Mødedato: 06.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, 2400 NV

Springprofil på ny skoleidrætshal på Hannemanns Allé

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om planlægningen af en ny skole med idrætshal på Hannemanns Allé i Ørestad Syd.   

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,  

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med en springgymnastikprofil i planlægningen af den nye skoleidrætshal på skolen på Hannemanns Allé 

Problemstilling

Den 19. september 2018 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen om skoleidrætshaller med profil og lokalt særpræg med en bemærkning om, at udvalget skal inddrages tidligt i hver enkelt sag. På den baggrund blev udvalget den 15. november 2018 orienteret om planlægningen af en ny skoleidrætshal med springprofil på Hannemanns Allé i Ørestad Syd. Udvalget anmodede forvaltningen om en revideret indstilling i sagen, bl.a. med en uddybende argumentation samt nødvendige taloplysninger i forhold til behovet for faciliteter, der ikke eksisterer aktuelt, samt overvejelser om mulighed for kombinationsløsning.   

Løsning

Med Budget 2018 blev det besluttet at opføre en ny 4-sporet skole med madskole og idrætshal sammen med en svømmehal på Hannemanns Allé i Ørestad Syd (Bilag 1). Svømmehallen blev besluttet med Budget 2017.   

I løbet af 2017 og 2018 har Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Byggeri København arbejdet med planlægningen af skole, idrætshal og svømmehal. Herunder hvordan faciliteterne som samlet byggeri skal være et imødekommende, åbent og aktivt mødested for elever på skolen, foreninger, kulturaktive og borgere i lokalområdet, der medvirker til at skabe nerve og livskvalitet i Ørestad. Forvaltningerne arbejder pt. på et endeligt byggeprogram med henblik på at sende udbudsmateriale i prækvalifikation i december 2018. Det forventes, at der søges anlægsbevilling med Budget 2020, og at ibrugtagning vil være medio 2023.

Lokalområdets karakter
Den nye skole, idrætshal og svømmehal placeres på Hannemanns Allé i et område i Ørestad Syd, der allerede rummer idrætsbyggerier, herunder Ørestad Skøjtehal og ny skoleidrætshal på Kalvebod Fælled Skole. Desuden er byggeriet placeret lige ved siden af Royal Arena. Der er her en unik mulighed for at tænke på tværs og skabe et rekreativt lokalområde, der understøtter bylivet og bevægelse i Ørestad og tilgodeser flest mulige københavnere. Med flere idrætsfaciliteter i nærområdet er der mulighed for at tilbyde foreningslivet og Ørestads borgere et bredt spænd af idrætsgrene.   

Idrætshallens profil
I planlægningen af idrætshallen på den nye skole på Hannemanns Allé arbejdes der med en springprofil, således at hallen kan tilgodese efterspørgslen på faciliteter til springgymnastik samt i større grad afspejle det brede idrætsbillede i København.

Der arbejdes som udgangspunkt med en løsning, der tilgodeser flest mulige bevægelsesvariationer indenfor springgymnastikken og kan anvendes af flest mulige samtidig. Dette betyder, at springelementerne, henholdsvis 3 springgrave, 1 løsskumsgrav og 4 trampoliner integreres i hallen og er fast placeret i den ene ende af hallen. Denne løsning muliggør, at 3/4 af banen til stadighed vil kunne anvendes til boldspil, herunder basket, badminton, kortbanehåndbold samt håndbold på tværs. Derudover kan hallen anvendes til mindre pladskrævende idrætsaktiviteter, som dans, rytmik mv. Hallen vil ikke kunne anvendes til fuldbane boldspil som håndbold, futsal og floorball.   

Idrætshallen på den nyåbnede Kalvebod Fælled Skole, der ligger under 500 meter fra den nye skole på Hannemanns Allé, har en fuld spilleflade, der kan imødekomme en bred vifte af idrætsaktiviteter, herunder fuldbane boldspil som håndbold (med harpiks), futsal og floorball. På denne måde er det intentionen, at de to haller vil komplementere hinanden.   

Hvis hallen på Hannemanns Allé skal kunne benyttes til fuldbane boldspil som håndbold, futsal og floorball, kan der alternativt arbejdes på en løsning, hvor springelementer har gulvlemme, således at de kan sænkes under idrætsgulvet, når de ikke benyttes. Dette betyder en nedskalering af antal springelementer, til henholdsvis 2 springgrave og 2 trampoliner, samt mindre fleksibilitet i anvendelse heraf.

Efterspørgslen på faciliteter for springgymnastik i København
Et springcenter betegnes som en facilitet med mindst en nedfældet trampolin og en springgrav. I Danmark er der 150 springcentre, det vil sige 2,5 center pr. 100.000 borger. Med Københavns Kommunes befolkningstal burde København derfor have 15 springcentre. Der er dog ingen kommunale springcentre i København i dag. Der kan udøves idrætsgymnastik i Grøndal MultiCenter. Derudover kan der dyrkes springgymnastik i AFUK, DGI-byen og Institut for Idræt og Ernæring. Der er aktuelt 42 københavnske idrætshaller med 20x40 meter bane.   

Den største gymnastikart i Danmark er springgymnastikken. Blandt gymnastikforeninger opleves en markant medlemsvækst, når nye faciliteter, der tilgodeser springgymnastikken, opføres. Heriblandt har Hvidovre Gymnastik af 1937 i 2017 mere end fordoblet deres medlemstal, da de tog nye springfaciliteter i brug på en tidligere 20x40 meter bane. Det samme gør sig gældende for blandt andet Gladsaxe IF og Svendborg Gymnastikforening.  

