Mødedato: 05.08.2004, kl. 16:00

Nedrivning af søbadeanstalten Amager Helgoland og midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

Nedrivning af søbadeanstalten Amager Helgoland og midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 5. august 2004

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Nedrivning af søbadeanstalten Amager Helgoland og midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

(KFU 242/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen giver en bevilling på 2,125 mio. kr. i 2004 til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling (Kultur og Fritid, konto 0.30.3) til dækning af udgifterne i forbindelse med søbadeanstalten Amager Helgolands nedrivning.

at Borgerrepræsentationen giver en bevilling på 0,738 mio. kr. i 2004 til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling (Kultur og Fritid, konto 0.30.3) til dækning af udgifterne i forbindelse med midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

at der anvises kassemæssig dækning for de samlede udgifter på i alt 2,863 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Økonomiske forvaltning, konto 6.51.3

at der udarbejdes et projektforslag vedrørende Amager Helgoland inden for en ramme på 11,537 mio. kr. Projektforslaget forelægges Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget i oktober 2004

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 6. februar 2003 etablering af Amager Strandpark (BR 31/03). Af indstillingen fremgik, at der er reserveret 13 mio. kr. (i 2000 priser) til reetablering af Amager Helgoland.

Der har hidtil været arbejdet med et forslag, hvor Amager Helgoland kunne anvendes i det meste af anlægsperioden – helt frem til tilsandingen af anlægget.

For at forcere hovedprojektet er der imidlertid mellem entreprenør og Amager Strandpark I/S aftalt et sandindpumpningsforløb, der indebærer, at Amager Helgoland skal fjernes inden den 13. oktober 2004.

Der er i byggeprisindeks 2004 afsat 14,4 mio. kr. (svarende til 13 mio. kr. i prisniveau 2000) til reetableringen af Amager Helgoland. Anvendes der 2,863 mio. kr. til nedrivning og midlertidig genhusning, er der 11,537 mio. kr. til anlæg af et nyt Amager Helgoland. Det indstilles, at der udarbejdes et projektforslag inden for denne beløbsramme. Det skal imidlertid bemærkes, at det ikke muligt fuldt ud at reetablere alle de nuværende funktioner på Amager Helgoland inden for denne ramme.

Det skal bemærkes, at KI i samarbejde med repræsentanter for Sundby Lokalråd, brugerbestyrelsen for Amager Strandpark samt vinterbadeforeningen "Det Golde Kys" har udarbejdet et foreløbigt skitseprojekt, som imødekommer ønsker fra de lokale interessenter, herunder ønsker om lokaler, som "Det Kolde Gys" kan disponere over til indretning af klublokaler, omklædning, saunaer, adskilte og fælles faciliteter for mænd og kvinder samt bademulighed for børn og familier. Forslagets udgangspunkt er en funktionel og nutidig reetablering af Amager Helgoland.

Dette projekt er netop blevet prissat. Omkostningerne skønnes til 17,25 mio. kr.

Realiseres dette projekt, vil de samlede omkostninger, inklusiv nedrivning og midlertidig genhusning være 20,2 mio. kr. Dette vil med en ramme på 14,4 mio. kr. efterlade et yderligere finansieringsbehov på 5,713 mio. kr. 

Arbejdet med et samlet projektforslag med en beregnet økonomi for en retablering af Amager Helgoland forventes afsluttet i oktober 2004.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 6. februar 2003 etablering af Amager Strandpark (BR 31/03). Af indstillingen fremgik, at der er reserveret 13 mio. kr. (i 2000 priser) til nedrivning og reetablering af Amager Helgoland.

Københavns Idrætsanlæg vil i samarbejde med lokale interessenter og Kultur- og Fritidsforvaltningen stå for dette arbejde. En forudsætning for udmøntning af det reserverede beløb er, at sagen forelægges på ny.

"Første" spadestik til Amager Strandpark fandt sted den 27. maj 2004, og Amager Strandpark I/S har i samarbejde med de implicerede entreprenører detailfastlagt projektets tidsplan. Projektet er igangsat med et par måneders forsinkelse på grund af Naturklagenævnets behandling af klagesagerne i forbindelse med fredningssagen.

Alle anlægsarbejder skal forceres, hvis anlægget – herunder også Amager Helgoland - skal stå færdigt i august 2005.

 

Ny plan for sandindpumpning og etapeplan

Den etapeplan, der har været udgangspunkt for sandindpumpningen, har hidtil været delt i to, men entreprenøren vurderer, at det er nødvendigt at forcere processen, hvis tidsplanen skal overholdes.

