Udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn - samlet høringssvar til 3 lokalplanforslag i Indre Nordhavn
Der skal udvikles kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn. Som led heri skal Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til forslag til et samlet høringssvar til 3 lokalplanforslag i Indre Nordhavn.
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets samlede høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget vedr. "Forslag til lokalplan Århusgadekvarteret Vest i Nordhavn", "Forslag til lokalplan Trælastholmen i Nordhavn" og "Forslag til lokalplan Levantkaj Vest i Nordhavn".
Problemstilling
Hvis der skal være kultur- og fritidsfaciliteter i Indre Nordhavn, skal der snarest prioriteres arealer og efterfølgende afsættes ressourcer til etableringen af faciliteterne.
Denne indstilling er Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets (KFU) samlede høringssvar til 3 aktuelle lokalplanforslag i Indre Nordhavn.
***
Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 23. maj 2013 at sende "Forslag til lokalplan Århusgadekvarteret Vest i Nordhavn" og "Forslag til lokalplan Trælastholmen i Nordhavn" i offentlig høring med frist for bemærkninger den 6. september 2013.
Derudover besluttede BR den 19. juni 2013 at sende "Forslag til lokalplan Levantkaj Vest i Nordhavn" i offentlig høring med frist for bemærkninger den 26. september 2013.
Løsning
Generelle bemærkninger til udviklingen af kultur- og fritidslivet i Indre Nordhavn
Udviklingen af Nordhavn er i fuld gang - herunder fastlæggelse af plangrundlag, indretning af byrum samt reservation af arealer til især boliger og erhverv. I første fase drejer det sig om udviklingen af Indre Nordhavn, hvor de 3 lokalplanforslag også hører under.
Sker dette, kan det muliggøres, at visionerne for Nordhavn som "en levende by”, "en mangfoldig by" og "en by ved vandet" kan realiseres, så Nordhavn bliver en attraktiv bydel.
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Østerbro Lokaludvalg og lokale brugere har de seneste år arbejdet med forslag til sådanne faciliteter. Nu skal disse realiseres.
Lokale fokusområder med forslag til nye kultur- og fritidsfaciliteter i de 3 lokalplanforslag
1. En by ved vandet - udvikling af maritimt byliv og maritime faciliteter
Havnen har et stort, rekreativt potentiale, som de kommende beboere, foreninger og gæster i Nordhavn skal have glæde af.
Udviklingen af en tilgængelig og rekreativ havn bør prioriteres i de 3 lokalplanforslag. Der bør etableres fx helårshavnebade, blå støttepunkter og maritime faciliteter i bydelen. Kajkanter og adgangen mellem land og vand bør desuden bearbejdes via fx promenader, siddetrapper, bådebroer og pontoner.
KFU anbefaler:
- At der arbejdes for at etablere et helårshavnebad til sommer- og vinterbadning ud for det grønne område ved Skudehavnen (Levantkaj Vest). Øvrige placeringer kunne være langs Sandkaj (Århusgadekvarteret) eller langs Sundmolen (uden for de 3 lokalplanområder)
- At der etableres et maritimt idrætscenter på grunden ved Kronløbsbassinets vestlige kant (på kanten til Århusgadekvarteret Vest) - alternativt et flydende center på vandet. Øvrige placeringer af maritime faciliteter kan være ud til fx Orientbassinet (Levantkaj Vest og Øst) - enten på land eller vand
- At der i de 3 lokalplanområder arbejdes med bearbejdning af kajkanter, så der skabes direkte kontakt til vandet til glæde for beboere, fritidsliv og gæster
- At de nye kanaler indrettes, så der skabes blå ruter og gode vilkår for det lokale idrætsliv. Af eksempel herpå kan nævne "Roerkanalen" ved Trælastholmen
2. Aktive byrum og det grønne loop
Et offentligt rum med et mangfoldigt og levende kultur- og fritidsliv er kernen i et godt byliv. Udviklingen af attraktive byrum, såvel aktive som mere stille, samt stier til både pendling og motion bør prioriteres i de 3 lokalplanforslag.
Bydelens ”grønne loop” bør etableres på en måde, så loopet udover den planlagte cykelsti også indrettes til løb, rulleskøjter, stavgang mv. I sammenhæng med og langs det grønne loop bør der flere steder etableres aktive byrum, næridrætsanlæg og rekreative kulturelle rum.
