Havnen tilbage til københavnerne
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med nye initiativer i og omkring Københavns Havn til efterretning.
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulighederne for projekter, der kan indgå i de kommende års budgetforhandlinger.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 18. december 2014 medlemsforslaget ‘Havnen tilbage til københavnerne'. I forlængelse heraf anmodede udvalget Kultur- og Fritidsforvaltningen om, med udgangspunkt i medlemsforslagets intentioner og bruttoliste, at vende tilbage med et konkret oplæg som kan indgå i Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser på budgetseminaret forud for Budget 2016.
Indstillingen skal ses i sammenhæng med, at havnen disse år er underlagt store forandringer. Hvor havnen tidligere primært var en erhvervshavn, rummer havneområderne i dag et stort potentiale som arena for forskellige rekreative formål. Derfor skal den kultur- og fritidspolitiske dagsorden have en stor rolle i udviklingen af havnen. Sigtet med nærværende indstilling er både at give retning for samarbejdet med havnens øvrige interessenter og at sætte rammerne for de kommende års indspil til budgetforhandlingerne. Det gælder både aktiviteter på vandet, adgangen til vandet og støttefunktioner på land.
Løsning
Den igangværende transformation af store dele af Københavns Havn fra erhvervshavn til nye, integrerede byområder giver enestående muligheder for at gentænke både brugen af vandet og de omkringliggende kajkanter mv. Københavns havn er ved at udvikle sig til en af byens store kvaliteter og den rummer et stort potentiale som arena for både kultur- og fritidsaktiviteter. Et potentiale, der skal omsættes til retning i det tværgående samarbejde omkring udviklingen af havnen og til indspil konkrete forslag og ideer, der kan indgå i det videre arbejde med vandet og de omkringliggende byområder.
Dette arbejdes der løbende med på tværs af havnens interessenter, herunder Københavns Kommune og By & Havn. Blandt de seneste synlige resultater kan nævnes den Blå Rute, havnebadet ved Sluseholmen og den igangværende omdannelse af Kvæsthusmolen med tilstødende områder til et udendørsrum for kulturel og kreativ aktivitet.
I arbejdet med udbygning af Nordhavn indgår blandt andet, at vand skal indarbejdes som en central del af de rekreative udfoldelsesmuligheder. Det være sig med et maritimt idrætscenter, et havnebad og generel nem adgang til vand - også for mere selvorganiserede aktiviteter.
Parallelt med dette er der under titlen 'En havn af muligheder' udarbejdet en vision for Københavns havn. Arbejdet er forankret i Teknik- og Miljøforvaltningen. Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med Økonomiforvaltningen deltaget i den bagvedliggende arbejdsgruppe. Borgerrepræsentationen godkendte den 8. maj 2014 visionen som ramme for det videre arbejde med at udvikle en rekreativ havn.
Arbejdet med visionen fortsætter med en egentlig udviklingsplan. Sigtet er at komme tættere på mulighederne i de enkelte dele af havnen og hvilke beslutninger, der skal til for at realisere disse. Igen er arbejdet forankret i Teknik- og Miljøforvaltningen. Både By & Havn, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager i de tilhørende arbejdsgrupper og bliver en del af den dialog, der er planlagt hen over foråret 2015 med havnens interessenter. Sigtet er, at planen er klar til politisk behandling inden sommerferien 2015.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har anbefalet, at planen sendes i høring i de relevante fagudvalg, herunder Kultur- og Fritidsudvalget. Dette skal ses i sammenhæng med, at kultur- og fritidslivet spiller en helt central rolle i arbejdet med udviklingsplanen.
Pejlemærker for Kultur- og Fritidsudvalgets tilgang til arbejdet med brugen af Københavns Havn
Københavnerne skal - også i hverdagen - kunne mærke, at Københavns Havn er københavnernes havn. Det betyder, at pejlemærkerne nedenfor vil være bærende i forhold til Kultur- og Fritidsforvaltningens indspil i det videre arbejde med nye initiativer og faciliteter på og omkring vandet i Københavns Havn.
Det folkeoplysende arbejde
Foreningslivet er blandt de flittigste brugere af vandet omkring København. Der skal fortsat arbejdes med at understøtte dets muligheder.
