Københavns Skyttecenter - opsigelse af lejemål og overgang til brugerdrift
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsforvaltningen indleder forhandlinger med brugerne af Københavns Skyttecenter om, at de overtager den fremtidige drift af anlægget.
2. at lejemålet af Københavns Skyttecenter opsiges hos Naturstyrelsen og Københavns Ejendomme.
3. at der afsættes 0,2 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til personalemæssige ændringer (fratrædelsesordning m.m.)
4. at der anvises kassemæssig dækning for de 0,2 mio. kr. i 2011 på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsramme, IM 3.35.64.1
5. at anlægget lukker senest med udgangen af 2012, såfremt der ikke kan forhandles en aftale på plads med brugerne og Naturstyrelsen om den fremtidige drift
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) besluttede den 7. april 2011, at der skulle arbejdes videre med effektiviseringsforslaget om at lade driften af Københavns Skyttecenter overgå til centrets brugere. Sigtet var en fornyet politisk behandling den 5. maj 2011.
Løsning
Københavns Skyttecenter ligger på Vestamager op til Kalvebod Fælled. Anlægget har bl.a. 25 m. pistolbaner, 50 m. riffel-/pistolbaner samt 200 m. + 300 m. riffelbaner. Herudover rummer arealet bl. a. kontor og opholdsrum. Brugerne af anlægget er primært skytteklubber og Politiet.
Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) lejer i dag skyttecentrets bygninger af Københavns Ejendomme (KEjd). Bygningerne ligger på et areal, der ejes staten og adminstreres af Naturstyrelsen. KFF driver centret og har indgået en aftale med Naturstyrelsen om leje og brug af skytteanlægget og arealerne. Naturstyrelsen har indgået aftale med klubberne om etablering og brug af klubhusfaciliteter på den offentlige p-plads ved skyttecentret
Forslaget om at overdrage anlægget til brugerne skal ses i sammenhæng med, at drift af et sådant anlæg ikke er en kommunal kerneopgave. Her skal det bemærkes, at brugerne helt overvejende er voksne, og at en betydelig del af dem ikke er bosat i Københavns Kommune.
Overgang til brugerdrift
Det foreslås, at der indledes drøftelser med brugerne med henblik på, at de overtager det fulde ansvar for driften af skyttecentret. Det forudsættes, at brugerne vil betale al drift, herunder f.eks. husleje og lønudgifter, og at de overtager kommunens aftale med Naturstyrelsen om leje og brug af skydeanlægget. Brugernes indtræden i lejeforholdet forudsætter Naturstyrelsens accept. Naturstyrelsen er umiddelbart positive over for, at brugerne indtræder i lejekontrakten. Brugerne er orienteret om overvejelserne om at lade dem overtage driften af anlægget, men der har ikke været egentlige drøftelser af vilkårene og økonomien heri. Realiseres forslaget, kan kommunen fra og med 2013 årligt spare driftsudgifter på 2,4 mio. kr. Lejekontrakten har et helt kalenderårs opsigelsesvarsel. I 2012 vil der fortsat være udgifter til leje af bygninger m.m. De samlede omkostninger hertil er ialt 1,3 mio. kr. Det betyder, at besparelsen i 2012 vil være på 1,1 mio. kr.
Ifølge KEjd har kommunen, ved en opsigelse af arealet ikke umiddelbart pligt til at fjerne bygninger på arealet.
Retableringspligt generelt er ikke nævnt i lejekontrakten mellem KFF og Naturstyrelsen. For så vidt angår miljøforholdene på skyttecentret er der i øjebikket et tillæg til miljøgodkendelsen. I henhold til denne bliver haglaffald bortskaffet efter anvisninger fra Center for Miljø. Det skønnes, at brugerne vil kunne fortsætte driften af anlægget på uændrede miljøvilkår.
Måler Center for Miljø væsentlige stigninger i forureningskoncentrationerne eller nedlægges skyttecentretanlægget vil Center for Miljø stille krav om oprensning af arealet. På nuværende tidspunkt foreligger der ikke noget skøn over, hvad en oprensning vil koste. En undersøgelse fra 2002 viste af udgifterne til oprensning af selve arealet, på daværende tidspunkt, var skønnet til 13,5 mio. kr. Hertil kommer, at voldene omkring anlæget indholder flyveaske. Der er ingen beregninger af, hvad det måtte koste at oprense den del af anlæget. Stilles der krav om oprensning af arealet, vil det i givet fald være kommunen, der skal dække udgifterne hertil.
Personale
Forslaget indebærer, at forvaltningens fuldtidsansatte driftspersonale på anlægget (4 årsværk) enten virksomhedsoverdrages eller afskediges som del af den ”nye” driftsordning. Der er i forslaget afsat 200.000 kr. i 2011 til personalemæssige ændringer (fratrædelsesordninger m.m.).
Vedligeholdelsesefterslæb og genopretning
Det skal bemærkes, at der i dag er et vedligeholdelsesefterslæb på Københavns Skyttecenter i størrelsesordenen 9,8 mio. kr. Det resterende genopretningsbehov indgår i budgetønsket om midler til ”Restgenopretning af idrætsanlæg 2012”.
Opsigelsesvarsel
Der er 1 års opsigelse af lejemålet fra udgangen af et år. Det vil sige, at lejemålet tidligst kan være opsagt per 31.12.2012, og at kommunen fortsat skal betale faste ejendomsudgifter i 2012.
Forhandles der ikke en aftale på plads mellem brugerne og Naturstyrelsen, vil anlægget lukke senest med udgangen af 2012.
Økonomi
Driftsøkonomien - Københavns Skyttecenter (2011)
Faste ejendomsudgifter
1,3 mio. kr.
Driftsudgifter i alt
2,3 mio. kr.
- heraf løn
1,5 mio. kr.
- Øvrige driftsudgifter
0,8 mio.kr.
Samlede driftsudgifter i alt
3,6 mio.kr.
Indtægter i alt (udlejning m.m.)
1,2 mio.kr.
Nettoudgift i alt
2,4 mio. kr.
Forslagets forventede effekt
Kommunen vil spare 1,1 mio. kr. i 2012 i løbende driftsudgifter. Fra 2013 er der en årlig besparelse ved, at brugerne overtager den fulde drift af anlægget - eller at anlægget lukker - på i alt 2,4 mio. kr.
1.000 kr. 2012 p/l |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
Driftsbesparelse som følge af forslaget |
-1.100 |
-2.400 |
-2.400 |
-2.400 |
Samlet bruttodriftsbesparelse |
-1,100 |
-2.400 |
-2.400 |
-2.400 |
Det skal imidlertid understreges, at kommunen bliver mødt med et krav om oprensning af arealet, hvis det ikke fortsat skal anvendes som skytteanlæg. Undersøgeselser fra 2002 viste, at det på daværende tidspunkt kostede 13,5 mio. kr. at oprense selve arealet. Hertil kommer, at der kan være udgifter til oprensning af voldene. Da der ikke er opdaterede undersøgelser af hverken selve arealet eller af voldene er det ikke muligt at komme med et skøn over de samlede oprensningsudgifter.
Videre proces
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2011:
Følgende repræsentanter fra brugerne havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:
-
Finn Scheibye (Formand De Danske Skytteforeninger Storkøbenhavn)
-
Finn Johansen (Formand Anlægsudvalget)
-
Kurt Kjær (Formand Danske Sortkrudtsskytter)
Indstillingen blev godkendt.