Idrætsplanens temaer og målsætninger
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender idrætsplanens målsætninger og tematikker som den gældende retning for arbejdet med udviklingen af idrætten i 2020-2023.
Problemstilling
På sit møde den 19. juni 2019 behandlede Kultur- og Fritidsudvalget en indstilling om idrætsplanen. Udvalget besluttede at udsætte sagen til efter modtagelsen af høringssvarene på Kultur- og Fritidspolitikken.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af udvalgets drøftelser den 19. juni 2019 justeret idrætsplanen og beskrevet, hvilke tematikker planen omhandler, samt hvilke målsætninger planen sigter mod at opfylde frem mod 2023.
Løsning
Den overordnede vision for idrætsplanen er, at København skal være en verdensby i bevægelse, hvor idræt og motion skaber livskvalitet, velvære og udvikling for alle borgere og byen som helhed.
Via sine målsætninger og tematikker bidrager idrætsplanen således til udmøntningen af Kultur- og Fritidspolitikken for 2020-2023 i forhold til, at alle københavnere skal have adgang til gode rammer for et aktivt kultur- og fritidsliv, at endnu flere københavnere får lyst til at udfolde sig fysisk, og at alle børn møder kultur- og fritidstilbud i deres barndom.
Idrætsplanens målsætninger
Frem mod 2023 sigter idrætsplanen mod at opfylde følgende målsætninger:
-
At idrætsforeningerne i København får 10.000 flere børne- og ungemedlemmer 0-18 år, hvilket vil betyde, at ca. 50% af byens børn og unge i 2023 vil være medlem af en idrætsforening.
-
At andelen af fysisk aktive voksne københavnere over 16 år stiger med 5 %, så 25.000 flere er aktive i 2023.
-
At fastholde og styrke Københavns position som spydspids på det idrætssociale område
-
At øge kapacitetsudnyttelsen på idrætsanlæggene og stille mest muligt af naturen, havnen og byens rum til rådighed for idrætsaktivitet.
-
At fastholde og styrke Københavns position som attraktiv værtsby for events og eliteidræt.
Idrætsplanens tematikker
Idrætsplanen (se bilag 1 for et grafisk overblik) centrerer sig om fem tematikker, som der arbejdes med for at opnå ovenstående målsætninger:
-
Foreningsliv, frivillighed, fællesskaber og bevægelse
-
Idrætssociale indsatser
-
Faciliteter og byrum
-
Talent- og eliteidræt
-
Idrætsevents og aktivering
Bilag 1 giver et skematisk overblik over målsætninger, tematikker og konkrete indsatser, der arbejdes med nu og på sigt.
Metode
Idrætsplanen sætter de overordnede rammer for udviklingen af idrætten i København med afsæt i Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023, hvor idrætten står som et stærkt og gennemgående tema.
Realiseringen af målsætningerne i idrætsplanen og størstedelen af indsatserne forudsætter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen har et godt og stærkt samarbejde med de andre forvaltninger, idrættens organisationer, NGO-verdenen og andre idrætsaktører. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor i løbet af 2019 drøftet planen med en række interne og eksterne aktører, herunder formændene for lokaludvalgene, idrættens organisationer, andre forvaltninger m.fl. I november 2019 afholdt Kultur- og Fritidsforvaltningen en idrætskonference i samarbejde med DGI og Idrætsforum København (DIF), hvor der deltog omkring 100 personer fra idrætsmiljøet i byen, heraf ca. 45 idrætsforeninger. På konferencen blev udkastet til idrætsplanen forelagt og drøftet, og en stor del af foreningerne kom med deres input til planen.
I drøftelserne har der været en stor efterspørgsel og opbakning til, at Københavns Kommune sætter en samlet, ambitiøs og konkret retning for udviklingen af idrætten. Der er fra både interne og eksterne aktører stor opmærksomhed på, hvordan mere systematisk opsamling og brug af viden, og et forstærket fokus på inddragelse i udviklingen af konkrete indsatser, kan løfte idrætsudviklingen. Der er således en stor vilje til at medvirke til realiseringen af målsætningerne fra såvel foreningslivet som lokalområderne og de øvrige forvaltninger.
For at arbejde inddragende og med fokus på viden har Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsat eller planlagt følgende konkrete tiltag:
- Årlig idrætskonference i samarbejde med idrættens hovedorganisationer, foreninger mm.
- Tematiske netværk på tværs af idrætsaktører, der løbende drøfter idrætsplanens temaer og den nyeste viden på området.
- Etablering af "Idrætsudvikling" som fagcenter, der samler forvaltningens centrale og decentrale enheder i forhold til samarbejde, udvikling og tværgående indsatser på idrætsområdet.
- Arbejdsgrupper på ledelses- og medarbejderniveau med andre relevante forvaltninger med henblik på øget samarbejde og nye indsatser rettet mod forskellige målgrupper.
- Systematisk indsamling af relevant viden, rapporter og forskning, som kan danne baggrund for arbejdet med at indfri målsætningerne og som kan spredes ud til andre aktører - internt såvel som eksternt.
- Erfaringsindsamling og -udveksling med sammenlignelige byer i og uden for Danmark.
- Styrket samarbejde med WoCo og Team Copenhagen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre med temaerne for at indfri idrætsplanens målsætninger. Dette vil ske med udgangspunkt i en tæt dialog og samarbejde med relevante aktører på idrætsområdet. Aktører såsom foreninger, idrættens organisationer, andre forvaltninger m.fl. vil løbende blive inddraget via workshops, temamøder og konkrete samarbejdsprojekter for at sikre den praktiske udmøntning af idrætsplanen.
Eksempelvis vil idrætsplanen være fundament for den kommende samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn samt dialogen med Danmarks Idrætsforbund (DIF) om forbundets københavnerstrategi, som bygger på de samme målsætninger som idrætsplanen. Desuden vil idrætsplanen danne basis for den tætte dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningens bydelsenheder og lokaludvalgene i forhold til inddragelse af foreninger og udviklingen af idrætten i lokalområderne.
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges årligt en status, der beskriver udviklingen i målsætningerne.
Mette Touborg
/Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i henhold til indstillingens målsætninger og tematikker - samt de af Kultur- og Fritidsudvalget tilføjede tematikker - og vender tilbage til udvalget med drøftelsesoplæg på de enkelte tematikker.