Det betyder, at der. f.eks. arbejdes med faciliteter som et maritimt center til flere vandsportsforeninger. Andre mulige initiativer er en lånepulje, der gør der giver foreningerne lettere adgang til finasiering af mere materiel og bedre opbevaringsmuligheder. Dette med henblik på at kunne optage flere medlemmer.
Adgang til vand
En forudsætning for at kunne bruge vandet er nem adgang. Det betyder, at der skal arbejdes med nem adgang til vandet. Det gælder for både badende og for roere af enhver art. Der skal arbejdes videre med dette både i den eksisterende by og i planlægningen af de nye byområder som f.eks. Nordhavn.
I adgang til vandet indgår også flere sammenhængende ruter til f.eks. kajakker og robåde,
Havnen som arena for københavnerbegivenheder året rundt
Vandets muligheder skal synliggøres for københavnerne, Blandt initiativer i havnen, der styrker københavnernes kendskab til vandets muligheder, er Kulturhavn. Det styrkes med det nye projekt 'Kulturhavn 365',
Kulturhavn 365 er et selvstændigt projekt under Københavns Kommune, som tilbyder rådgivning og uddeler midler via en initiativpulje. Formålet med Kulturhavn 365 er at skabe nye havneaktiviteter året rundt sammen med borgere, foreninger, vækstlag, kunstnere, virksomheder samt uddannelses- og kulturinstitutioner.
Andre initiativer, der kan understøtte liv i havnen året rundt er den planlagte dansescene på Islands Brygge og flere saunaer, der åbner for mere helårsbadning.
Store idrætsevents
København har vist, at byen også er i stand til at løfte det store og spektakulære. I den kontekst er det relevant også at sætte vandet i spil.
At København er omkranset af vand gør byen oplagt som arena for større vandsportsbegivenheder, Her er gode muligheder for både udøvere og publikum. Købehavns Havn har de senere år dannet rammen om en række markante idrætsbegivenheder som f.eks. VM i Halvmaraton og VM i landevejscykling. Havnen skal fortsat danne ramme om internationale sportsbegivenheder af høj klasse.
I samarbejde med foreninger, forbund, Wonderful Copenhagen og By & Havn skal Københavns Kommune derfor søge at tiltrække store internationale sportsbegivenheder - både på og omkring Københavns Havn.
Vandet og den mangfoldige by
Københavns Havn kan meget mere end sejlsport og badning. En eksperimenterende kajkant kan være med til at sætte fokus på vandets muligheder. Det kunne f.eks. være med fodboldbaner på en gammel flydedok, læsesal og bibliotek på vand, en maritim legeplads, der også er åben for skoler og daginstitutioner i dagtimerne. Ikke alt behøver at være permanent, Der skal være rum for afprøve det nye i midlertidige rammer. Det mest bæredygtige kan på sigt gøres permanent.
Den digitale Havn
København er blandt de førende, når det gælder om at sætte de nyeste digitale løsninger i spil. Her kunne man arbejde videre med også at skabe større viden og overblik over havnen. F.eks. med overblik over ruter og overgange, oplysninger om, hvor der er ledige kajpladser, en havnekalender med datoer for aktiviteter, nemmere kontakt mellem skippere og gaster, muligheder for at sejle sammen/låne både m.m.
Mere overblik og lettere adgang til viden om ledige pladser vil også understøtte ambitionen om en åben og levende by, hvor det er nemt at være turist - også når man kommer til byen fra vandsiden.
De nye byområder ved vandet
De nye byområder ved vandet skal tage udgangspunkt i deres særlige placering. Det betyder, at f.eks. Nordhavn vil få andre faciliteter end Holmen, Islands Brygge eller Sydhavn. Vandet skal for alvor sættes i spil i byudviklingen - også når det gælder kultur- og fritidslivet.
Dette har betydning for det tværkommunale samarbejde om byudviklingen - både når der udarbejdes kommune- og lokalplaner og når der spilles ind til budgetforhandlingerne.
Økonomi
Videre proces
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser, herunder:
- ønsket om en koordineret venteliste til bådplads
- dialog med de foreninger på Østerbro, der i særlig grad berøres af de omfattende anlægsprojekter i Nordhavn, med henblik på at der kan findes løsninger på foreningernes problemer
- undersøge muligheden for at understøtte oprettelse af flere bådelaug.