Mødedato: 05.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny befolkningsfremskrivning – behov på KFUs område

De nyeste prognoser for befolkningsudviklingen i København viser, at der kommer næsten 100.000 flere københavnere frem til år 2025. Der er derfor behov for at kortlægge behovet for nye kultur- og fritidsfaciliteter i byen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter indstillingen og anmoder forvaltningen om en revideret investeringsplan på kultur- og fritidsområdet inden sommerferien 2011.

Problemstilling

Kultur- og fritidslivet er et bærende element i udviklingen af København som en levende og attraktiv by at bo og leve i. Den centrale betydning, som kultur- og fritidslivet har for byens tiltrækningskraft, betyder, at området udfordres, når prognosen peger på, at der kommer 100.000 flere københavnere i perioden frem til år 2025.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede i 2009 en investeringsplan for kultur- og fritidsområdet. Den primære forudsætning i planen var en befolkningsvækst på 65.000 københavnere frem til  2025.

Den seneste prognose peger imidlertid på, at væksten i samme periode bliver endnu mere markant. Skønnet viser, at der er 100.000 nye københavnere i år 2025. Det betyder alt andet lige, at behovet for kultur- og fritidsfaciliteter også stiger mærkbart. 

I udviklingen af byen - og dermed også udviklingen af nye kultur- og fritidsfaciliteter - skal der både tages højde for tilvæksten i antallet af borgere, befolkningssammensætningen i 2025 og borgerne kultur- og idrætsønsker.

Ser man nærmere på befolkningsprognosen frem til  2025, er det mest iøjnefaldende, at der forventes markant flere i gruppen 20-29 årige. Væksten skyldes dels en forventning om en stor tilflytning fra denne aldersgruppe, dels at nogle relativt små årgange afløses af nogle lidt større årgange. Hertil kommer en større tilbøjelighed til at blive boende i København - også når man har fået børn. Der kommer derfor markant flere børn i daginstitutionsalderen. At der kommer flere børnefamilier i København er et af de elementer, der gerne skal genspejle sig i udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter.

En undersøgelse af "voksne københavneres kultur- og fritidsvaner" fra 2006 viser, at flere køben­havnere er aktive end landsgennemsnittet. Det gælder både når man ser på kultur, biblioteker eller idræt og motion. 2 ud af 10 københavnere besøger byens museer mv., 4 ud af 10 anvender kulturhuse, 7 ud af 10 gør brug af bibliotekerne, mens 8 ud af 10 københavnere dyrker idræt og motion. Der er imidlertid stor forskel i forhold til alder, køn og etnicitet, når man ser nærmere på, hvad borgerne vælger at bruge deres tid på. Det skal tænkes ind i den fremtidige udvikling af byens kultur- og fritidsfaciliteter.

I udbygningen af kultur og idrætsfaciliteterne skal også indgå, at København har ambitioner som international metropol. Det kræver alt andet lige flere markante byggerier i byen. Hertil kommer et stigende ønske om et samarbejde på tværs af udvalgsområderne og med eksterne interessenter, som f.eks. uddannelsesinstitutioner (Campus tankegangen). I et sådant samarbejde er det oplagt også at inddrage eksterne fonde og private investorer.

I en plan for fremtidige investeringer på kultur- og fritidsområdet har det også betydning, at kultur- og fritidslivet er under markant forandring i disse år, at kultur- og idrætsinstitutioner nu i højere grad samtænkes, og at der kun er få større, ledige arealer i byen, der kan anvendes til etablering af nye kultur- og fritidsfaciliteter.

Tilsammen afføder dette behov for en ny investeringsplan på kultur- og fritidsområdet. På den baggrund indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder om en ny investeringsplan for årene 2011-2025.

Økonomi

Indstillingen har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil lægge en indstilling om en investeringsplan 2011-2025 frem for udvalget inden sommerferien 2011.
Carsten Haurum    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2011:



Indstillingen blev godkendt.
Til top