Ansøgning Madkulturelle fællesskaber i Tingbjerg
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgningen fra Meyers Madhus om 0,368 mio. kr. i 2020, da der ikke er afsat midler til formålet i budgettet.
Problemstilling
Der henvises til ansøgningen (bilag 1).
Løsning
I et partnerskab med Tingbjerg Bibliotek\Kulturhus, Foreningen Socialt Boligbyggeri (FSB), Steno Diabetes Center Copenhagen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen ønsker Meyers Madhus at gennemføre et projekt i Tingbjerg, hvor maden og måltiderne bruges til at skabe nye madkulturmøder, fællesskaber og til at hjælpe unge og voksne borgere ind i fast beskæftigelse eller uddannelse. Grundideen er at opbygge en madskole og café, der som samlet enhed skaber et kulturelt samlingspunkt med tilbud og begivenheder, der både skaber værdi lokalt og åbner Tingbjerg mere op for resten af København.
Med projektet ønsker partnerskabet at bidrage til at udvikle bydelen fra ”hårdt ghettoområde” (jf. ghettolisten 2018) til attraktivt boligområde. Dette vil partnerskabet gøre gennem tiltag, der skaber kulturelle fællesskaber, ændrer fortællingerne om Tingbjerg og udvikler og synliggør beskæftigelsesmulighederne for udsatte grupper i Tingbjerg, så flere borgere kommer ind og forbliver på arbejdsmarkedet.
Med henblik på at bane vejen for at et større projekt kan igangsættes, ønsker partnerne at gennemføre et forprojekt forankret i Tingbjerg Kulturhus i perioden januar - maj 2020. Her vil 12 lokale deltagere over 13 uger skabe nye og åbne madkulturelle arrangementer og blive undervist i madlavning, cafédrift og iværksætteri. Målet er at afprøve projektideen og samle erfaringer, inden konceptet igangsættes i stor skala, ved etablering af foreningen ”Tingbjerg Madhus”, som skal skabe madkulturelle fællesskaber og drive caféen og madskolen videre.
Forprojektet skal både generere erfaringer i forhold til videreførelsen af det konkrete projekt i Tingbjerg og generelle erfaringer i forhold til alternative modeller for cafédrift i kultur- og fritidsinstitutioner.
På vegne af partnerskabet søger Meyers Madhus 0,368 mio. kr. til konceptudvikling, afvikling af madskole, café og madkulturelle arrangementer samt udarbejdelse af en erfaringsopsamling.
En forudsætning for realisering af projektet er, at Kultur- og Fritidsforvaltningen stiller køkken- og caféfaciliteter i Tingbjerg Kulturhus til rådighed i hele projektperioden og dækker udgifter til el, vand og varme. Derudover lægges der i ansøgningen op til, at kulturelle aktiviteter i projektet koordineres og planlægges i tæt dialog med ledelsen og medarbejdere i Tingbjerg Kulturhus. Udgifter til forbrug og medarbejdertimer forudsættes dækket inden for den eksisterende budgetramme i Kultur N. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil bidrage med rekruttering af de 12 deltagere og mentorstøtteordning efter behov.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ad flere omgange forsøgt at bortforpagte caféen i Tingbjerg Kulturhus, uden det har været muligt at finde en forpagter. Caféen står derfor tom, og projektet vil derfor ikke medføre tab af indtægter fra forpagtningsafgift. Da caféen ikke tidligere har været i brug, er udgifter til el, vand og varme ikke kendt.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at det foreslåede projekt både støtter op om etableringen af meningsfulde kulturaktiviteter i Tingbjerg og målsætninger i Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi. Gennem projektet afprøves nye modeller for at aktivere uudnyttet kapacitet i Tingbjerg Kulturhus, hvilket kan danne grundlag for en langsigtet aktivering af caféen og styrke grundlaget for en bortforpagtning af caféen. Samtidig understøtter projektet Københavns Kommunes ambition om at skabe nye madfællesskaber og lokale partnerskaber med fokus på fællesskab og sund og bæredygtig mad. Derudover kan erfaringer fra projektet understøtte Kultur- og Fritidsforvaltningens løbende indsats for at styrke cafédriften på kultur- og fritidsområdet ved at afprøve alternative modeller for cafédrift i caféer, som det ikke på anden vis er muligt at bortforpagte.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.
Mette Touborg
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2019:
Dorthe Petersen fra Meyers Madhus havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen.
Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget yder et tilskud på 0,368 mio. kr.; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Et mindretal (Franciska Rosenkilde og Kim Hjerrild) stemte for forslaget.
Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Jens Kjær Christensen, Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.
Maria Frej og Christopher Røhl Andersen undlod at stemme.
Forslaget blev dermed forkastet.