Kulturfaciliteter på Levantkaj
Kultur- og Fritidsudvalget skal sætte retning for det videre arbejde med kulturfaciliteter på Levantkaj efter at Økonomiudvalget godkendte Startredegørelsen for Levantkaj 1 den 29. oktober 2024 (Bilag 1). Planen afsætter plads til et halkompleks jf. Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 30. marts 2023 samt et kulturhus. Arealplanen for Kultur og Fritid 2024 peger på et behov for at etablere et breddekulturhus i Nordhavn.
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, at der arbejdes videre med et halkompleks med svømmehal jf. udvalgets tidligere behandling den 30. marts 2023 på den i startredegørelsen foreslåede placering.
Kultur- og Fritidsudvalget skal også tage stilling til hvordan der etableres kulturhus i Nordhavn. Det foreslås, at der arbejdes videre med et havkulturhus på kajkanten samtidig med at generelle kulturhusfunktioner indpasses i det nærliggende halkompleks. Alternativt kan der arbejdes videre med et selvstændigt breddekulturhus. Placeringen ved kajkanten kan samtænkes med et havnebad.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- At Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal arbejdes videre med et halkompleks med svømmehal på den foreslåede placering,
- At udvalget beslutter, om der skal arbejdes videre med et havkulturhus ved kajkanten sammen med et havnebad,
- At udvalget beslutter om der skal indarbejdes kulturhusfunktioner i halkomplekset
Problemstilling
Startredegørelsen for Levantkaj 1 blev godkendt af Økonomiudvalget den 29. oktober 2024 (Bilag 1). Startredegørelsen sætter rammen for forslag til lokalplan og kommuneplantillæg. I startredegørelsen for Levantkaj 1 indgår følgende kultur- og fritidsfaciliteter: Et Kultur- og Læringscenter (KLC) og boldbane placeret ved den kommende skole på Levantkaj, et kulturhus, et halkompleks med svømmehal samt muligheden for et havnebad. Indstillingen lægger op til, at Kultur- og Fritidsudvalget sætter retningen for udviklingen af disse faciliteter. Det er rettidigt omhu at have en tidlig forventningsafstemning for ambitionsniveauet for kultur- og fritidsfaciliteter i byudviklingsområder, da de ikke prioriteres automatisk som et lovbestemt behov.
Østerbro Lokaludvalg har i deres bydelsplan fra 2023 udtrykt ønske om flere kultur-, sports-, og fritidsaktiviteter i den kommende udvikling af Nordhavn, end der har været i den hidtidige udvikling af området.
Lokalplanen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i november 2025 og endeligt vedtaget maj 2026. Det er således nu, Kultur- og Fritidsudvalget definerer ønsker ift. de kulturfaciliteter, der skal indgå i lokalplansarbejdet.
Løsning
Levantkaj 1 dækker den del af Levantkaj, der ligger nærmest byen i direkte forbindelse til Levantkaj Vest og Orientbassinet (se kort nedenfor). Arealplanen for Kultur og Fritid 2024-2050 peger på et behov for at etablere et breddekulturhus i Nordhavn. Forvaltningen har administrativt indmeldt et behov på ca. 4.600 m2 (brutto) til kulturfaciliteter på Levantkaj 1, hvoraf en mindre del er imødekommet med KLC på den kommende skole på Levantkaj. Startredegørelsen peger på et byggefelt på hjørnet af Levantkaj ud mod Øresund (rød cirkel på kortet herunder).
Figur 1 Kort over område for lokalplan Levantkaj 1 (startredegørelsen)
I startredegørelsen indgår ”Levantparken”, som strækker sig over ca. 700 m langs vandet. På strækningen undersøges muligheden for at opføre et fremtidigt lukket havnebad med adgang fra parken. Levantparken skal blive et af de vigtigste steder for udfoldelse af bydelens liv, som bl.a. understøttes af mulighed for rekreation i parken.
Forvaltningen vurderer, at det er en meget attraktiv placering for et kulturhus på kajkanten med mulighed for at skabe et fyrtårnsbyggeri medstærk forbindelse til vandet. Et kulturhus på kajkanten kan samtidig understøtte en kommende svømmehal med et blåt støttepunkt ved vandet. Forvaltningen foreslår derfor, at der arbejdes videre med et unikt temakulturhus, et ”havkulturhus”, med fokus på livet i, på og ved Øresund. Det samtænkes med et havnebad, da det forudsætter støttefunktioner som toiletter, omklædning mm.
