Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område
Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 7. marts 2002
15. Udvalgte studieture, arrangementer/konferencer m.m. i udlandet i perioden 2002 - 2005 indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område
(KFU 113/2002)
INDSTILLING
Kultur- og fritidsforvaltningen indstiller
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter studietur til Berlin maj 2002,
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter studietur/arrangement til Skt. Petersborg i maj 2003,
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter studietur til Amsterdam i juni 2003
at Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer i funktionsperioden 2002 – 2005 kan deltage i én af IFLA`s konferencer om biblioteksforhold.
RESUME
Udvalget drøftede på mødet d. 21.februar 2002 deltagelse i studieture, arrangementer og konferencer. På baggrund af drøftelserne indeholder denne indstilling fra forvaltningen forslag til studietur til Berlin ( maj 2002 ), besøg i Skt. Petersborg (maj 2003), besøg i Amsterdam (medio 2003) samt deltagelse i en af IFLA`s-konferencer i funktionsperioden.
SAGSBESKRIVELSE
Forvaltningen foreslår at Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om deltagelse i følgende studíeture, arrangementer, konferencer :
27-29.maj 2002. Berlin, Tyskland.
Studieturen tilrettelægges ud fra ønske om at udbygge samarbejdet med Berlin inden for Kultur- og fritidsudvalgets ansvarsområde.
Der har fra forvaltningens side været ført drøftelser med Goethe Instituttet, Internationalt Kultursekretariat under Kulturministeriet og den danske ambassade i Berlin. Alle parter er meget interesserede i et samarbejde for en større kulturudveksling mellem Berlin og København i 2004.
Besøget i Berlin vil blive tilrettelagt således, at der udover besøg i kulturinstitutioner også vil blive mulighed for at besøge idrætsfaciliteter samt besøg inden for biblioteksområdet.
Besøgene og det nærmere indhold vil blive udarbejdet i samarbejde med Internationalt Kultursekretariat under Kulturministeriet og den danske ambassade i Berlin.
Maj 2003 – Skt. Petersborgs 300 års byjubilæum.
Skt. Petersborg fejrer 300 års byjubilæum i år 2003. Byen blev grundlagt den 17.maj 1703. Byen markerer jubilæet med en række kulturelle begivenheder fra maj måned og året ud. Programmet for jubilæet er endnu ikke lagt frem, men det forventes at blive en storslået kulturel markering.
EU's medlemslande er inviteret til at medvirke og en dansk kulturel markering ved jubilæet er p.t. under planlægning. Det Internationale Kultursekretariat under Kulturministeriet har nedsat en arbejdsgruppe herom. Det konkrete indhold er endnu ikke fastlagt på nuværende tidspunkt.
Besøget vil naturligt også give mulighed for at møde og udveksle erfaringer inden for udvalgets ansvarsområde med repræsentanter fra bystyret i Skt. Petersborg.
En mere præcis rejseperiode må afhænge af programmet for jubilæet samt aftaler med bl.a. bystyret i Skt. Petersborg. Nærmere forslag til rejsetidspunkt og program forventes at kunne forelægges udvalget i 2.halvår 2002.
Juni 2003 – Amsterdam, Holland.
Der er i Amsterdam sket en stor udbygning af havneområderne og der er gode muligheder for at se og drøfte erfaringer med udbygning af blandet idrætsfaciliteter i nyopførte storby-områder. Herunder besøg i de nyopførte lokalområder i Amsterdam, som er benævnt "Borneo" og "Java".
Samtidig er Amsterdam kendt for at have en aktiv "eventpolitik", hvor der er afsat midler til at tiltrække forskellige typer af begivenheder, herunder også idrætsbegivenheder til byen.
Forslag til rejsedatoer i juni 2003 og nærmere program vil blive forelagt udvalget januar/februar 2003.
IFLA-konferencer
IFLA er den internationale biblioteksforening, som har biblioteksforeninger, nationalbiblioteker, folkebiblioteker og skolebiblioteker fra hele verden som medlemmer.
Københavns kommune har gennem mange år været medlem.
Der er tradition for, at medlemmer af biblioteksbestyrelse/kulturudvalg deltog i foreningens konferencer.
Programmet for konferencerne er en intensiv række af foredrag (normalt på engelsk), som finder sted i løbet af 3 – 4 dage hvert år i august måned. Der er parallelt løbende foredragstilbud inden for alle bibliotekspolitiske og biblioteksfaglige emner.
Af politisk interesse er fortrinsvis foredrag om digitaliseringen af bibliotekerne, internettets udvikling og spørgsmål om fri adgang til information og ytringsfrihed relateret til biblioteker.
Der vil i øvrigt – i lighed med tidligere – være mulighed for særlige arrangementer for udvalgets medlemmer. Der kan således blive mulighed for faglige/sociale arrangementer sideløbende med særlige besøgt på rådhuse, kulturelle forvaltninger og institutioner og andet.
Konferencerne finder sted :
2002 : Glasgow den. 18 . – 24. august.
2003 : Berlin den 1. – 9. august.
2004 : Buenos Aires – august, datoer foreligger endnu ikke oplyst
2005 : Oslo, den 13. – 18.august.
Udvalgets medlemmer kan gennem deltagelse i IFLA`s konferencer blive orienteret om centrale bibliotekspolitiske problemstillinger og indgå i dialog herom. Forvaltningen foreslår, at hvert af udvalgets medlemmer gives mulighed for at deltage i én af IFLA`s konferencer i funktionsperioden.
M.h.t. Nordisk hovedstadskonference i januar 2003. Reykjavik, Island er det oplyst fra Økonomiforvaltningen, at i alt 15 BR-medlemmer vil blive indbudt til at deltage heri. Temaet for konferencen er endnu ikke endeligt fastlagt, men vil blive meldt ud fra Reykjavik, som afholder konferencen. Deltagerkredsen fra BR skal ses i sammenhæng med temaet.
I øvrigt vil der fra de nordiske kulturchefer, som har afholdt møde i februar 2002 komme udspil om, hvorledes det nordiske kulturelle samarbejde kan fastholdes og udbygges, efter at der ikke længere rådes over Hasselby i Sverige.
ØKONOMI
På budget 2002 er der afsat 306.000.-kr. til bl.a. udvalgets rejseaktiviteter. Ovennævnte udgifter findes at kunne afholdes indenfor denne årlige ramme.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
HØRING
Ingen bemærkninger.
BILAG
Ingen
Ida Munk
/Preben Rohde