Udvikling af musikfestivaletage og festivalservice i Lydens hus
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om ansøgningen fra Vækstfabrikken Lydens Hus og Roskilde Festival om støtte på samlet 1,5 mio. kr. i perioden 2019-2021 skal imødekommes med kassemæssig dækning på konto 3.35.64.1
Problemstilling
Vækstfabrikken Lydens Hus og Roskilde Festival søger om støtte på 1,5 mio. kr. i perioden 2019-2021 til etablering og udvikling af en festivaletage og festivalservice for københavnske musikfestivalaktører og iværksættere med festivalrelaterede produkter (bilag 1). Støtten kan fordeles med 0,5 mio. kr. pr. år. Lydens Hus skal etablere, udvikle og drive huset. Roskilde Festival skal bistå med udvikling og driften af en festivalservice. Festivaletagen skal ligge på etagen ovenpå Lydens Hus på Gl. Kongevej 11, 4. sal i København. Lydens Hus er allerede i gang med udviklingen af etagen, da 5. sal bliver ledig i starten af det nye år. Lydens Hus har således udgifter til projektet allerede i 2018.
Forslaget om etablering af et festivalhus i København har før været rejst af Kultur- og Fritidsforvaltningen, idet festivalerne i mange år har udtrykt ønske om et fælles fysisk festivalmiljø. Formålet er at skabe et kreativt, robust og professionelt festivalmiljø i byen, som kan skabe både kunstnerisk og administrativ synergi mellem nystartede og de mere etablerede festivaler.
Løsning
Lydens Hus er en del af Vækstfabrikkerne, som igennem de sidste år har etableret 14 inkubatorer (Vækstfabrikker) i Region Sjælland og Region Hovedstaden sammen med Væksthus Hovedstadsregionen.
Lydens Hus ligger på Gl. Kongevej 11, 4. sal og huser i dag 26 virksomheder, der spænder fra lyd-, musik-, tech- og eventiværksættere til relevante kulturorganisationer og festivaler som bl.a. Roskilde Festival. Lydens Hus har en belægning på 130%. Huset oplever fortsat stor tilgang og har hjulpet nogle af de førende danske lydvirksomheder som f.eks. Soundbox. Lydens Hus blev etableret i 2014 med tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget på 1 mio. kr. Kultur- og Fritidsudvalget har endvidere støttet Lydens Hus med igangsættelse af to store EU-projekter; Lean Landing og MONICA med henholdsvis 0,25 mio. kr. og 0,15 mio. kr. i 2015. Lean Landing giver iværksættere inden for de kreative erhverv lettere adgang til internationale markeder. MONICA undersøger, hvordan man med teknologiske løsninger afskærmer lyd fra koncerter og store begivenheder i byen og styrer den, så den bliver en endnu bedre oplevelse for publikum, samtidig med at naboerne generes mindst muligt. Endvidere skal teknologien udnyttes til at højne sikkerheden blandt publikum. Kultur- og Fritidsforvaltningen samarbejder løbende med Lydens Hus om disse projekter. Lydens Hus drives i dag uden tilskud fra Københavns Kommune.
På samme måde som Lydens Hus i dag tilbyder kontor- og mødefaciliteter samt skræddersyede vækstforløb med konsulenter fra Væksthus Hovedstadsregionen, vil den nye festivaletage på 5. sal tilbyde kontorfællesskab kombineret med netværk og festivalservice.
Roskilde Festival vil udvikle og drive festivalservicen, hvor festivaler kan få sparring vedrørende bl.a. sikkerhed og beredskab, administration, lydoptimering, risikovurdering, myndighedsbehandling, udvikling af frivillighed og sociale fællesskaber, logistik og bæredygtighed. Roskilde Festival driver Nordens største musikfestival, men står også bag en lang række andre aktiviteter, som er baseret på den viden og de kompetencer, der er erhvervet gennem arbejdet med festivalen.
Formålet med at samle festivalarrangører og iværksættere og tilbyde festivalservice i et samlet fysisk miljø er at:
-
skærpe det faglige fællesskab, netværk og sikre en kvalitativ udvikling af arrangørmiljøer i København
-
sikre en mere bæredygtig festivalproduktion
-
skabe både kunstnerisk og administrativ synergi mellem festivalerne
-
styrke aktørrammen og bidrage til en professionalisering af festivalerne, så de bliver økonomisk selvbærende kulturvirksomheder
-
bidrage til flere erhvervs- og kulturpartnerskaber mellem kreative iværksættere og festival- og kulturorganisationer
-
bidrage til kreativ vækst og udvikling af nye innovative festivalprodukter
-
styrke udviklingsmiljøet inden for musik- og lydiværksætteri i København og skabe synergi mellem de to etager.
Møde med aktører på musikområdet
Den 14. november 2018 blev der afholdt et møde i Lydens Hus, hvor aktører med fokus på musik var inviteret til at høre nærmere om idéen.
På mødet deltog Distortion, Jazz festival, Operafestival, Summer in the city, Dansk Live, Lydens Hus og Roskilde Festivalen. Der var generelt positive reaktioner på idéen om en festivaletage på 5. sal i Lydens Hus, og, foruden Roskilde Festival, er Distortion klar til at flytte ind.
Økonomi
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender ansøgningen afsættes 1,5 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets ikke-disponerede midler i perioden 2019-2021; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1. Støtten kan fordeles med 0,5 mio. kr. pr. år.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at imødekomme ansøgningen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med ansøgere, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil ligeledes forsætte dialogen med Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med udvikling af en festivaletage og festivalservice samt med CPH Volunteers, som allerede arbejder målrettet på at skabe kontakt mellem frivillige og aktører.
Mette Touborg
/ Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:
Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med en støtte på samlet 1,5 mio. kr. i perioden 2019-2021 til formålet, og således at 0,5 mio. kr. i 2019 finansieres af de disponible midler 2019, konto 3.35.64.1.
Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Franciska Rosenkilde og Kim Hjerrild stemte for forslaget.
Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Maria Frej, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann stemte imod.
Christopher Røhl Andersen undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.
Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: “Radikale Venstre mener projektet har et spændende potentiale for at udvikle og kvalificere byens festivaler, men vi ønsker en tilkendegivelse fra en bredere gruppe af mindre festivaler, og at finansieringsforslaget for projektet genbesøges.”
Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Som det fremgår af ansøgningen er Roskilde Festival Nordens største musikfestival. Som det også fremgår vil de “styrke aktørrammen og bidrage til en kommercialisering og professionalisering af festivalerne, så de bliver økonomisk selvbærende kulturvirksomheder”. I Liberal Alliance mener vi, at Roskilde Festival og medansøger Lydens Hus - som de store og kommercielle aktører de er - bør følge deres eget eksempel og bevise at de vil være økonomisk selvbærende kulturvirksomheder og klare sig på markedsvilkår."