Kulturhus Indre By - udvikling og afprøvning af partnerskab
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der over to år afprøves og udvikles en partnerskabsmodel for aktiviteter i Kulturhus Indre By i samarbejde mellem forvaltningen og socialøkonomiske organisationer.
Problemstilling
Lokale borgere ønsker, at Kulturhus Indre By (Kiby) i højere grad bliver et fællesskabsskabende lokalt samlingspunkt. Det kom bl.a. til udtryk på en visionsaften for borgerne i 2017, som vægtede følgende tre ønsker:
-
Mere kommunikation og synlighed
-
Nye muligheder for at bruge huset
-
Alternativ indretning af kulturhuset og pladsen omkring
En mulig vej til at fremme den ønskede udvikling er kommunalt samarbejde med eksterne miljøer og partnere. Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) er blevet kontaktet af en gruppe potentielle partnere med socialøkonomiske profiler, som ønsker at bidrage til stærkere fællesskaber og flere aktiviteter i Kiby.
Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) er tidligere blevet forelagt interessen for partnerskabsmodeller i Kiby og anmodede på mødet den 11. oktober 2018 forvaltningen om at arbejde videre med mulighederne.
Løsning
KFF indgår et samarbejde over to år med de pågældende partnere, hvor partnerskabsmodeller udvikles og afprøves. Partnerne supplerer med hver deres sociale og miljøbevidste profiler hinanden. Samtidig ser de en klar sammenhæng mellem kultur- og fællesskabsaktiviteter og egne formål - og omvendt. KFF vurderer, at der er potentiale for sammen med partnerne at udvikle et bæredygtigt og fællesskabsbaseret kulturhus. Samtidig er der tale om en ny form for partnerskab, hvorfor der er behov for en to-årig udviklings- og afprøvningsperiode. Såfremt det efter de to år vurderes, at der ikke er udviklet en velfungerende partnerskabsmodel, ophører samarbejdet.
Partnerne bidrager til den fælles indsats med følgende:
1. Fritidsakademiet (FRAK) er hovedpartner: FRAKs mission er, at træne unge på kanten af samfundet til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Ved at hjælpe til med afholdelse af kulturevents (startede i 2011 med Smag Verden) og fælleskabsarrangementer (fx folkekøkkener) samt skabe egne produkter på fx et værksted modnes de unge til at udvikle egne karrierer eller på anden måde blive en del af arbejdsmarkedet. FRAK ser Kiby som en oplagt platform for at tage deres indsats for de unge til næste niveau og samtidig bidrage til at fremme en fællesskabsorienteret kultur i lokalområdet – bl.a. gennem aktiviteter som fælles dyrkning af urter, hackathons, koncerter og ikke-organiseret holdsport.
2. Logik & Co: En socialøkonomisk virksomhed inden for bygge- og anlæg. Logik & Co vil bidrage med værkstedsaktiviteter, som hænger sammen med de øvrige aktiviteter i huset. Værkstedsaktiviteterne vil fx fokusere på potentialet ved genanvendelse (fra vugge til kunst), fremstilling af remedier til kulturaktiviteter og borgerrettet undervisning i håndværk. På den måde hænger værkstedsaktiviteterne sammen med eksisterende aktiviteter i huset som fx deledage og Green Friday. Værkstedsaktiviteterne vil også indgå i FRAKs indsats for de unge.
3. Grennesminde: En socialøkonomisk virksomhed med ekspertise i cafédrift, som bl.a. driver Café Albertine, der har det økologiske guldmærke (90-100 procent økologi). Grennesminde bidrager med rådgivning og egne aktiviteter til at udvikle en levende café, der via folkekøkkener og andre fællesskabsaktiviteter kan blive et lokalt samlingspunkt for borgerne. Forvaltningen er opmærksom på pligten til at udbyde café til forpagtning, såfremt der viser sig et potentiale i udviklingsperioden.
4. Rapolitics: Forening, der med udgangspunkt i hip hop, skaber kulturmøder og dygtiggør især unge kulturelt og kunstnerisk. Rapolitics vil samarbejde med FRAK om aktiviteter i Kiby. Rapolitics er et eksempel på en kulturaktør, som FRAK vil mobilisere flere af under deres virke i Kiby.
