Mødedato: 06.06.2002, kl. 11:00

Afrapportering fra virksomhedskontrakter 1999 - 2001 med museer og arkivet

Afrapportering fra virksomhedskontrakter 1999 - 2001 med museer og arkivet

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 6. juni 2002

 

4. Afrapportering fra virksomhedskontrakter 1999 - 2001 med museer og arkivet

(KFU 240/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager afrapporteringen fra virksomhedskontrakterne 1999 - 2001 med Thorvaldsens Museum, Københavns Bymuseum, Nikolaj Udstillingsbygning og Københavns Stadsarkiv til efterretning.

 

RESUME

Kultur- og Fritidsforvaltningen indgik den 1. januar 1999 virksomhedskontrakter med Thorvaldsens Museum, Københavns Bymuseum, Nikolaj Udstillingsbygning og Københavns Stadsarkiv. Kontrakterne løb fra 1. januar 1999 til 31. december 2001. Der foreligger nu en samlet afrapportering for hele perioden.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kultur- og Fritidsforvaltningen indgik den 1. januar 1999 virksomhedskontrakter med Thorvaldsens Museum, Københavns Bymuseum, Nikolaj Udstillingsbygning og Københavns Stadsarkiv. Kontrakterne er indgået for perioden 1. januar 1999 til 31. december 2001.

I henhold til kontrakterne skal der efter hvert år foreligge en afrapportering.

På den baggrund er der sket afrapportering til Kultur- og Fritidsudvalget den 13. april 2000 (KFU 154/2000) og den 7. juni 2001 (KFU 231/2001).

Disse afrapporteringer har ligget til grund for de nye kontrakter, der er indgået mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og institutionerne for perioden 1. januar 2002 til 31. december 2004.

Samlet afrapportering 1999-2001

Der foreligger nu en samlet afrapportering for hele perioden 1999-2001. Rapporten er vedlagt (bilag 1).

Rapporten er delt op i temaerne:

  1. Vedligeholdelse
  2. Samlingerne
  3. Forskning og dokumentation
  4. Udstillinger
  5. Formidling
  6. Brug af IT
  7. Magasiner

Afrapporteringen omhandler alene nye tiltag på de 4 institutioner. Den grundlæggende daglige drift, der også ligger inden for de beskrevne temaer, omtales ikke.

Institutionerne har alle i kontraktperioden arbejdet intensivt på at opfylde de 3-5 virksomhedsspecifikke, overordnede mål, der blev aftalt ved indgåelse af kontrakterne i 1999.

Målbeskrivelserne har betydet en større gennemsigtighed og målbarhed for både institutionerne og forvaltningen. Herudover har det betydet en for forvaltningen og institutionerne fælles målrettet indsats i opnåelse af målene. Kontrakterne har betydet mere synlige mål for institutionerne, synlige mål for den enkelte medarbejder og resultatorienteret ledelse.

Det har ikke været muligt at nå alle delmål i kontrakterne, dels pga. manglende bevillinger, dels pga. tidsmæssige aspekter. Til gengæld gjorde ekstrabevillinger det muligt at få opfyldt mål og ønsker, som ellers ikke havde kunnet gennemføres.

Ekstrabevillinger i perioden

Særligt skal nævnes de ekstrabevillinger til vedligeholdelse, som Kultur- og Fritidsudvalget bevilgede i løbet af 2000 og 2001.

I 2000 blev der tilført godt 3,5 mio. kr. til nødvendige vedligeholdelsesarbejder. Disse midler sikrede udskiftning af vinduer i Bymuseets administrationsbygning og nyt værkstedsrum på selve museet, nyindretning af læsesalen i Stadsarkivet, maling af trapperum og renovering af døre på Thorvaldsens Museum, og i Nikolaj Udstillingsbygning er der kommet en ny lyssætning, og flytningen af indgangspartiet er tilendebragt.

I 2001 gjorde en ekstra bevilling på 0,9 mio. kr. det muligt at renovere Thorvaldsens Museums ene facade. Ydermere gjorde merprovenuet fra parkeringsindtægterne på 2 mio. kr., en bevilling fra Kultur- og Fritidsudvalget på 1 mio. kr. samt betydelige fondsmidler det muligt at omdanne Thorvaldsens Museums forplads til en brostensbelagt plads med et spejlbassin. Anlægsarbejdet forventes afsluttet i juni 2002.

Der blev endvidere bevilget midler til ekstra personale til varetagelse af 3 nye informationssstillinger, 2 museumsinspektørstillinger og en IT-arkivarstilling. Perioden bød endvidere på midlertidigt projektansatte medarbejdere, bl.a. til varetagelse af integrationsprojekter på henholdsvis Københavns Bymuseum og Thorvaldsens Museum samt skoletjeneste på begge museer fra efteråret 2001.

Ekstra udstillinger

I perioden afholdtes endvidere et par ekstra udstillinger, som ikke var programsat. Bl.a. kan nævnes den succesrige publikumsbesøgte udstilling på Bymuseet "Fordomme eller forskelle". Det yngre publikum blev heller ikke overset, da en ekstrabevilling gjorde det muligt at præsentere pædagogisk materiale til bl.a. børneudstillingen "Dyrejeg" i Nikolaj Udstillingsbygning.

Ikke opnåede delmål

Af ikke opnåede delmål i kontraktperioden kan nævnes: Nyt lyssystem i Nikolaj Udstillingsbygnings øvre galleri, renovering af toiletbygning og smedejernshegn ved Københavns Bymuseum, intensivering af arbejdet med restaurering og konservering af samlingerne på Thorvaldsens Museum samt en gennemgang af de mest angrebne tekstiler og trægenstande på Bymuseet.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

1. Afrapportering 1999-2001 af maj 2002 fra museer og arkiv.

Olga Brüniche-Olsen

/ Merete Evers

 

 

Til top