Målet er, at den kan afsluttes inden den kommende vinter. Sandindpumpningen er derfor indledt allerede i juli måned 2004.

 

Konsekvenser for badesæsonen 2004

Den forcerede tidsplan har ikke nye konsekvenser for bademulighederne i sommersæsonen 2004. Amager Strandpark I/S har allerede tidligere annonceret, at det ikke vil være muligt at bade fra stranden i området mellem Svend Vonveds Vej og kommunegrænsen ved Tårnby fra og med medio juli 2004.

Det planlægges, at det fortsat skal være muligt at bade fra stranden mellem Øresundsvej og Svend Vonveds Vej frem til midt i begyndelsen af september 2004. Herefter vil bademuligheden fra den nordlige del af stranden også lukke.

 

Konsekvenser for Amager Helgoland

Den nye tidsplan har imidlertid konsekvenser for brugen af Amager Helgoland. Amager Strandpark I/S har tidligere tilkendegivet over for brugerne, at anlægget kunne bruges hele anlægsperioden. Den reviderede tidsplan betyder, at anlægsarbejderne når frem til Amager Helgoland allerede i september måned 2004. Entreprenøren har således forudsat, at adgangsbroen er fjernet inden den 18. september 2004, samt at Amager Helgoland i sin helhed er fjernet inden 13. oktober 2004.

Anlægget af Nordmolen vil betyde, at adgangsvejen til Helgoland under alle omstændigheder afskæres i en periode. Umiddelbart efter færdiggørelsen af Nordmolen i oktober måned begynder sandindpumpningen her og under Helgoland. Denne forventes at være afsluttet i december 2004. Bygning af strandstation nr. 1 indledes ultimo januar 2005. Den skal ligge, hvor Amager Helgolands herreafdeling i dag er placeret.

Amager Strandpark I/S har den 16. juni 2004 orienteret Københavns Idrætsanlæg om den forcerede tidsplan og konsekvenserne heraf. Endvidere blev mulighederne for Amager Helgolands fortsatte anvendelse i anlægsperioden med udgangspunkt i den reviderede tidsplan vurderet.

Der har været drøftet flere modeller for, hvordan den reviderede tidsplan skal håndteres i forhold til stedets brugere.

Den mest hensigtsmæssige løsning er en midlertidig genhusning af vinterbaderne og nedtagning af Helgoland.

 

Omkostninger ved fjernelse af Amager Helgoland.

Københavns Idrætsanlæg har udarbejdet et projekt med udgiftsskøn for nedrivning og fjernelse af Amager Helgoland. Projektet er udarbejdet under hensyntagen til det reviderede anlægsprojekt og den ændrede tidsplan, der forudsætter, at Amager Helgoland er fjernet senest 13. oktober 2004.

Forslaget er drøftet med repræsentanter for brugerne, og det er aftalt med vinterbadeforeningen "Det Kolde Gys" og forpagteren af cafeen, at Amager Helgoland lukkes i weekenden 28.-29. august 2004.

Den efterfølgende periode til og med 13. oktober 2004 er herefter disponeret til en fuldstændig fjernelse af Amager Helgoland.

Udgifterne til nedrivning er skønnet til 2,125 mio. kr.

Nedrivning samt bortskaffelse, i.h.t. tilbud

1.650.000 kr.

Nedlægning af eksisterende el -, og vandforsyning

     85.000 kr.

Afrigning af bygninger m.m.

     10.000 kr.

Container til blandet affald

       9.000 kr.

Retablering af areal og vej efter byggeplads

     59.000 kr.

Forbrugsstrøm

     10.000 kr.

Myndighedsbehandling og tilsyn m.m.

     25.000 kr.

Total

1.848.000 kr.    

Uforudsete udgifter 15 %

   277.200 kr.

I alt, ekskl. moms

2.125.200 kr.

 

 

Omkostninger ved etablering af midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen "Det Kolde Gys".

Vinterbaderne kan genhuses i området ved Amager Strand Haveforening på et areal, som Vej & Park disponerer over, og som de er indstillede på at stille til rådighed. Der er offentlig vejadgang gennem haveforeningen til en stor grøn plæne ved strandkanten.

 

Her kan der med Fredningsnævnet godkendelse etableres midlertidige omklædnings- og opholdsfaciliteter i pavilloner. Samtidig kan der etableres en midlertidig badebro med en afskærmet badeplatform, hvorfra der kan bades i hele perioden indtil det ny Helgoland står klar.

