Mødedato: 07.03.2002, kl. 16:00

Godkendelse af ændring af vedtægter for den selvejende institution Byens Huse - UDSAT SAG (KFU 83/2002). Bilag tidligere udsendt - behandles under eet med punkterne 10 og 11

Godkendelse af ændring af vedtægter for den selvejende institution Byens Huse - UDSAT SAG (KFU 83/2002). Bilag tidligere udsendt - behandles under eet med punkterne 10 og 11

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 7. marts 2002

 

10. Godkendelse af ændring af vedtægter for den selvejende institution Byens Huse - UDSAT SAG (KFU 83/2002). Bilag tidligere udsendt - behandles under eet med punkterne 10 og 11

(KFU 110/2002)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen godkender de ændrede vedtægter for Byens Huse, således som disse fremgår af bilag 1 til nærværende indstilling og i overensstemmelse med de bemærkninger, der fremgår af sagsbeskrivelsen,

at Borgerrepræsentationen godkender, at den nuværende bestyrelse for Byens Huse umiddelbart efter Borgerrepræsentationens godkendelse af de ændrede vedtægter fremkommer med en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget om de 3 kulturfaglige medlemmer til bestyrelsen; indstillingen skal herunder indeholde en opregning af de kriterier, der er lagt til grund for bestyrelsens indstilling af de pågældende.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2002

Punkterne 13 og 15 blev behandlet under eet.

Følgende materiale var omdelt til medlemmerne og indgik i sagens behandling:

  • Skrivelse af 19. februar 2002 fra Byens Huse med kommentarer til udkast til vedtægter for Byens Huse, notat af 20. februar 2002 fra Sekretariatet vedr. samme og nyt forslag til vedtægter.

Der blev begæret afstemning om et procedureforslag stillet af Mona Heiberg om sagernes udsættelse.

Et flertal (Finn Rudaizky, Klaus Hansen, Mona Heiberg, Martin Geertsen, Helle Sjelle, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Klaus Bondam) stemte for procedureforslaget.

Et mindretal (Hellen Hedemann , Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Sagerne blev dermed udsat.

Hellen Hedemann , Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Enhedslisten og SF skal ytre grænseløs utilfredshed med Socialdemokratiets utroværdige ageren i forhold til beslutningen af 6. december 2001 angående omorganiseringen af det tidligere KUC."

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2002

Punkterne 9 (Godkendelse af ændring af vedtægter for den selvejende institution Byens Huse), 10 (Driftskontrakt mellem Byens Huse og Kultur- og Fritidsudvalget) og 11 (Udgifter i forbindelse med omorganisering af Københavns Ungdomscentre/Byens Huse) blev behandlet under eet.

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter vedrørende lokale huse/ledergruppen i Byens Huse/brugerrepræsentanter fra bestyrelsen for Byens Huse/ansatte organiseret i Lager og Handel:

  • Marja Elverhøj
  • Peter Steffensen)
  • Masoud Mohammadi
  • Jens William Grav
  • Erik Jørgensen
  • Malene Sakskilde
  • Bruno Schwede
  • Freddie Vogelius
  • Tommy Levin
  • Finn Andreasen
  • Caja Brun
  • Per Th. Jørgensen

Repræsentanterne uddelte supplerende materiale på mødet.

Følgende supplerende materiale indgik i udvalgets behandling af sagen:

  • Forvaltningens notat af 5. marts vedrørende forvaltningens muligheder for at agere i sagen om Byens Huse, samt notat vedr. udgifter i forbindelse med omorganisering af Københavns Ungdomscentre/Byens Huse ved en lukning af Byens Huse.
  • Forvaltningens notat af 7. marts 2002

Borgmester Martin Geertsen fremsatte følgende forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i sagen:

"Kultur- og Fritidsudvalget konstaterer, at de forelagte ændrede vedtægter er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger den 6. december 2001, og udvalget videresender derfor de ændrede vedtægter til Borgerrepræsentationen.

Kultur- og Fritidsudvalget finder imidlertid, at forholdene omkring Byens Huse i den mellemliggende tid er så forandrede, at udvalget ikke længere kan anbefale, at Byens Huse opretholdes som en selvejende institution. Bl.a. henset til de beslutninger, som bestyrelsen for Byens Huse har truffet i 2002, er det Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling, at Borgerrepræsentationen må genoptage spørgsmålet om den selvejende institutions fortsatte eksistens, idet de seneste hændelser efter Kultur- og Fritidsudvalgets opfattelse er udtryk for væsentlige ændringer i grundlaget for de af Borgerrepræsentationen den 6. december 2001 trufne beslutninger.

Kultur- og Fritidsudvalget kan på denne baggrund ikke anbefale, at Borgerrepræsentationen godkender de foreslåede vedtægtsændringer for Byens Huse.

