Mødedato: 06.03.2015, kl. 12:30
Mødested: Vilvorde Kursuscenter

Status for vandtårnsgrunden Brønshøjvej 29

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om muligheder for køb af grunden Brønshøjvej 29 og anvendelse heraf til lokal spejderforening og kulturformål.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på Brønshøjvej 29 til efterretning med henblik på at lade projektets udgifter på op til 2,5 mio. kr. indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2014-15.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede 30. oktober 2014,

  • at Kultur- og Fritidsforvaltningen går i videre forhandling med HOFOR med henblik på en lejeaftale om Brønshøjvej 29, idet der blev afsat midler i Klubhuspuljen 2015 til etablering af spejderhytte på grunden.
  • at lade udgifterne til køb og løbende drift af Brønshøjvej 29 med Brønshøj Vandtårn indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2014-15.
  • at Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder forslag til fremtidig anvendelse af Brønshøj Vandtårn, som vil indgå i Budget 2016.

Løsning

Brønshøjvej 29 med Brønshøj Vandtårn ejes i dag af forsyningsselskabet HOFOR. HOFOR overtog grunden i 2004 for 1,5 mio. kr. af Københavns Kommune. Det vil være muligt for kommunen at tilbagekøbe grunden for et beløb på 1,5-2 mio. kr.

Bellahøj 21st Barking
Spejderforeningen Bellahøj 21st Barking (B21B) er med sine 200 medlemmer blandt Københavns største spejderforeninger. Foreningen har en venteliste med 50 børn og unge. B21B har været hjemmehørende i Brønshøj de seneste 50 år.

Foreningen er opsagt på Herbergvejen 4. Foreløbigt ser det ud som om, at foreningen kan blive på deres nuværende grund indtil sommeren 2015. Skal foreningen fortsat have eget klubhus, skal der findes en ny placering. Flere placeringsmuligheder er undersøgt - uden resultat. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med B21B om placeringsmuligheder fra sommeren 2015 herunder midlertidig genhusning f.eks. i Kulturhuset Pilegården.

B21B har fået udarbejdet en skitse til en ny spejderhytte. Denne skønnes at koste i størrelsesordenen 10 mio. kr. Projektet kan etapeopdeles. Foreningen har fået 2,2 mio. kr. fra Klubhuspuljen 2015 til ny spejderhytte og er i dialog med Lokale- og Anlægsfonden samt A.P. Møller Fonden.

Et tilbagekøb af Brønshøjvej 29 vil løse spejderforeningens udfordringer, idet de vil kunne leje en andel af arealet af kommunen, og give mulighed for, at Kultur- og Fritidsforvaltningen kan anvende restarealet inklusiv det på grunden værende vandtårn til nye kultur- og fritidsaktiviteter. Kultur- og Fritidsforvaltningen skal leje det fulde areal med vandtårn af Københavns Ejendomme og dække de løbende driftsudgifter og vedligehold.

Brønshøj Vandtårn
Vandtårnet fra 1928 er fredet både indvendigt og udvendigt. 

Tårnet kan bruges til kulturelle aktiviteter, som det står i dag. Dette kan ske uden yderligere investeringer i anlæg og drift. Indtil videre har det været anvendt til koncerter og udsmykning ved juletid. Initiativer, der kan finansieres enkeltvis, og uden, at der skal afsættes løbende driftsmidler.

Hvis man på sigt ønsker at udvide brugen af vandtårnet, har Lokaludvalget i Brønshøj-Husum indsamlet ideer fra lokalområdet gennem en idéworkshop. Forslagene er alle kultur- og fritidsaktiviteter, eksempelvis koncerter, kunstgalleri, teaterscene, lyskunst, klatrevæg, observatorium og café (bilag 1).

Senest har en gruppe interessenter arbejdet med at placere et ceremonirum i vandtårnet. De estimerede, at det samlede beløb for en gennemrenovering og opgradering af tårnet og etableringen af et ceremonirum med tilhørende kontorer, omklædning og tekøkken ville koste i omegnen af 50 mio. kr.

Midlertidig lejekontrakt for Brønshøjvej 29
Københavns Kommune har været i dialog med HOFOR om en midlertidig lejekontrakt for Brønshøjvej 29 for første kvartal af 2015. Det er nu aftalt, at det ikke er nødvendigt med en sådan.

Dette skal ses i sammenhæng med, at spejderne har mulighed for at blive i deres nuværende hytte indtil sommer 2015, at processen med at udarbejde lejekontrakt vil strække sig langt ind i første kvartal af 2015, samt at Københavns Kommune har fået mulighed for at købe vandtårnsgrunden af HOFOR.

Lokalplan for Brønshøjvej 29
Området er ikke lokalplanlagt. Teknik- og Miljøforvaltningen tilkendegiver, at det ikke er en forudsætning, at vandtårnsgrunden lokalplanlægges forud for opførelsen af en spejderhytte. Det skyldes, at spejdernes udarbejdede skitse til en ny hytte på maksimalt 600 m2 ligger under størrelsesgrænsen for, hvad der kræver lokalplan for at etablere. De gældende rammer for grunden er derfor Kommuneplan 2011, som spejdernes skitse til en ny hytte holder sig indenfor.

Økonomien i et grundkøb
Nedenfor skitseres de udgifter, der i givet fald skal søges finansieret i Overførselssagen.

Brønshøjvej 29 kan tilbagekøbes af HOFOR for et beløb på 1,5-2 mio. kr.

En anvendelse af vandtårnet udvendigt kræver en tilstandsvurdering af betonkonstruktionen og en engangsinvestering i betonreparationer. En undersøgelse af betonkonstruktionen koster i omegnen af 160.000 kr. De estimerede omkostninger for betonreparationer er i størrelsesordenen 400.000 kr. Heri er ikke indregnet tillæg for asbest og en ny indvendig jerntrappe. Det skal afklares med Kulturstyrelsen, hvorvidt det er tilladt at lave boreundersøgelser i en fredet bygning.

Initialomkostninger:

Købspris, Brønshøjvej 29 (max.)

2.000.000

kr.

Tilstandsrapport, vandtårnet

160.000

kr.

Facade vedligehold, vandtårnet

400.000

kr.

Est. samlede omkostninger

2.560.000

kr.

Den foreløbige vurdering af de løbende driftsudgifter for vandtårnet udvendigt samt for grunden (ekskl. grøn vedligehold, da det formodes udført af bruger) er i størrelsesordenen 330.000 kr. årligt. Da der ikke er foretaget detaljeret gennemgang af vandtårnet, kan driftsudgifterne blive såvel større som mindre.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser vil der blive udarbejdet et budgetnotat med henblik på Overførselssagen 2014-15.


Carsten Haurum


                                               / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2015:

Indstillingen blev godkendt. På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser udarbejdes et budgetnotat med henblik på Overførselssagen 2014-2015.

Kultur- og Fritidsudvalget anerkender Brønshøj-Husum Lokaludvalgs konstruktive tilgang og arbejde og Kultur- og Fritidsudvalget anser den basale model for den mest realistiske løsning.
Til top