Mødedato: 07.03.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Indstilling om medlemsforslag om opsætning af mindeplader for Søren Kierkegaard

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til indstillingen om det af Borgerrepræsentationen henviste medlemsforslag om mindeplader for Søren Kierkegaard.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter ikke at arbejde videre med forslaget om at opsætte mindeplader for Søren Kierkegaard, da der ikke er afsat midler til formålet på udvalgets budget.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2013:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om at anmode Golden Days om en hurtig udtalelse med henblik på forslag til, hvad der yderligere kan gøres med henblik på at festligholde Søren Kierkegaards 200 års fødselsdag, herunder muligheden for at opsætte mindeplader. Sagen optages på dagsordenen for mødet den 7. marts 2013.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 17. januar 2013, at henvise et medlemsforslag om opsætning af mindeplader for Søren Kierkegaard til udvalgsbehandling i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Af medlemsforslagets motivering fremgår, at forslagsstillerne ønsker, at Københavns Kommune i anledning af 200 året for forfatteren, teologen og filosoffen Søren Kierkegaards fødsel, mindes en af byens sønner ved at opsætte mindetavler ved Søren Kierkegaards forskellige bopæle.

Det fremgår videre, at Søren Kierkegaard har boet fem forskellige steder i byen, men det er kun ved hans fødested på Nytorv, at der er opsat en mindeplande.

Sidst fremgår det, at det er væsentligt efter forslagsstillernes mening, at folk - og det gælder både byens borgere men også de mange turister, som til byen for at se Kierkegaards hjemby - kan følge Søren Kierkegaards liv og levned rundt i byen, og 200 året ville være den perfekte anledning til at vise, at København værdsætter det tidligere bysbarn.

Løsning

Søren Kierkegaard har boet på fem nuværende adresser i Københavns Kommune. De fem bygninger ejes af private, og opsætning er derfor kun mulig ved tilladelse fra ejer. 

Københavns Kommune har ikke praksis for at opsætte mindeplader, og Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst til Kultur- og Fritidsforvaltnignen, at den senest kendte sag er fra 1979 og vedrører en mindeplade for balletmesteren August Bournonville. Denne sag vedrørte tilladelse til opsætning af en mindeplade på en bygning ejet af Københavns Kommune.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at gå videre med forslaget om at opsætte mindeplader vil forvaltningen rette henvendelse til Center for Park og Natur i Teknik- og Miljøforvaltningen samt Stadsarkitekten med det formål, at sikre deres faglige ekspertise i den videre proces.

En bronzeplade på 35 * 45 cm med fremhævede bogstaver - på linie med de plader der sidder på byens statuer - vurderes at koste ca. 15.000 kr. Med opsætning vurderes det derfor at ville koste ca. 150.000 kr.  Hertil kommer meget begrænsede driftsudgifter (vedligeholdelse, graffitiafrensning o.lign.), som i givet fald vil forsøges placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 


                       Carsten Haurum

                                                        / Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2013:


Notat om udtalelse fra Goldens Days var udsendt til Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at bevilge 200.000 kr. til en nedsænkning af et Kierkegaardcitat på Nytorv; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.

Susanne Møller ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Konservative støtter nedsænkning af Kierkegaardcitat på Nytorv. Vi havde gerne set, at der også blev opsat mindeplader på de 5 adresser Søren Kierkegaard har boet på."
Til top