Mødedato: 05.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

EU Green Capital - Sharing Copenhagen 2014

Se alle bilag
Status for Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde med "Sharing Copenhagen 2014" i forbindelse med EU-Kommissionens præmiering af København som European Green Capital Award for 2014.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på ’EU Green Capital – Sharing Copenhagen 2014’ til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune har vundet prisen EU Green Capital 2014. Prisen uddeles hvert år til en by med over 200.000 indbyggere, der vedholdende og ambitiøst arbejder for at blive grønnere. Baggrunden er, at byer spiller en central rolle i kampen for et bedre globalt klima, for det er i byerne, at størstedelen af jordens befolkning bor.

Vinderen forpligter sig til at være grøn rollemodel for resten af EU. Prisen er tidligere givet til Stockholm, Hamborg og Vitoria-Gasteiz, der i 2012 var indehaver af titlen som European Green Capital, mens Nantes er European Green Capital i 2013.

 

Løsning

København er i 2014 udvalgt foran 17 andre europæiske byer. Det er blandt andet Københavns indsats for at få flere til at cykle, blive CO2-neutral i 2025 og sikre københavnerne god adgang til grønne og blå områder, der har fået eksperterne til at vælge den danske hovedstad.

Opgaven med at promovere København som grøn by i 2014 er forankret i TMF. Det gælder både i forhold til gæster, faglige netværk og københavnerne.
Opgaven forventes dog løst i samarbejde med de relevante fagforvaltninger, hvilket primært er Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Prisen er først og fremmest en ære. Til at gennemføre arrangementer i løbet af prisåret er der afsat 4,4 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets budget. Beløbet skal gerne suppleres af sponsorater. Teknik- og Miljøforvaltningen har samtidig tilkendegivet, at ville inddrage projektet i forhandlingerne om budget 2014.

År 2014 – og hvad så?
Projektet er forankret i Teknik- og Miljøforvaltningen, men sigtet er, at opgaven skal løftes på tværs af de stående udvalg – meget gerne også med inddragelse af Region Hovedstaden. På den baggrund er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra TMF, ØKF, BUF, SUF og KFF. Der har været holdt to styregruppemøder, der begge tegnede et billede af, at der er mange tanker, men indtil videre foreligger der ikke et egentlig program. Programmet forventes først i løbet af efteråret.
Der har været afholdt partnerworkshops, der er udfærdiget aktivitetsbeskrivelser for hver af de fem nedennævnte temaer, og i løbet af september afholdes tematiske workshops (en for hvert tema). I midten af oktober forventer TMF at have et mere konkret program.

Året sættes i gang under titlen ”Sharing” – at dele de gode løsninger. Sigtet er at dele løsninger og erfaringer gennem arrangementer for københavnerne, konferencer, masterclasses og guidede ture. Her har kultur- og fritidsområdet potentialet til at byde ind på hele den folkelige forankring – både gennem kulturinstitutioner, biblioteker og festivaler, men også som ejer af de kommunale bygninger, der kan bruges som eksponenter af f.eks. alternativ energi og byhaver. Foreningslivet kan også indtænkes.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sendt en række forslag til projektgruppen, og Kulturhavn er i dialog med gruppen om, hvordan f.eks. lokale råvarer fra haver, anlæg og havn kan indgå i fællesmåltider, der tilberedes under festivalen. Tanken er, at dette ”Urban Gardening”-projekt kan udvikles i samarbejde med en eller flere af byens kokke og med Refshaleøen som omdrejningspunkt for dykning, madlavning og spisning.

Herudover har forvaltningen sendt forslag til f.eks. åbningen og aktivering af byens rum.

Temaer 2014
Teknik- og Miljøforvaltningen har inddelt 2014 i en række temaer fordelt over året 2014. Det er:

  • Fremtidens gode byliv
  • Ressourceeffektivitet og bæredygtighed
  • Den blå og grønne by
  • Grøn mobilitet
  • Klima og grøn omstilling

Det tværkommunale samarbejde
Programmet skal være klar i efteråret. Næste styregruppemøde er i september.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i løbende dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvordan faciliteter og aktiviteter under Kultur- og Fritidsudvalget kan indgå i ’Sharing Copenhagen 2014’.

Bibliotekerne er involverede i informationsindsatsen omkring projektet, Københavns Museum har udarbejdet en serie forslag til, hvordan naturen kan tænkes ind i byrummet (bilag 1). Med projektet Urban Nature ønsker museet at understrege de lyst- og nydelsesfyldte dimensioner af omgangen med naturen i en urban sammenhæng, bl.a. ved partnerskaber med andre aktører og ved at tage afsæt i museets egne haver. KULTURHAVN arbejder med et projekt, der sætter fokus på det rene vand i havnen, byhaver og mulighederne for at samarbejde med lokale skoler omkring havnen og med fokus på skolehaver. Forslagene er sendt til styregruppen for projektet og indgår i det videre arbejde.


Carsten Haurum
                                                      /Mads Kamp Hansen

Videre proces

Når rammerne for udmøntningen af Green Capital er fastlagt, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med institutioner og foreninger arbejde videre med konkrete projekter.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top