Fra idrætsforeninger og særligt gymnastikforeninger i København er der stor efterspørgsel på faciliteter, der kan tilgodese springgymnastik. Blandt andet havde foreningerne ODK, HKG, Valby IF, Salto City, SSB og Krumspring ved sæsonstart i 2016 tilsammen 775 børn på ventelister. Der er også efterspørgsel på springfaciliteter lokalt i Ørestad. I juni 2018 havde Ørestad IF Gymnastik over 300 på venteliste. ØIF Gymnastik havde ultimo 2017 534 medlemmer. 

Tal fra 2016 viser, at gymnastikken sammen med svømning og fodbold på landsplan ligger i top tre over idrætsgrene blandt idrætsaktive børn. I København er gymnastikken ligeledes en af de mest populære indendørs idrætsgrene blandt idrætsaktive børn. Medlemstallene fra DGI og DIF i 2017 viser, at gymnastikken i København har 6.181 medlemmer blandt børn fra alderen 0 – 18 år. Håndbolden har 1.804 medlemmer blandt børn i samme aldersgruppe.      

Gymnastikken bemærker sig ved at aktivere betydeligt flere piger/ kvinder end andre store foreningsidrætter i Danmark. Godt 70 pct. af medlemmerne i danske gymnastikforeninger er piger/ kvinder. Dette gør sig også gældende i Ørestad IF, hvor piger/ kvinder i gymnastikafdelingen udgør 394 af de i alt 534 medlemmer. Generelt er der i Danmark, og særligt i København, en skæv kønsfordeling i den brede foreningsidræt. I København er under 40 pct. af medlemmerne i idrætsforeninger piger/ kvinder. Med en overrepræsentation af piger og kvinder i foreningsgymnastikken må man forvente, at faciliteter, der giver mulighed for springgymnastik i København, vil betyde flere idrætsaktive piger og kvinder.      

Erfaringen viser, at springfaciliteter med deres varierede bevægelsesrepertoire ikke kun tilgodeser gymnastikforeninger, men også kan skabe rammer for grovmotorisk træning og bevægelse for øvrige borgere, herunder også daginstitutions- og skolebørn. Springcentre og -faciliteter kan potentielt aktivere en bred brugergruppe, og erfaringen viser, at de ofte trækker brugere på tværs af byen. Særligt kan det forventes, at dette vil gøre sig gældende i København med den store efterspørgsel på netop disse faciliteter. På denne måde kan man skabe en bevægelses- og idrætsdestination i Ørestad, der kan tiltrække medlemmer ikke kun lokalt men også fra resten af København.      

Springelementerne på Hannemanns Allé indrettes i hallen på en måde, der tilgodeser skolens idrætsundervisning. Dette vil konkretiseres i det videre forløb. Det er hensigten, at hallen med skillevægge skal kunne opdeles i tre aktivitetsrum for at muliggøre flere slags aktiviteter og undervisning samtidig. Ligeledes indtænkes plads til ophold og undervisning i sammenhæng med den teoretiske idrætsundervisning i praksis.

I 2021 er København vært for VM i idrætsgymnastik. Forvaltningen arbejder på, at idrætsfaciliteter og -events spiller sammen i København, og her ses en mulighed for, at en begivenhed som VM yderligere vil fremme interessen for gymnastikken blandt børn og unge.       

Brugerdialog  
I planlægningsfasen for den nye skoleidrætshal på Hannemanns Allé er der afholdt workshops med projektets følgegruppe bestående af lokale idrætsinteressenter og -foreninger, DGI Storkøbenhavn og Gymnastiknetværket. Idrætsforum København er blevet inviteret med i følgegruppen og i workshops. Følgegruppen vil blive inddraget yderligere i den videre planlægning.    

Økonomi
Anlægsøkonomien til skolebyggeriet inklusiv hal samt svømmehal gives på baggrund af maksimalpriser. Det forventes, at anlægsbevillingen vil blive søgt ved Budget 2020. For begge scenarier forventes anlægsomkostninger forbundet med at indpasse springelementerne i hallen at være i størrelsesordenen 3 - 4 mio. kr.. Disse omkostninger præciseres i budgetønsket i forbindelse med Budget 2020 og forventes at indgå i den samlede anlægssum.  

Det er forventningen, at hallen helt eller delvist skal driftes af Kultur- og Fritidsforvaltningen. De samlede driftsomkostninger til hallen, herunder eventuelle meromkostninger forbundet med at indpasse springgrave mv., forventes at være i størrelsesordenen 1,6 - 2 mio. kr. Dette konkretiseres i budgetønsket til Budget 2020.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.   

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Byggeri København videre med skole-, idrætshal- og svømmehalsbyggeriet ud fra udvalgets retning.

Mette Touborg

                                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:

Følgende repræsentanter fra Ørestad IF havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Lotte Søgaard (formand for gymnastikafdelingen i Ørestad IF)

  • Mette Nielsen repræsentant for fodboldafdelingen i Ørestad IF

  • Viggo Brøndegaard (repræsentant fra gymnastiknetværket Fremtidens Gymnastik i København og medlem af Folkeoplysningsudvalget)

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top