Mødedato: 05.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kulturaftale i Hovedstadsområdet - status

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget gives hermed en status på arbejdet med kulturaftalen i hovedstadsområdet

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager oplæggene om organisering og  finansiering af en regional kulturaftale til efterretning
2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager de projekter, som Københavns Kommune deltager i, til efterretning.

Problemstilling

Kulturministeriet har i dag kulturaftaler i næsten hele landet. Hovedstadsområdet har endnu ikke indgået en kulturaftale med ministeriet.

Kulturministeriets baggrund for at indgå kulturaftaler med kommunerne er at understøtte det lokale og regionale kulturpolitiske engagement, at give større lokal dispositionsfrihed og at sætte fokus på regionale kulturpolitiske initiativer. Samtidig er det ministeriets mål at fastholde og udbygge den kulturpolitiske dialog og værdidebat mellem det statslige og det kommunale niveau og øge samarbejdet på tværs af kommunerne.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 11. november 2010 at indgå en etårig samarbejdsaftale for 2011 med i alt 26 kommuner i hovedstadsområdet. Formålet med samarbejdsaftalen er at udarbejde oplæg til en kulturaftale i hovedstadsområdet med Kulturministeriet for perioden 2012-15. 

Oplægget om en kulturaftale er fortsat under udarbejdelse.

I samarbejdsaftalen er der udpeget følgende indsatsområder:
1. Institutioner på tværs
2. Kultur- og Fritid i det offentlige rum
3. Festivaler og events
4. Unge og kultur
5. Børn og kultur

Den politiske styregruppe og administrative følgegruppe for samarbejdsaftalen har udarbejdet oplæg til organisering af kulturaftalen (bilag 1) samt finansieringsmodel (bilag 2). Herudover er der afholdt en række workshops med deltagelse af de 26 kommuner. Disse workshops har resulteret i et projektkatalog på 10 overordnede projekter (bilag 3). 

Løsning

Organisering
Kulturaftalen organiseres med en politisk styregruppe, en administrativ følgegruppe, en partnergruppe, et sekretariat samt projektledere.
Den politiske styregruppe udgøres af kulturudvalgsformænd/kulturborgmestre fra de deltagende kommuner. Den politiske styregruppe er bestluttende myndighed for kulturaftalen. Styregruppen mødes halvårligt.
Den administrative følgegruppe består af repræsentanter fra forvaltningerne. Følgegruppen sikrer opfyldelse af vision samt fremdrift i projekterne.
Partnergruppen består af udvalgte projektpartnere, der kan rådgive og perspektivere projekterne.
Til at administrere den overordnede aftale med Kulturministeriet samt afholdelse af møder, årsmøde mv. for styregruppe, følgegruppe mv. nedsættes et sekretariat. Sekretariatet placeres i den kommune, der varetager formandsskabet (p.t. Ballerup Kommune).

Finansiering
Alle kommuner bidrager til et fælles sekretariat gennem et kontingentbeløb på 30.000 kr. pr. kommune. Herudover kommer projekterne, som finansieres af de kommuner, der indgår i de respeltive projekter. Hver projekt finansieres med en basisfinansiering fra de tilmeldte kommuner. Basisfinansieringen er gradueret efter kommunernes størrelse.

Basisfinansieringen beregnes ud fra følgende gradueringsmodel:
Kommuner med mindre end 20.000 borgere: 20.000 kr.
Kommuner med 20.000-30.000 borgere: 25.000 kr.
Kommuner med 30.000-40.000 borgere: 30.000 kr.
Kommuner med 40.000-50.000 borgere: 35.000 kr.
Kommuner med mere end 50.000 borgere: 40.000 kr.

Københavns Kommune skal dermed betale 40.000 kr. pr. projekt i basisfinansiering. Hertil kommer yderligere finansiering, hvis projekterne ikke kan afholdes inden for basisfinansieringen.

Projekter
Der er i løbet af samarbejdsaftalens første periode blevet udarbejdet en række projektforslag (bilag 3):
1. Idrætsevents (tiltrækning af store events samt aktivering af større events)
2. Udvikling og udvidelse af eksisterende festivaler (p.t. Golden Days, Jazzfestivalen, Filmfestivalerne, Strøm og Distortion)
3. K.O.M.O.N (kultur, natur og idrætsruter i hele regionen)
4. Sæt kulturen i spil (dialog mellem kulturinstitutioner og borgere i boligsociale områder)
5. Koordinering og udvikling af rammer for idræt og bevægelse
6. Ung Akademi (Mungo Park Akademi, teaterbattle og forfatterskole)
7. Ung kultur (Projektspace, K.A.N.T, biblioteksprojekter for unge)
8. Kreative børn (fokus på udvikling af kreative kompetencer)
9. Det aktive byrum (kultur og fritid i det offentlige rum)
10. Vores vand (fokus på vand, evt. som festival)

Københavns Kommune er i samarbejdsaftalen tovholder for indsatsområdet festivaler og events. Herunder særligt projektet udvikling og udvidelse af eksisterende festivaler. Københavns Kommune står i samarbejde med Ballerup Kommune for projektudvikling inden for idrætsevents. Herudover har Københavns Kommune været repræsenteret i arbejdet med de øvrige indsatsområder med KraftWerket i Projektspace og via Golden Days i K.O.M.O.N. 

Forvaltningens vurderinger
Organisationsmodellen har været afprøvet i forhold til styregruppe og følgegruppe i første del af samarbejdsåret, og det er forvaltningens vurdering, at der især i starten er behov for brede beslutningsfora pga. det store antal kommuner.
Finansieringsmodellen tager højde for kommunestørrelser og er samtidig fleksibel i forhold til de enkelte projekter. 

Forvaltningen deltager i følgende projekter:
1. Idrætsevents
2. Udvikling og udvidelse af eksisterende festivaler 
3. K.O.M.O.N
4. Ung kultur (Projektspace)

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget tager modellerne og forvaltningens deltagelse til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har p.t. ingen økonomiske konsekvenser. 
Kultur- og Fritidsudvalget behandler på mødet d. 5. maj 2011 fordeling af tilskud til events 2012. I indstillingen foreslås det at reservere 1,8 mio. kr. til deltagelse i projekter under kulturaftalen samt andre projekter, der understøtter Københavnerfortællingen. 
 

Videre proces

Når økonomien for projekterne er fastlagt, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægge en ny indstilling for Kultur- og Fritidsudvalget.

Som led i kulturaftalesamarbejdet afholdes Kulturens årsdag den 19. maj, hvor Kultur- og Fritidsudvalgene i hovedstadsområdets kommuner er inviteret.


Carsten Haurum        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2011:



Punktet blev behandlet efter punkt 4 og inden punkt 5.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningen også deltager i projektet "Sæt kulturen i spil" som et 5. projekt.

Indstillingen blev godkendt med denne ændring.
Til top