Mødedato: 06.04.2006, kl. 15:00

"Idrættens Tænketank" i Københavns Kommune - forslag til etablering (Udsat 060406 - KFU 129/2006)

"Idrættens Tænketank" i Københavns Kommune - forslag til etablering (Udsat 060406 - KFU 129/2006)

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 6. april 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

9.      "Idrættens Tænketank" i Københavns Kommune - forslag til etablering (Udsat 060406 - KFU 129/2006)

(KFU 161/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder forslaget om etablering af en Idrættens Tænketank i Københavns Kommune.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30.marts 2006

Sagen blev ved mødets start udsat til mødet den 6. april 2006.

 

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 2. marts 2006 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et konkret udspil til etableringen af et Idrættens Råd, alternativt en Idrættens Tænketank. (KFU 81/2006). Det er baggrunden for nedenstående forslag.

 

***

Idrættens Tænketank er idéskaber og sparringspartner for Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udvikling og implementering af Københavns Kommunes idrætspolitik. Idrættens Tænketank er alene et rådgivende organ baseret på dialog.

 

Idrættens Tænketank har 9 medlemmer, hvortil en række institutioner inviteres til at udpege hver 1 medlem.

 

Idrættens Tænketank afholder 4 årlige møder. Derudover afholdes et årligt møde med Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Sekretariatsfunktionen varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Idrættens Tænketank råder ikke over egne økonomiske midler.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 13. januar 2005 at kommunalisere Københavns Idrætsanlæg (KI). I beslutningen indgik, at der etableres et idrætsråd i Københavns Kommune, og at rammerne for rådets arbejde udformes i samarbejde med den københavnske idræt (BR 21/05).

 

Efterfølgende har der været afholdt en række møder mellem Kultur- og Fritidsudvalget og idrætsorganisationernes københavnerudvalg. Dialogen har primært taget udgangspunkt i organisationernes forslag til rådets sammensætning og virke, men det har ikke hidtil været muligt at nå til enighed.  

 

I brev af 17. februar 2006 til Kultur- og Fritidsudvalget opfordrede DIF, DGI og DFIF til, "(…) at næste udspil til det videre arbejde kommer fra politisk side, f.eks. med et oplæg til de rammer og forventninger, der fra politisk hold er til Idrættens Råd."

 

På den baggrund drøftede Kultur- og Fritidsudvalget den 2. marts 2006 rammerne for etablering af et Idrættens Råd – alternativt Idrættens Tænketank (KFU 81/2006).

 

I forlængelse af drøftelserne anmodede Kultur- og Fritidsudvalget om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen – med udgangspunkt i udvalgets drøftelser – udarbejder en indstilling med et konkret udspil.

 

Dette er baggrunden for nedenstående forslag til etablering af en uafhængig idrætspolitisk enhed, benævnt Idrættens Tænketank.

 

***

 

Københavns Kommunes idrætspolitik

I Københavns Kommunes idrætspolitik – og videreudviklingen af samme – indgår følgende elementer: 

 

·        Fundamentet er det kulturpolitiske grundsyn. Det betyder, at begreberne ytringsfrihed, kulturelt demokrati, kvalitet og decentralisering er de bærende principper i idrætsplanlægningen.

 

·        Målsætningen er at sikre en fortsat udvikling af aktiviteter og faciliteter til gavn for så mange københavnere som muligt. Her tænkes også på de borgere, som ikke p.t. dyrker idræt, men som på et tidspunkt i deres liv får lyst til at gå i gang.

 

·        Vision er, at København – også på idrætsområdet – skal udvikles som både By for københavnerne, Hovedstad og International by.

 

Ovenstående delmål indikerer, at der er tale om en kompleks politikudvikling. Både med hensyn til organisering samt udvikling af aktiviteter og faciliteter. Derfor er der i forslaget lagt op til en bredspektret sammensætning af Idrættens Tænketank med repræsentation af den organiserede idræt (elite såvel som bredde), uddannelses- og forskningsinstitutioner samt idrætsarkitektur.

 

Kommissorium for Idrættens Tænketank

Idrættens Tænketank skal fungere som idéskaber og sparringspartner for Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udvikling og implementering af Københavns Kommunes idrætspolitik.

 

Idrættens Tænketank har ingen formel kompetence, men er alene et rådgivende organ baseret på dialog.

 

Sammensætning

Idrættens Tænketank har 9 medlemmer. Følgende institutioner/ organisationer inviteres til at udpege hver 1 repræsentant:

 

·        DIF København

·        DGI Storkøbenhavn

·        DFIF Storkøbenhavn

·        Folkeoplysningsudvalget (valgt blandt den frivillige idræt)

·        Team Copenhagen

·        Institut for Idræt, Københavns Universitet

·        Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

·        Lokale- og Anlægsfonden

·        Center for Idræt og Arkitektur

 

Formanden for Idrættens Tænketank udpeges af Kultur- og Fritidsudvalget og findes blandt medlemmerne af Idrættens Tænketank.

 

Forretningsorden

Følgende er – som udgangspunkt – retningsgivende for arbejdet i Idrættens Tænketank:

 

1.      Idrættens Tænketank afholder 4 årlige møder.

 

2.      1 gang årligt afholdes et møde med Kultur- og Fritidsudvalget. Mødets struktur og indhold fastlægges af Idrættens Tænketank.

 

3.      Den fortløbende kommunikation mellem Idrættens Tænketank og Kultur- og Fritidsudvalget sikres ved, at referater, beslutninger m.v. fremsendes til gensidig orientering.

 

4.      Idrættens Tænketank råder ikke over egne økonomiske midler.

 

5.      Chefen for Fritid & Idræt deltager i møderne.

 

6.      Sekretariatsfunktionen varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

***

 

Anden dialog med idrætten

Med nedlæggelsen af KI er der ikke længere en formel kontakt mellem Kultur- og Fritidsudvalget og idrætsorganisationerne. Da den frivillige organiserede foreningsidræt fortsat er den vigtigste aktør på idrætsområdet afholdes der 2 årlige møder mellem DIF's, DGI's og DFIF's københavnerudvalg og Kultur- og Fritidsudvalget.

 

***

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender det fremlagte forslag til etablering af Idrættens Tænketank.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

Ingen.

 

 

Carsten Haurum

 

/Mads Kamp Hansen

 


 

Til top