5. Samarbejde på tværs af forvaltninger: Udover de private organisationer ser Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Socialforvaltningen (SOF) også muligheder i at være en aktiv del af partnerskabet:
Teknik og Miljøforvaltningen sikrer lokal recycling
TMF afholder i dag ”dele-dage” i Kiby og ser et potentiale i, at Kiby indgår i TMF’s nye indsats om at skabe mere nærgenbrug. En nærgenbrugsstation hænger desuden godt sammen med Logik & Co’s fokus på genanvendelse af ressourcer. På den måde vil en kommunal funktion om optimering af affaldshåndtering blive kombineret med Logik & Co’s praksisnære formidling af ressourceanvendelse.
Idrætsprojektet aktiverer Charlotte Ammundsens Plads
Tilsvarende ser ”Idrætsprojektet”, som er et tiltag under SOF, et stort potentiale i aktivering af Charlotte Ammundsens Plads. Det kan være alt fra parkour og street sport til mere klassisk boldsport. Idrætsprojektet har samtidig et naturligt idefællesskab med FRAK, da projektet sigter på at skabe fællesskaber for udsatte borgere via idrætsaktiviteter.
6. Kultur- og Fritidsforvaltningen /DIT:KBH
KFF vil fortsat være aktivt til stede i KiBy og vil i testperioden have rollen som facilitator og projektudvikler omkring partnerskaberne. Derved sikres det, at partnerne har de nødvendige vilkår, for at udvikle det forpligtende fællesskab, der kan skabe et aktivt kulturhus i bydelen. KFF vil desuden have et særligt fokus på at sikre, at der i et stigende omfang tilbydes åbne kultur- og fritidsaktiviteter, herunder bl.a. udvikling af scenerum i teatersalen.
Udbudsregler
I løbet af de to år kan der potentielt opstå et økonomisk potentiale for partnerne af en sådan værdi, at et udbud er nødvendigt grundet konkurrence- og udbudsreglerne. I så fald vil alle eller dele af funktionerne blive udbudt. Det kan enten ske som et klassisk markedsudbud eller som et socialøkonomisk udbud. KFF vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt, at udbudsbehov og eventuelt udbudsform først vurderes på baggrund af erfaringerne fra den to-årige udviklings- og afprøvningsperiode.
Dialog med Indre By Lokaludvalg
Forvaltningen vil løbende være i dialog med lokaludvalget i udviklings- og afprøvningsperioden.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår et samarbejde med FRAK som hovedpartner, såfremt indstillingen godkendes.
Mette Touborg
/ Sara Bech Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:
Følgende repræsentanter for aktørerne omkring KIBY havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:
-
Mudi Jarkass, daglig leder i FRAK
-
Lucas Nielsen, udviklingsleder i FRAK
-
Christoffer Hansen, leder af Idrætsprojektet
-
Mia Beyer, projektleder i RAPOLITICS
-
Maria Pagels, kommerciel chef, Grennessminde
Der blev begæret afstemning om et procedureforslag om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til udvalget med et forbedret beslutningsgrundlag.
Et mindretal (Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte for procedureforslaget.
Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.
Maria Frej undlod at stemme.
Procedureforslaget blev dermed forkastet.
Der blev herefter begæret afstemning om indstillingen med en tilføjelse om, at Kultur- og Fritidsudvalget ønsker en løbende opfølgning i sagen med henblik på et mere konkretiseret grundlag, herunder at det klargøres, hvad den 2-årige prøveperiode indebærer, og hvilke konsekvenser der er for bl.a. økonomien og nuværende brugere.
Et flertal (Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for den således ændrede indstilling.
Et mindretal (Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.
Den således ændrede indstilling blev godkendt.
Karina Bergmann og Flemming Steen Munch ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Indstillingen og beskrivelsen af partnerskabsaftalen er mangelfuld. Liberal Alliance og Venstre ønsker at få økonomien beskrevet. Derudover bør cafédriften sendes i udbud, så andre (socialøkonomiske) caféer får lov til at byde ind."
Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "at forvaltningen melder ind med alle de fornødne oplysninger om partnerskaberne og hybridaftaler i løbet af den 2-årig prøveperiode."