Endelig godkendelse af Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud
Kultur- og Fritidsudvalget skal endeligt drøfte og godkende ”Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud”, jf. bilag 1.
Handleplanens målsætninger er at fremme kapacitetsudnyttelsen, sikre det brede tilbud samt imødekomme nye og eksisterende brugeres behov med seks indsatsområder:
- Udvikling af udendørs svømmetilbud.
- Profilsvømmehaller
- Svømmeundervisning og svømmekundskaber til alle københavnske børn
- Understøttelse af foreninger og opdyrkning af foreningsaktiviteter
- Udvikling af tilbud til særlige brugergrupper
- Bedre service og værtskab gennem udvikling af data
Planen har tidligere være udvalgsbehandlet på mødet den 18. juni 2024 og har herefter været sendt i høring blandt relevante parter. Indholdet i høringssvarene kan rummes i de eksisterende målsætninger, indsatsområder og initiativer og der er derfor ikke tilføjet nye af disse til handleplanen.
Indstilling
Det indstilles,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og godkender ”Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud”, jf. bilag 1,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter initiativer, som kan gennemføres indenfor forvaltningens egen ramme, jf. løsningsafsnittet.
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at forsøgsordningen med udvidet foreningstid i svømmehallerne videreføres i 2025 og at forsøgsordningens ubrugte midler overføres til 2025.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget har ønsket en bred inddragelsesproces for at få belyst brugernes behov og ønsker til fremtidens svømmetilbud. Høringsudkastet til ”Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud” er efter udvalgets behandling den 18. juni 2024 udsendt til 31 interessenter, hvoraf 23 har afgivet høringssvar, jf. bilag 2. Afslutningsvis har der den 10. oktober 2024 været afholdt stormøde med Kultur- og Fritidsudvalget og hovedinteressenter.
Løsning
Høringssvar
Det er forvaltningens vurdering, at de indkomne høringssvar generelt giver opbakning til handleplanen, jf. bilag 2. Høringssvarene har ikke givet anledning til at tilføje nye indsatsområder eller initiativer til handleplanen, men kan rummes i de eksisterende. Enkelte høringssvar omhandler placering og anlæggelse af nye faciliteter, som forvaltningen vil lade indgå i ”Investeringsplan for kultur og idræt”.
I høringssvarene henledes opmærksomheden i øvrigt på fordelingen mellem offentlig tid og foreningstid. Handleplanen tager ved fokus på øget kapacitetsudnyttelse højde for, at der kan arbejdes mere dynamisk med fordelingen af tiderne.
Forvaltningen er desuden i gang med at gennemføre forsøgsordning med udvidet foreningstid i svømmehallerne, jf. beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 23. maj 2024. Foreløbige erfaringer fra forsøgsordningen har indgået i udarbejdelsen af ”Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud”, jf. bilag 3.
Handleplan for Fremtidens Svømmetilbud
Der er efter høringsprocessen foretaget redaktionelle justeringer og præciseringer af planen. Handleplanen har fået et opdateret grafisk udtryk og det er udspecificeret hvilke handlinger, forvaltningen vil foretage under de enkelte initiativer.
For at handleplanens målsætninger kan opnås, skal der iværksættes en række initiativer, som kan opdeles i to kategorier:
- Mindre initiativer, som igangsættes umiddelbart og indenfor forvaltningens egen ramme efter godkendelse af handleplanen.
- Initiativer, som kræver finansiering.
Mindre initiativer, som igangsættes umiddelbart og indenfor forvaltningens egen ramme efter godkendelse af handleplanen er følgende:
- Forbedre forvaltningens besøgsdata med henblik på et mere præcist overblik over kapacitetsudnyttelsen.
- Formidling af besøgsdata til brugerne.
- Målrettet styret kommunikation om svømmetilbud til de forskellige brugergrupper.
De resterende initiativer i handleplanen kræver særskilt finansiering og skal evt. koordineres med andre udvalg.
Indenfor Kultur- og Fritidsforvaltningens ressort kan der igangsættes initiativer vedrørende tilpasning af udendørs og indendørs faciliteter, samt målretning af organisationens kompetencer ift. specifikke målgrupper.
Øvrige initiativer kræver samarbejde og/eller indgåelse af aftaler med øvrige forvaltninger.
Videreførelse af forsøgsordning med udvidet foreningstid i svømmehallerne
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 23. maj 2024 at forlænge forsøgsordning for udvidet foreningstid i Københavns Kommunes svømmehaller. Forsøgsordningens tiltag understøtter Plan for Fremtidens Svømmetilbud. Jf. bilag 3 opleves der i dag en større efterspørgsel fra foreninger på at benytte den udvidede åbningstid. For at lade foreningerne fortsætte med at benytte de tilbudte tider, indstiller forvaltningen, at forsøgsordningen videreføres i 2025, og at forvaltningen, såfremt der er et politisk ønske om det, udarbejder budgetnotat til Budget 2026 om en hel eller delvis fortsættelse af hele ordningen. Forlænges ordningen ikke, vil det betyde, at foreningerne mister tider og dermed forventeligt medlemmer fra årsskiftet og at forvaltningen først kan tilbyde foreningerne udvidet åbningstid, når der er fundet finansiering hertil.
Der er 638.000 kr. i ubrugte midler fra forsøgsordningens bevilling, som det foreslås at overføre til 2025.
Økonomi
Med indstillingen overføres ubrugte 0,6 mio. kr. fra forsøgsordningen med udvidet foreningstid i svømmehaller til 2025.
Derudover har indstillingen umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender planen for fremtidens svømmetilbud, iværksættes de umiddelbare initiativer af forvaltningen.
Forvaltningen vil endvidere gå i dialog med øvrige forvaltninger og foreninger med henblik på at konkretisere initiativer, som kræver finansiering. Forsøgsordningen med udvidet foreningstid til fortsætte og de relevante foreninger vil blive orienteret om dette.
Aravni Elisabeth Jakobsen
/ Christian Biel Knudsen