Udgifterne til genhusning er beregnet til 738.000 kr. Udgifterne skyldes en ændring i tidsplanen for projektet, som gør det nødvendigt at genhuse brugerne i anlægsperioden.

Amager Strandpark I/S tilkendegiver ikke at have midler til at finansiere denne merudgift.

Leje af pavilloner (efter tilbud)

131.900 kr.

Indretning af pavilloner

  70.000 kr.

Tilslutning af vand

  45.000 kr.

Tilslutning af el (3x16 Amp.)

  35.000 kr.

Kloakering

  50.000 kr.

Hegn og porte

  41.000 kr.

Retablering af areal efter endt brug

    5.000 kr.

Etablering af badebro (efter tilbud)

300.000 kr.

Myndighedsbehandling og tilsyn m.m.

  25.000 kr.

Total

702.900 kr.

Uforudsete udgifter 5 %

  35.100 kr.

I alt, ekskl. moms

738.000 kr.

 

På baggrund af ovennævnte søges om en bevilling på i alt 738.000 kr.

 

For begge projekter gælder, at de er forbundet med et stort tidspres. Fjernelsen af det nuværende Amager Helgoland er afgørende for fremdriften i anlæggelsen af strandparken, og det er derfor nødvendigt hurtigst muligt at indgå aftaler med entreprenør m.m. Det samme gælder aftaler om de midlertidige løsninger for brugerne af Amager Helgoland. KI er i dialog med Kystdirektoratet og Vej & Park, som forestår kontakten til Fredningsnævnet. Sidst nævnte instans skal godkende den midlertidige placering.

 

Retablering af Amager Helgoland

Der er i byggeprisindeks 2004 afsat 14,4 mio. kr. til reetableringen af Helgoland. Anvendes der 2,863 mio. kr. til nedrivning og midlertidig genhusning, er der 11,537 mio. kr. til anlæg af et nyt Amager Helgoland. Det indstilles, at der udarbejdes et projektforslag inden for denne beløbsramme. Det skal imidlertid bemærkes, at det ikke muligt fuldt ud at reetablere alle de nuværende funktioner på Amager Helgoland inden for denne ramme.

Det skal bemærkes, at KI i samarbejde med repræsentanter for Sundby Lokalråd, brugerbestyrelsen for Amager Strandpark samt vinterbadeforeningen "Det Golde Kys" har udarbejdet et foreløbigt skitseprojekt, som imødekommer ønsker fra de lokale interessenter, herunder ønsker om klublokaler, som "Det Kolde Gys" kan disponere over til indretning af klublokaler, omklædning, saunaer, adskilte og fælles faciliteter for mænd og kvinder samt bademulighed for børn og familier. Forslagets udgangspunkt er en funktionel reetablering af Amager Helgoland.

 

Dette projekt er netop blevet prissat. Omkostningerne skønnes til 17,25 mio. kr.

Underbygning og dæk:

I alt ca.      8 mio. kr.

Omfatter pæle til adgangsbro, broanlæg, "strongpoints",

trapper m.m. samt kysthydrauliske undersøgelser.

 

Overbygning:

I alt ca.      7 mio. kr.

Omfatter bygninger og skærmvægge samt forsynings-

ledninger til el, vand, afløb og belysning.

 

Rådgivning, projektering og byggeledelse m.m.:

I alt ca. 2.25 mio. kr.

 

 

Samlet udgift:

I alt ca. 17,25 mio. kr.

 

Realiseres dette projekt, vil de samlede omkostninger, inklusiv nedrivning og midlertidig genhusning være 20,2 mio. kr. Dette vil med en ramme på 14,4 mio. kr. efterlade et yderligere finansieringsbehov på 5,713 mio. kr. 

Med hensyn til udarbejdelse af et samlet projektforslag for en retablering af Amager Helgoland pågår dette arbejde, og der kan forventes et projektforslag med en beregnet økonomi i oktober 2004.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Der anvises kassemæssig dækning for bevillingen på i alt 2,863 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Økonomiske forvaltning, konto 6.51.3

Der vil i forbindelse med anlægsregnskabet for projektet blive udarbejdet en oversigt, der viser forbruget i såvel løbende som faste priser med udgangspunkt i 2000- priser for herved at bedømme, om budgettet er overholdt, som foreskrevet i finansieringsaftalen.

 

BILAG 

Ingen

 

Carsten Haurum

/Mads Kamp Hansen


 


Til top