-10 biler

Ukendt

Frem mod Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2025 er der mulighed for både at igangsætte mere langsigtede initiativer jf. nedenstående tabel, der involverer aktører i lokalområderne, skoler og uddannelsesinstitutioner eller projekter målrettet bestemte grupper. Igangsættelse af denne type af projekter kræver flere ressourcer. Det langsigtede perspektiv giver dog også bedre muligheder for, at der kan forskes i effekterne af de forskellige initiativer.

Valgdeltagelsesinitiativer, der kan indgå i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2025

Initiativ

Pris

Forventet effekt

Undervisningsmateriale om valg til unge

Beregnes efter ønske

Mellem

Materiale der forklarer valghandlingen

Beregnes efter ønske

Mellem

Pilotprojekt for unge uden tilknytning til eller imellem uddannelser

Beregnes efter ønske

Ukendt

Ambassadørprogrammer: Bydelsmødre, kulturaktører

Beregnes efter ønske

Høj/ mindre målgrupper

Dialog med Ungeråd KBH og lokaludvalgene

Kultur- og Fritidsforvaltningen har afholdt møde med repræsentanter fra Ungeråd KBH og lokaludvalgene den 10. januar 2024. På mødet bidrog Ungeråd KBH og lokaludvalgene med betragtninger om, hvorfor unge københavnere undlader at stemme til valg samt hvilke tiltag, der forventes at kunne have en positiv indvirkning på de unges demokratiske deltagelse (referat vedlagt som bilag). Følgende tiltag blev nævnt:

  • Udvikling af undervisnings- og informationsmateriale, der forklarer betydningen af kommende valg.
  • Kampagner på sociale medier, hvor de unge får deres information, evt. i samarbejde med andre aktører.
  • Brug af pop-up brevstemmesteder, fx på udvalgte uddannelsesinstitutioner.
  • Afholdelse af demokratiworkshops, der sætter fokus på vigtigheden af deltage i den demokratiske proces.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget tager sagen til efterretning, vil sagen blive oversendt til politisk behandling i Borgerrepræsentationen den 14. marts.

Søren Tegen Pedersen

/Anette Lund Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Vi vil gerne fastholde, at vi mener, der er afsat tilstrækkeligt med penge til initiativer i regi af KK. Vi skal jo huske, at også skoler, uddannelsesinstitutioner, medier, en lang række organisationer m.fl. laver initiativer ifm. valgene. Vi mener, at der er et bredt udvalg af initiativer, som unge kan orientere sig mod og deltage i. Unge må også forstå at de har et ansvar selv, hvis de vil påvirke demokratiet.”

Til top