Budgetanalyse af sikring- og vagttjeneste
Budgetanalyse af sikring- og vagttjeneste
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. december 2003
Sager til beslutning
22. Budgetanalyse af sikring- og vagttjeneste
(KFU 386/2003)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tager denne indstilling, som udgør forvaltningens kommentarer til de tiltag, der foreslås igangsat med henblik på at frembringe et samlet overblik over institutionernes sikringsbehov, til efterretning
RESUME
Økonomiforvaltningen har i 2. halvår 2002 og 2003 gennemført en analyse af sikrings- og vagttjenester i Københavns Kommune. På baggrund af denne analyse har Økonomiforvaltningen udarbejdet en indstilling, som Økonomiudvalget har behandlet den 23. September 2003 (ØU298/2003). Økonomiudvalget besluttede at anmode "udvalgene om deres kommentarer til de tiltag, der foreslås igangsat med henblik på at frembringe et samlet overblik over institutionernes sikringsbehov".
Kultur- og Fritidsforvaltningen er som udgangspunkt enig i, at det er relevant at igangsætte tiltag der dels kan skabe et overblik over kommunens institutioners sikringsbehov, dels kan skabe et overblik over kommunens udgifter til vagt og sikring, og på denne baggrund forsøge at identificere eventuelle effektiviseringsgevinster.
Forvaltningen er til gengæld ikke enig, at det er hensigtsmæssigt alene at fokusere på kommunens udgifter til vagt og sikring, herunder at fastsætte ens sikringsniveauer. I stedet anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der tages udgangspunkt i kommunens sikringspolitik, som anbefaler at sikre frem for at forsikre og at forvaltningerne/institutioner tager udgangspunkt i en samlet risikoanalyse (Risk Management), hvor de samlede udgifterne til vagt og sikring, forsikring og dækning af skader skal vurderes. Eksempelvis vil en reduktion i sikringsniveauet alt andet lige forøge risikoen for indbrud og hærværk. Disse merudgifter er ikke modregnet i det besparelsespotentiale, som Økonomiforvaltningen har beregnet.
Sideløbende med denne høring, har kommunen igangsat et arbejde med dels at undersøge de enkelte institutioners sikringsbehov, dels at undersøge om kommunens opgaveløsning på vagt- og sikringsområdet er organiseret hensigtsmæssigt, herunder at identificere om det er muligt at indhente eventuelle effektiviserngsgevinster.
Svarfrist for fremsendelse af kommentarer er senest den 14. januar 2003. Udvalgenes kommentarer forelægges efterfølgende for Økonomiudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Økonomiudvalget har den 23. September 2003 behandlet en indstilling om Økonomiforvaltningens budgetanalyse af sikring- og vagttjeneste i Københavns Kommune (ØU298/2003). Økonomiudvalget besluttede at
· Tiltræde Økonomiforvaltningens indstilling om at anmode "udvalgene om deres kommentarer til de tiltag, der foreslås igangsat med henblik på at frembringe et samlet overblik over institutionernes sikringsbehov"
· Forkaste Økonomiforvaltningens indstilling om at igangsætte "en undersøgelse af mulighederne for at overføre vagt- og sikringsopgaver til Bygge- og Teknikforvaltningen, Københavns Brandvæsen."
Svarfrist for fremsendelse af kommentarer er senest den 14. januar 2003. Udvalgenes kommentarer forelægges efterfølgende for Økonomiudvalget.
Baggrund
Økonomiforvaltningen gennemførte med støtte fra KPMG i 2. halvår 2002 og 2003 en budgetanalyse af vagt- og sikringstjeneste i Københavns Kommune. Formålet med analysen var dels at skabe et overblik over kommunens ressourceforbrug og organisering af vagt og sikringsydelser, dels at identificere eventuelle besparelsespotentialer.
Analysen indikerer, at kommunen kan opnå besparelsesgevinster på 5,7- 7,2 mio. kr. ved genforhandling af kontrakter og ændringer i sikringsniveauet på institutionerne, og yderligere 3,2-6,4 mio. kr. ved at udbyde opgaveløsningen. Af rapporten fremgår det dog ikke, hvordan dette potentiale fordeler sig på forvaltninger, eller i hvilket omfang Betjentservice kan indhente eventuelle effektiviseringsgevinster.
Kultur- og Fritidsforvaltningens kommentarer til
anbefalinger til tiltag
Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig i, at det er hensigtsmæssigt at skabe sig et overblik over kommunens udgifter til vagt og sikring, og på denne baggrund at vurdere om vagt- og sikringsarbejdet kan tilrettelægges således, at der kan indhentes eventuelle effektiviseringsgevinster. I hvilket omfang der kan blive behov for ændringer i opgaveløsningen, herunder udbud, må afhænge af de resultater som de foreslåede tiltag kan identificere.
Det væsentligste kritikpunkt ved analysen og anbefalingerne er, at der alene tages udgangspunkt i at identificere eventuelle besparelsespotentialer på udgifterne til sikring, og at der ikke tages udgangspunkt i at minimere de samlede udgifter til vagt og sikring, forsikring og dækning af skader. En optimering af udgifter til vagt og sikring, herunder ved at fastsætte ens sikringsniveauer, kan medføre forøgede udgifter til forsikringspræmier og skadesdækning. I værste tilfælde kan en optimering af vagt og sikringsydelser medføre at kommunens samlede udgifter til vagt og sikring, forsikring og skadesdækning forøges.
Desuden savner Kultur- og Fritidsforvaltningen en begrundelse for anbefalingen om at alle institutioner som udgangspunkt skal placeres på sikringsniveau 2, hvilket indebærer lås og tyverialarm. I stedet for en anbefaling om ens sikringsniveau 2, burde anbefalingen være, at der ud fra en samlet risikovurdering skal identificere den balance mellem vagt, sikring, forsikring og skadesudgifter, som minimerer kommunens udgifter.
I den første anbefaling i budgetanalysen fremgår et tiltag om at undersøge om kommunens egen produktion af vagt- og sikringsydelser er konkurrencedygtige. Kultur- og Fritidsforvaltningen er som udgangspunkt enig i, at det er relevant at vurdere om kommunens egenproduktion af vagt- og sikringsydelser kan løses mere hensigtsmæssigt, herunder om det er muligt at indhente effektiviseringsgevinster.
Som et delelement i at undersøge kommunens samlede udgifter indgår Kultur- og Fritidsforvaltningen i et arbejde med at opgøre omkostninger på Betjentservice's ydelser på vagt og sikringsområdet. Analysen af dette område svarer til 25-33% af kommunens samlede udgifter til vagt og sikring. Dette arbejde forventes tilendebragt sen est 1. marts 2004.
MILJØVURDERING
Denne indstilling har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Indstillingen har umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
BILAG
1.1. Økonomiudvalgets indstilling om
"Budgetanalyse af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune" – ØU298/2003 (FREMLAGT)
2. Økonomiudvalgets beslutning om "Budgetanalyse af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune" – ØU298/2003 (FREMLAGT)
3. Økonomiforvaltningens "Budgetanalyse af forbruget af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune", september 2003 (FREMLAGT)
Carsten Haurum
/ Olga Brüniche-Olsen