Mødedato: 05.12.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på det digitale bibliotek

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om udviklingen i det digitale bibliotek, som er et særligt prioriteret område i Københavns Biblioteker. Det digitale bibliotek udgør et af fire fokusområder i den nyligt vedtagne biblioteksplan.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på det digitale bibliotek til efterretning.

Problemstilling

Af Biblioteksplanen 2019-2023 fremgår det, at Københavns Bibliotekers mission er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere. Københavns Biblioteker skal lykkes med denne mission i en tid, hvor borgernes medieforbrug ændrer sig og bliver mere digitalt.

I dag har borgerne uanede mængder af digitale muligheder og kan med få klik tilgå alverdens informationer og underholdning. Kultur- og Fritidsforvaltningen skal sikre, at bibliotekerne udnytter de muligheder, som følger med denne digitale udvikling.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder løbende på at sikre et velfungerende og brugervenligt digitalt bibliotek, der indeholder gode digitale tilbud og understøtter andre vigtige fokusområder for bibliotekerne – herunder børn og unge samt litteratur og læsning, der, ligesom det digitale bibliotek, udgør særskilte fokusområder i biblioteksplanen.

Biblioteksplanens målsætning for det digitale bibliotek handler om at skabe et digitalt tilbud, der giver nem adgang til bibliotekernes litteratur og bruges af mange københavnere. Med et relevant og brugervenligt digitalt bibliotek sikrer forvaltningen, at litteraturen og bibliotekets øvrige tilbud har en permanent plads i borgernes hverdag – på telefon, tablet og computer.

Det sammenhængende bibliotek

For langt de fleste brugere er det digitale bibliotek en afgørende indgang til bibliotekets tilbud enten via bibliotekets hjemmeside eller via bibliotekets app. Begge dele bruges til at fremsøge og bestille fysiske såvel som digitale materialer og formidler åbningstider og arrangementer til borgerne. Adgangen til både fysiske og digitale materialer har aldrig været nemmere, og sammenhængen mellem det fysiske og det digitale bibliotek har aldrig været tættere.

Det sammenhængende bibliotek er navnet på et nationalt projekt, der skal sikre smidige digitale brugeroplevelser på tværs af både fysiske og digitale bibliotekstilbud. Visionen er at skabe gode kommunale indgange, der udnytter fælles tekniske løsninger. Både hjemmeside og app udvikles således i et nationalt samarbejde, men tilpasses i den enkelte kommune, så borgere i København kun møder indhold, der er relevant for københavnere.

Det digitale bogudlån fortsætter med at stige

Også eReolen, bibliotekernes mest benyttede digitale tilbud, der giver adgang til flere end 60.000 e-bøger og lydbøger, udvikles i et nationalt samarbejde. Udlånet i København fra januar til oktober 2019 er 36 % højere end i samme periode sidste år, hvilket vidner om, at københavnerne i stadig stigende grad benytter sig af tjenesten.

eReolen Go! er en tjeneste, der formidler eReolens materialer til børn og unge, hvor børn kan logge på med UNI-login, som de kender fra skolen. Københavns Biblioteker samarbejder med 41 skoler i kommunen og har udlånt næsten 48.000 materialer via UNI-login fra januar til oktober 2019 - en stigning på 148 % i forhold til samme periode i 2018.

Prioritering af e-bøger over film

I København er der særligt fokus på, at det digitale bibliotek skal bidrage til at skabe ivrige læsere. Et initiativ i den forbindelse er at prioritere e-bøger over film ved at omprioritere midler fra Filmstriben, bibliotekernes digitale filmtilbud, til eReolen, så det bliver muligt for borgerne at låne op til fem e-bøger hver måned i stedet for de nuværende tre. For en uddybning af omprioriteringen samt andre planer for det digitale bibliotek henvises til bilag 1 – Status på det digitale bibliotek.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Københavns Biblioteker arbejder videre med udviklingen af det digitale bibliotek ud fra de planer, der er skitseret i denne indstilling og i bilag 1 - Status på det digitale bibliotek. Denne status danner desuden udgangspunkt for det indhold i den kommende handlingsplan, der vedrører det digitale bibliotek.

Mette Touborg

                            /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen til efterretning og anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om, på baggrund af udvalgets tilkendegivelser, at vende tilbage med en indstilling om bl.a. Filmstriben.

Forvaltningen blev anmodet om en statistik over materialekontoen.

Til top