Mødedato: 06.12.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Handleplan: Den mangfoldige by - kultur og fritid for alle

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til handleplanen Den mangfoldige by - kultur og fritid for alle under Kultur- og Fritidspolitikken 2011-2015. Handleplanen er den anden af i alt 11 handleplaner, der forelægges til politisk behandling.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til handleplanen Den mangfoldige by - kultur og fritid og lader den indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 1. december 2011 en ny kultur- og fritidspolitik for 2011 – 2015. Den skal sætte rammerne for de næste fire års udvikling af kultur- og fritidslivet i København. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes 11 handleplaner, som omsætter politikkens visioner til konkrete indsatser. Handleplanen ’Den mangfoldige by – kultur og fritid for alle’ forelægges hermed.

Løsning

Handleplanens initiativer lægger sig op af indsatsområdet kultur og fritid som medspiller i kultur- og fritidspolitikken. Under dette indsatsområde er målene bl.a., at det skal være nemt at deltage i kultur- og fritidslivet, også for børn og voksne med særlige udfordringer. I forlængelse heraf skal kultur- og fritidslivet spille en central rolle i arbejdet for en inkluderende og tryg by, lige som kultur- og idrætstilbud i udsatte byområder skal have særlig opmærksomhed.

Følgende målgrupper er medtænkt i handleplanen: Etniske minoriteter, handicappede og inaktive københavnere. Som beskrevet i handleplanen dækkes de to sidstnævnte målgrupper ind af Københavns Kommunes handicap- og sundhedspolitikker. Derfor har der i arbejdet med handleplan været lagt særlig vægt på at udvikle og understøtte initiativer rettet mod inddragelse af den etniske minoritetsbefolkning i kultur- og fritidslivet.

Det skal bemærkes, at der allerede sker meget på inklusionsområdet inden for kultur- og fritidsområdet, såvel på institutionsniveau som fra centralt hold. Nedenstående forslag til initiativer skal derfor ses som et supplement til de mange eksisterende tiltag.

Handleplanen indeholder følgende syv initiativer:

1. Den allerede vedtagne strategi for integrationsarbejdet (vedtaget på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 23. august 2012). Den langsigtede strategi har til formål at sikre varige midler til forvaltningens basisintegrationsindsats, 'De særlige integrationsmidler til foreninger i udsatte byområder', KulturGuiderne, ForeningsGuiderne og FerieCamp.

2. En præcisering af den enkelte leders ansvar for at institutionerne og aktiviteterne afspejler og tiltrækker befolkningen i lokalområdet. Dette sikres bl.a. gennem rekruttering af en mangfoldig medarbejdergruppe, og gennem kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere, så sidstnævnte rustes til at kunne tage imod borgere med særlige behov.

3. Et øget fokus på indretning af forvaltningens faciliteter, så de i højere grad matcher målgrupper med særlige behov. Derudover udarbejdes en analyse af større indretningsmæssige behov på forvaltningens institutioner, ligesom der udarbejdes en enkelt procedure, som skal sikre, at særlige målgruppers behov medtænkes ved anlæg og renovering af kultur- og idrætsfaciliteter, der hvor der skønnes at være behov.

4. Fire svømmehaller indrettes som profilsvømmehaller til pige- og kvindesvømning. Dette sker ved at afsætte midler til ekstra tider til pige- og kvindesvømning og til at indrette svømmehallerne, så de i højere grad imødekommer piger og kvinders behov. 

5. Udarbejdelse af et metodekatalog med gode eksempler på outreach og borgerinddragelse, som formidles mellem institutionerne.

6. Øget fokus på Kultur- og Fritidsforvaltningen som aktiv medspiller i arbejdet med at bekæmpe social ulighed indenfor sundhed. Dette skal bl.a. ske gennem en kortlægning af eksisterende kultur- og fritidsindsatser i udvalgte byområder, et øget fokus på placering af idrætsanlæg i udsatte byområder samt gennem understøttelse af foreningstilbud, der bidrager til et øget aktivitetsniveau blandt inaktive.

7. Øget fokus på at forbedre tilgængeligheden for handicappede på udvalgte kommunale bygninger gennem en analyse af forholdene for handicappede i kommunens bygninger, en 0-7 klassificering af tilgængeligheden i kommunens bygninger samt en pulje til forbedring af tilgængeligheden for handicappede.


Samlet finansieringsbehov
De af handleplanens udgifter, der endnu ikke er finansieret, udgør i størrelsesorden 1,25 – 1,75 mio. kr. i 2014 og herefter 750.000 kr. årligt i varige driftsmidler.

 

Udgifterne fordeler sig på følgende poster:  
Ekstra timer på tre svømmeanlæg: 250.000 kr. årligt pr. anlæg - i alt 750.000 kr. årligt fra 2014 og frem.
Indretning af svømmehaller samt ressourcepersoner i 2014: 0,5 til 1 mio. kr. (endeligt beløb vil blive skrevet ind i budgetforslaget, når der er indhentet tilbud.)

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget tiltræder indstillingen, indgår forslagene i forhandlingerne om budget 2014.
Forslagene uden finansielle behov iværksættes umiddelbart efter den politiske behandling i Kultur- og Fritidsudvalget.


Carsten Haurum
                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2012:

Der blev begæret afstemning om et ændringsforslag til det 4. initiativ, således at ordlyden bliver:

"Svømmehaller indrettes som profilsvømmehaller for at aktivere flere brugergrupper."
Et flertal (Neil Stenbæk Bloem, Peter Thiele, Marialise Rømer, Muhammad Aslam, Taner Yilmaz, Simon Strange, Pia Allerslev, Leslie Arentoft og Jens Kjær Christensen) stemte for ændringsforslaget.
Ingen stemte imod.
Susanne Møller undlod at stemme.

Ændringsforslaget til det 4. initiativ blev således godkendt.

Der blev herefter begæret afstemning om 1.-6. initiativ, inkl. det ændrede 4. initiativ.

Et flertal (Neil Stenbæk Bloem, Peter Thiele, Marialise Rømer, Muhammad Aslam, Taner Yilmaz, Simon Strange, Pia Allerslev, Leslie Arentoft og Jens Kjær Christensen) stemte for 1.-6. initiativ.
Et mindretal (Susanne Møller) stemte imod.
1.-6. initiativ blev dermed godkendt.

Samtlige udvalgsmedlemmer godkendte det 7. initiativ.

Indstillingen blev således godkendt.

Susanne Møller ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Kultur og Fritid har en værdi i sig selv. Der er ikke brug for ekstra integrationsmidler som forfordeler nogle borgere frem for andre. Der skal være lige adgang for alle borgere."
Til top