Nørrebrohallen
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender at anvende i alt 4,0 mio. kr. i Nørrebrohallen, fordelt med
- 0,8 mio. kr. til brand- og flugtveje,
- 0,7 mio. kr. til motoriklandskab,
- 0,5 mio. kr. til E-sportspladser og
- 2,0 mio. kr. til Streetaktiviteter.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 31. oktober 2013 en indstilling om Nørrebrohallen. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på baggrund heraf forvaltningen om at fremlægge en ny indstilling med forslag til anvendelsen af de 4,0 mio. kr., der er afsat på Budget 2014 til opgradering af Nørrebrohallens Hal 3A.
Løsning
Baggrund
Det oprindelige sigte med midlerne på budget 2014 var, at de skulle anvendes i Nørrebrohallens hal 3A. Hallen skulle blandt andet anvendes til afvikling af sportsgrene med tilskuerinteresse. Stevnsgade Basketball Klub meddelte imidlertid i oktober 2013, at forbedringer for alene 4,0 mio. kr. ikke er tilstrækkelige til at dække foreningens behov. Samtidig har Danmarks Basketball Forbund frarådet, at kommunen bruger penge på et projekt, der højst ville kunne begrunde en etårig dispensation fra kravene til tilskuerpladser ved kampe i den bedste række (bilag 1).
Der har løbende været en dialog med interessenter, herunder møde med brugerrepræsentanter den 20. februar 2014 (bilag 2). På denne baggrund tegner der sig et billede af, at der er opbakning til at anvende midler til brand- og flugtveje, motoriklandskab g E-sport.
For så vidt angår keglesalen er der bred enighed om, at det er en god ide at sætte dette uudnyttede areal i hallen i spil. Der er imidlertid ikke enighed om, hvilke aktiviteter, der i givet fald skal ind i hallen.
Denne indstilling indeholder forslag om, at hallen anvendes til streetaktivitet. Dette hviler på en faglig vurdering af, at et sådant initiativ vil give både nye brugere og nye aktiviteter i hallen. Hertil kommer, at Nørrebrohallen har flere henvendelser fra brugere, der ønsker indendørsfaciliteter til street i vinterhalvlåret. Keglesalens placering åbner samtidig fine muligheder for at bruge det nærliggende gårdrum til at skabe sammenhæng mellem udendørs og indendørs aktiviteter. Ideen er, at streetprojektet udvikles i samarbejde med GAME, der har gode resultater i GAME København - og at de gerne vil samarbejde med Nørrebrohallen om at udvikle et projekt her. Det skal i øvrigt bemærkes, at brugerne i Nørrebrohallen generelt har ønsket flere projekter i hallen rettet mod børn og unge.
Brugerne har imidlertid en række forbehold overfor streetaktiviteter i kegleområdet, bl.a. med henvisning til, at Nørrebro generelt synes velforsynet med udendørs streetmuligheder, hvorfor man stiller sig uforstående overfor at etablere indendørs streetfaciliteter. Herudover viser dialogen med brugerrepræsentanterne et stort forbehold overfor at samarbejde med GAME, da de har en anden tilgang til aktivitet end foreningerne. Foreningerne peger istedet på, at arealet kan anvendes til danseforeninger eller familieidræt. Alternativt at der igangsættes en ny proces, der kan bringe flere forslag i spil i forhold til en fremtidig brug af keglebanen.
Stevnsgade Baskets repræsentant har i den seneste brugerdialog ønsket, at forvaltningen går tilbage til det oprindelige forslag om at anvende alle midlerne i hal 3A. Dette står i modsætning til de synspunkter fra foreningen, der lå til grund for den indstilling som Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 31. oktober 2013.
Denne indstillinge indeholder forslag om, at midlerne anvendes som følger:
1) Brand- og flugtveje i Hal 3A + nye døre og vinduer samt intelligent lagerfunktion til udstyr – 0,8 mio. kr.2) Motoriklandskab til de mindste – 0,7 mio. kr.
3) E-sport – 0,5 mio. kr.
4) Streetaktiviteter - 2,0 mio. kr.
1) Brand- og flugtveje i Hal 3A + nye døre- og vinduer samt intelligente lagerfunktioner (0,8 mio. kr.)
Med en gennemgang og opgradering af hallens brand- og flugtudgange er det muligt at forøge personkapaciteten fra 150 til 500 personer. Heri ligger ikke etablering af flere siddepladser.
Parallelt hermed er der med forslaget lagt vægt på, at der isættes vinduespartier mod nord, som det også er sket andre steder i hallen. Målet er mere lys og sammenhæng mellem ude og inde rum. Sigtet er synlighed af aktiviteter og derigennem understøttelse af den oplevede tryghed ved at færdes i og omkring hallen.