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at Borgerrepræsentationen træffer en beslutning om, at samtlige kommunens kultur- og medborgerhuse under Byens Huse kommunaliseres. Den nye struktur træder i kraft pr. 1. juli 2002 og Kultur- og Fritidsudvalget forelægger inden sommerferien 2002 et konkret forslag for Borgerrepræsentationen om implementeringen af kultur- og medborgerhusene under Byens Huse i kommunen.

Forslaget udarbejdes af Kultur- og Fritidsforvaltningen og skal tage

udgangspunkt i følgende principper:

  • Der skal formuleres et forslag til kommunens fremtidige, overordnede kultur- og medborgerhusprofil under hensyntagen til de rammer, som Borgerrepræsentationen og Kultur- og Fritidsudvalget allerede har besluttet i form af målsætninger m.v.
  • Kommunaliseringen af kultur- og medborgerhusene under Byens Huse sker med udgangspunkt i, at brugerne af de enkelte huse mv. skal sikres størst mulig medbestemmelse og medansvar, hvorfor der indføres driftskontrakt mellem hvert enkelt hus og kommunen.
  • Driftskontrakten tager udgangspunkt i, at hver enkelt hus under Byens Huse er overgået til den kommunale forvaltning, hvorfor Kultur- og Fritidsforvaltningens almindelige retningslinier for budget og regnskab skal gælde samt at Kultur- og Fritidsforvaltningen er ansættende myndighed.

På baggrund af disse principper udarbejdes forslaget med følgende elementer/beskrivelser:

  • Der indgås én ens kontrakt med hvert enkelt hus, som skal gælde fra 1. juli 2002. Kontrakten skal bl.a. indeholde en beskrivelse af de lokale bestyrelsers fremtidige kompetence og ansvar. Kontrakten er foreløbig, idet Kultur- og Fritidsudvalget pålægges at færdigforhandle den endelige kontrakt med de enkelte huse.
  • De fremtidige snitflader og det kommende samspil mellem kultur- og medborgerhusene og folkeoplysningsområdet
  • Konsekvenserne for den selvejende institutions medarbejdere
  • Konsekvenserne for cafedriften mv. i kultur- og medborgerhusene
  • Model for den fremtidige inddragelse af husene i arbejdet med Portalen
  • Fordeling af budgetmidler mv. i forhold til de enkelte kultur- og medborgerhuse samt etablering af en central udviklingspulje.
  • Placering af Teknisk Afdeling.
  • Det videre arbejde med Borgerrepræsentationens beslutning om at indføre markedshusleje for de ejendomme, der i dag er placeret under Byens Huse.
  • Tidsplan med hensyn til kommunaliseringen samt – under hensyn til at den ændrede organisering skal træde i kraft den 1. juli 2002 - nødvendige tiltag i en overgangsperiode indtil den ændrede organisering er implementeret samt øvrige forhold i relation til en opløsning af den selvejende institution Byens Huse.

Bestyrelsen for Byens Huse opfordres til at træffe beslutning om, at den selvejende institution opløses med virkning fra den 30. juni 2002, således at bestyrelsens beslutning herom kan forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse senest på det sidste møde inden sommerferien 2002.

Borgerrepræsentationen forudsætter endvidere, at bestyrelsen for Byens Huse frem til 1. juli 2002 ikke uden Københavns Kommunes forudgående godkendelse træffer beslutninger af vidtrækkende karakter.

Kultur- og Fritidsudvalget vil i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning i sagen forlænge den nugældende driftskontrakt med Byens Huse indtil den 30. juni 2002."

Der blev begæret afstemning om et af Finn Rudaizky stillet ændringsforslag til det af borgmester Martin Geertsen stillede forslag, således at starttidspunktet for kommunalisering af kultur- og medborgerhusenes fastsættes til den 1. april 2002.

Et mindretal (Finn Rudaizky og Klaus Hansen) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft og Klaus Bondam) stemte imod.

Hellen Hedemann , Bjarne Fey, Helle Sjelle, Karin Storgaard og Jens Kjær Christensen undlod at stemme.

Det af Finn Rudaizky stillede ændringsforslag om startdato 1. april 2002 blev dermed forkastet.

Der blev herefter begæret afstemning om det af borgmester Martin Geertsen fremsatte forslag.

Et flertal (Finn Rudaizky, Klaus Hansen, Martin Geertsen, Helle Sjelle, Leslie Arentoft og Klaus Bondam) stemte for forslaget.

Et mindretal (Hellen Hedemann , Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Karin Storgaard undlod at stemme.

Borgmester Martin Geertsens forslag blev dermed tiltrådt, og udgør dermed Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling til Borgerrepræsentationen.

Hellen Hedemann , Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF og Ø kan ikke tilslutte sig flertallets opfattelse, der endnu engang understreger Socialdemokratiets utroværdighed."

 

RESUME

I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger den 6. december 2001 i forbindelse med indstillingen om organisationsmodeller for fritidslivet (BR 620/01) har forvaltningen i samarbejde med Byens Huse udarbejdet de endelige, ændrede vedtægter for Byens Huse.

 

Til top