Mødedato: 06.03.2003, kl. 15:00

Projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling under opsyn

Projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling under opsyn

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra fællesmøde i Kultur- og Fritidsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget torsdag den 6. marts 2003

 

 

1.      Projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling under opsyn

(KFU   1/4637)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Kultur- og Fritidsforvaltningens projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling und er opsyn.

 

Et resumé af drøftelsen vil indgå i indstillingen fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Kultur- og Fritidsudvalget, som forventes behandlet i Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 13. marts 2003. Resuméet vil desuden indgå i indstillingen til Borgerrepræsentationen, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler projektforslaget om et forsøg med lovlig graffitimaling under opsyn.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2003

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2003

Sagen blev drøftet

 

 

 

 

***

 

Fællesmødet blev overværet af følgende embedspersoner:

 

Fra Kultur- og Fritidsforvaltningen: Carsten Haurum, Jan Østergaard Bertelsen, Nanna Bugge, Eva Ørum og Klaus Vollstedt.

Fra Bygge- og Teknikforvaltningen: Mette Lis Andersen, Ole Bach, Jacob Winther og Louise Johannsen.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen henviste på mødet den 30. maj 2002 (BR 285/02) et medlemsforslag om lovlig graffiti til Kultur- og Fritidsudvalget. På baggrund af en beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. august 2002 (KFU 284/02) har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et projektforslag om et ét-årigt forsøgsprojekt om lovlig graffiti under opsyn (Bilag 1).

Projektforslaget har været sendt til høring i Bygge- og Teknikudvalget, som i deres høringssvar af den 5. december 2002 foreslår, at der, forud for at der træffes beslutning om projektforslaget, afholdes et fællesmøde mellem de to udvalg, hvor bl.a. viden om og erfaringer om forsøg med lovlig graffiti præsenteres (bilag 2). 

Til fremlæggelse af viden om og erfaringer med graffiti er der til mødet inviteret hhv. en svensk kunstuddannet med speciale i graffiti og en konsulent fra Det Kriminalpræventive Råd

Der er endvidere indhentet udtalelser fra andre kommuner, der har erfaringer med forsøg med lovlig graffiti samt fra DSB, SSP-København, Københavns Politi og Det kriminalpræventive Råd (Bilag 3). Erfaringer og holdninger i 2 af de 3 adspurgte kommuner er i overvejende grad negative, mens 1 kommune har positive erfaringer.  DSB, politiet m.fl.. er i hovedsagen betænkelige ved projektet.

Københavns Kommunes hidtidige erfaringer med og indsatsområder i forhold til graffiti, der omfatter graffitimurene i Fælledparken og på Israels Plads, Projekt Graffiti i Holmbladsgade samt Stop Graffiti-kampagnen, opsummeres i sagsbeskrivelsen.

I det foreliggende projektforslag peges der på et stort indhegnet område bag H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen som lokalitet for en lovlig graffitimur. Projektet kan udformes med forskellige muligheder for opsyn. Fælles for modellerne er, at det tillades at male dagligt mellem kl. 8 og kl. 20. Området omkring det lovlige sted afrenses løbende for eventuel hærværksgraffiti. Der foreslås en projekt­med­arbejder knyttet til projektet, som sikrer opsyn, kontinuerlig dialog med graffiti-malerne og forvaltningen, samt forestår den løbende opfølgning på projektet. Projektmedarbejderen skal tillige iværksætte ung-til-ung-vejled­ning på skoler og i ungdomsinsti­tutioner. Projektet koordineres med Stop Graffiti-sekreta­riatets kampagner på skoler. Det foreslås at projektet fungerer i et år på forsøgsbasis, og at der foretages såvel en løbende som en endelig evaluering. Institutioner, virksomheder, beboere samt øvrige, der befinder sig i området omkring det lovlige område bør høres forud for, under og efter projektet. Spraydåser skaffes af vejen på den miljømæssigt bedst mulige måde.

 

Afhængigt af hvilken projektmodel, der vælges, forventes projektet i forsøgsperioden at koste fra 555.000 kr. til 585.000 kr. eksklusiv eventuelle lejeafgifter til grund.


 


Til top