For at forbedre muligheden for aktiviteter i Nørrebrohallen, der er blandt de mest benyttede i Københavns Kommune, er der forslag om etablering af en intelligent lagerfunktion under tribunen i Hal 3A. Lageret skal bruges til både foreningers og hallens udstyr.
2) Motoriklandskab til de mindste (0,7 mio. kr.)
Det legende barn sættes i centrum og gives muligheder for motoriske udfordringer med etablering af et nyt Motoriklandskab. Landskabet tænkes udført med trampoliner i gulvet, bløde skumgrave, skæve ribber, labyrinter og huler. Erfaringer fra Motorikhallen i Risskov viser, at børn, der regelmæssigt kommer i Motorikhallen, har fået bedre motorik og kropsforståelse.
Forslaget om et motoriklandskab skal ses i sammenhæng med, at der generelt er meget lille fokus på de mindre børn i de københavnske idrætsfaciliteter. Målet med projektet er også ”at binde familier” tættere til Nørrebrohallen. Hallen skal være et samlingssted for alle aldersgrupper.
Projektet placeres i Hal 1, hvor klatrefunktionen bevares ved siden af området. Motoriklandskabet rettes primært mod børn i aldersgruppen 5-10 år og udvikles i samarbejde med lokale børn og daginstitutioner.
3) E-sportspladser (0,5 mio. kr.)
25 til 30 pladser til E-sports aktive. Projektet realiseres i samarbejde med E-Sport København, der har ønske om samarbejde med bl.a. Dansk Flygtningehjælp om anvendelse af pladserne til lektiehjælp. Dette vil sikre høj udnyttelse af kapacitet og areal. Der skal gives et tilskud på 0,250 mio. kr. til foreningens opstart af projektet. Til indretning af areal og pladser skal der anvendes 0,250 mio. kr.
4) Streetaktiviteter (2,0 mio. kr.)
Med streetaktiviteter i halvdelen af keglesalen og det nærliggende gårdrum, er det muligt at tilføre hallen nye aktiviteter for børn og unge. I udviklingen af projektet vil der blive lagt vægt på fleksibel udnyttelse året igennem. Det er oplagt at arbejde med aktiviteter som f.eks. parkour, streetfodbold og streethåndbold. Sigtet er, at projektet f.eks. udvikles i samarbejde med lokale børn og unge, GAME, Lokale- og Anlægsfonden og ByX.
Blandt de projekter, der har været drøftet i forbindelse med udviklingen af kultur- og fritidslivet på Nørrebro er en flytning af Nørrebro Bibliotek til Nørrebrohallen. Vælger man her at tage afsæt i det projekt, der er udarbejdet tidligere vil det betyde, at keglesalen skal nedlægges. Baggrunden for, at det alligevel foreslås at udnytte salen til streetaktivitet er, at det vil bibringe aktivitet til et dårligt udnyttet areal i Nørrebrohallen. Halvdelen af keglesalen henstår i dag ubenyttet. Facilitetsundersøgelsen fra juni 2013 viser, at Keglesalen som facilitet har en lav benyttelsesprocent (40 % i tidsrummet kl. 16-20 i den ene halvdel af hallen. Den anden halvdel anvendes i dag alene til lager) i et tæt befolket byområde, hvor det er vanskeligt at finde plads til kultur- og idrætsfaciliteter. Hertil kommer, at der under alle omstændigheder vil gå minimum to år, før en fysisk flytning kan realiseres. Det nedhængte loft i keglesalen vil i forbindelse med projektet blive taget ned og taget skal efterisoleres og brandsikres. I projektet vil man for at skabe sammenhæng i hallens aktiviteter kunne indtænke gårdarealet mellem Keglesalen og Klatrecenteret. Dette vil kunne gøres ved at trække både streetaktiviteter og klatreaktiviteter ud i gårdrummet og skabe et nyt aktivitetsareal og udendørsrum her. Projektet vil få en rå og enkel udformning.
Sigtet er i øvrigt at etablere hallen i samarbejde med GAME, men det vil også være muligt for foreningerne at have aktiviteter her, hvis de hen ad vejen måtte ønske dette.
Økonomi
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil der blive indledt en dialog med Københavns Ejendomme med henblik på en ny indstilling, hvor midlerne udmøntes.
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Stevnsgade Basketball havde fremsendt skrivelse af 6. marts 2014.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på at Kultur- og Fritidsforvaltningen kan indgå i en videre dialog med Stevnsgade Basketball om deres synspunkter.