KFU anbefaler:
- At der langs det grønne loop ved metropladsen på bydelspladsen "Trælastkaj" etableres et næridrætsanlæg (Trælastholmen)
- At der indtænkes facilieter til kulturevents og idrætsevents på pladser og i byrum som fx etablering af gøglerstik
KFU støtter op om de 3 forslags vision om, at det etableres udadvendte funktioner i stueetagerne med fokus på mennesker, bylivsskabelse og det maritime liv.
4. Skoleidrætshaller
BR besluttede den 13. oktober 2011, at der ved etablering af nye skoler altid etableres en idrætshal ved skolen, hvis det planmæssigt er muligt. En skoleidrætshal giver mere fleksible kvadratmeter end de traditionelle gymnastiksale og kan fx opdeles i flere sale på tværs. De kan være i brug hele ugen fra tidlig morgen til sen aften til gavn for både skole, foreningsliv og hverdagsliv.
KFU anbefaler:
- At der som følge af principbeslutningen i BR på sigt etableres en skoleidrætshal ved den kommende folkeskole i Nordhavn (uden for de 3 lokalplanområder)
- At kommunen går i dialog med Copenhagen International School (CIS) om en mulig etablering af en idrætshal ved den kommende CIS (Levantkaj Vest)
Stadig flere spiller fodbold i København. Derfor er der i dag et stort behov for flere boldbaner i København. Nordhavns forventede befolkningstilvækst gør, at det vil være behov for boldbaner i den nye bydel.
Der kan med fordel tænkes på tværs. Kunstgræsbaner i tilknytning til skoler kan både bruges af skole og institutioner om dagen samt af foreningslivet og øvrige fritidsbrugere om eftermiddagen og om aftenen.
KFU anbefaler:
- At det etableres en 7-mands kunstgræsbane i det planlagte, grønne parkområde bag CIS (Levantkaj Vest)
- At der på sigt etableres en 11-mands kunstgræsbane ved den kommende folkeskole i Nordhavn (uden for de 3 lokalplanområder)
6. Kulturliv og mangfoldighed i Indre Nordhavn - et levende og nytænkende bydelshus
Det er et stort behov for flere kultur- og biblioteksfaciliteter på Østerbro og i den kommende, indre Nordhavn.
KFU anbefaler:
- At der udvikles og etableres en større, nyskabende kultur- og fritidsfacilitet (et bydelshus) på grunden ud til Kronløbsbassinet (på kanten til Århusgadekvarteret Vest)
Bydelshuset vil bl.a. skabe rammer og være centrum for kultur- og teaterarrangementer for børn og voksne, være Borgerservice og lokalt infopunkt omkring aktiviteter i Nordhavn for beboere og turister samt et lokalt mødested, hvor man kan færdes på tværs af alder, etnicitet og kulturel baggrund mv.
Faciliteten vil også indeholde bibliotek, som vil fungere som et videns- og oplevelsescenter for børn og voksne, studie- og arbejdspladser, en lang række virtuelle ydelser, mødefaciliteter, café, værkstedsfaciliteter samt sal til debatmøder, borgermøder, filmforevisninger, udstillinger og musikarrangementer.
Der er flere oplagte muligheder for synergier og samlokalisering med fx maritime faciliteter i stueetagen og kommunale områder (fx sundhed).
Bydelshuset bør være op til 10.000 m2, heraf de 4.000 m2 alene er til bibliotek og borgerservice. Huset vil booste Nordhavn som en”levende og dynamisk by” og understøtte visionen om, at Nordhavn skal være en mangfoldig og bæredygtig bydel og ”en by for alle”.
Økonomi
Videre proces
"Forslag til lokalplan Århusgadekvarteret Vest i Nordhavn" og "Forslag til lokalplan Trælastholmen i Nordhavn" behandles i Teknik- og Miljøudvalget den 7. oktober 2013 med henblik på en endelig godkendelse i BR den 31. oktober 2013. "Forslag til lokalplan Levantkaj Vest i Nordhavn" behandles i Teknik- og Miljøudvalget den 21. oktober 2013 med henblik på en endelig godkendelse i BR den 12. december 2013.
Kultur- og Fritidsforvaltningens kommende arbejde med at indarbejde kultur- og fritidsfaciliter i Indre Nordhavn vil ske i samarbejde med By & Havn og øvrige, relevante forvaltninger og brugere - herunder i forhold til udvikling af de nævnte forslag, økonomi, reservation af arealer mv.
KFU vil løbende få forelagt status på dette arbejde med henblik på de kommende års budgetforhandlinger.
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.