Profilen for et havkulturhus
Et temakulturhus i særklasse med havet som omdrejningspunkt kan bl.a. være kendetegnet ved:
- en stærk profil og unik arkitektur, der forbinder aktiviteter til lands og til vands.
- formidling af naturen i Øresund med akvarier inde og ude, et flydende stenrev mv.
- en tydelig forbindelse til vandet i kraft af et havnebad
- fokus på børn og unge (daginstitutioner og skolebørn) i hverdage og dagtimer.
- udflugtsmål for beboerne i Nordhavn og København generelt.
- forventes at kunne tiltrække turister primært i weekender og ferier som destination med aktiviteter i Levantparken
Det forventes, at et havkulturhus på Levantkaj kan blive en markant destination, og vil kunne tiltrække fondsfinansiering. Afhængig af ambitionsniveau og størrelse vil faciliteten koste 250-350 mio. kr. Hertil kommer et havnebad, som vil koste 30-50 mio. kr.
Halkompleks
Halkomplekset er planlagt etableret på byggefeltet markeret af den blå cirkel på figur 1. Halkomplekset indgår i Arealplanen for Kultur- og Fritid 2024–2050. Der er gennemført en screening af behov og muligheder, som blev drøftet af KFU den 30. marts 2023. Her besluttede KFU at arbejde videre med et halkompleks med idrætshal, specialanlæg (idræt), svømmehal, foreningskvadratmeter og café. Nærmere profil, indhold og funktioner skal godkendes af udvalget. Den foreslåede placering er i attraktiv nærhed til metroen men ikke ved vandet som ønsket. Forbindelsen til vandet kan dog sikres via et blåt støttepunkt. Afhængig af ambitionsniveauet vil et anlæg på 12.500 m2 koste 450-600 mio. kr. at opføre.
Senest har KFU den 25. april 2024 diskuteret og afvist, at etablere en ny svømmehal i Bådehavnsgade. I stedet blev der peget på svømmehalskapacitet i andre dele af byen, herunder projektet i Nordhavn.
Breddekulturhus
Kulturhuse forstås i arealplanen som større, bydækkende kommunale kulturinstitutioner med en bred indholdsprofil, som supplerer hovedstadens foreningsliv, samt understøtter lokale initiativer og samarbejdspartnere. Breddekulturhuse har en bredere målgruppe og mange funktioner med et anbefalet areal på 2.900 m2 (netto) inkl. KLC. Størrelsen er dog fleksibel, og den afhænger af de stedspecifikke behov og muligheder. Der etableres et KLC i den kommende basisskole på Levantkaj Vest, så denne funktion skal ikke etableres. Eksempler på større velfungerende breddekulturhuse er BIBLIOTEKET på Rentemestervej samt Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus.
Et selvstændigt breddekulturhus i Nordhavn på 2.200 m2 netto (3.300 m2 brutto) vil kunne realiseres for 150-200 mio. kr. afhængig af ambitionsniveauet. Det vil være markant billigere at etablere og drive kultur-m2 som del af et halkompleks. Et havkulturhus skal rumme færre m2 alt efter ambitionsniveauet men vil være dyrere at bygge pr. m2.
Det vil imidlertid være udfordrende at etablere et fuldt breddekulturhus, da der kun er forslag om begrænset bebyggelse ved kajkanten. På den baggrund kan man vælge at indtænke nogle kulturhusfunktioner i halkomplekset, som i forvejen planlægges med møde- og klublokaler samt café. Det skal afklares, om der kan indarbejdes yderligere m2 i halkomplekset eller det vil indebære prioritering af de nuværende afsatte m2.
Samlet set kan man vælge at etablere et havkulturhus på kajkanten med tilhørende havnebad, der også vil kunne fungere som et blåt støttepunkt for den kommende svømmehal. Det vil være udfordrende at finde plads til breddekulturfunktioner i samme byggeri, da det er begrænset hvor meget der kan bygges ved vandet. Alternativt skal huset rykkes væk fra kajkanten, men så udnytter man ikke stedets potentialer. Derfor foreslås breddekulturfunktionen indarbejdet i det nærliggende halkompleks.
Økonomi
Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser. Hvis der skal arbejdes videre med et eller flere elementer, skal der afsættes betydelige planlægnings- og anlægsmidler. En nærmere prissætning vil være nødvendig ud fra de valgte forslag, størrelser og ambitionsniveau.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutninger. Hvis det besluttes at arbejde videre med et havkulturhus, indledes afsøgning af fondsmuligheder og mulighederne for størrelse og ambitionsniveau afklares i forhold til nærmere prissætning.
Aravni Elisabeth Jakobsen / Mads Kamp Hansen