Mødedato: 04.12.2003, kl. 14:00

Anlægsbevilling til medfinansiering af bevægelseshus i Vesterbros Ungdomsgård - Fællesindstilling KFF og UUF

Anlægsbevilling til medfinansiering af bevægelseshus i Vesterbros Ungdomsgård - Fællesindstilling KFF og UUF

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. december 2003

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Anlægsbevilling til medfinansiering af bevægelseshus i Vesterbros Ungdomsgård - Fællesindstilling KFF og UUF

(KFU 382/2003)

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      de under Kultur- og Fritidsudvalgets konto 0.30.3 (Kultur og Fritid) afsatte 2,0 mio. kr. - til et bevægelseshus ved den selvejende institution Vesterbros Ungdomsgård - overføres til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 5.16.3 rådighedsbeløb til anlæg af klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud

 

at      der gives en anlægsbevilling på 4,047 mio.  kr. til medfinansiering af et "bevægelseshus" ved den selvejende institution, Vesterbros Ungdomsgård. Der anvises dækning for 2,5 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets rådighedsbeløb på konto 5.16.3 til anlæg af klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud og for 0,50 mio. kr. på Økonomiudvalgets bevilling "Fælles anlægspuljer", puljen til uforudsete udgifter, funktion 6.51.3 i 2003

 

at      der til dækning af de resterende udgifter i 2003 på i alt 1,047 mio. kr. af Uddannelses- og Ungdomsudvalget optages et internt lån, der tilbagebetales over max. 6 år

 

at      bevillingerne til Vesterbros Ungdomsgård reduceres med de årlige afdrag

 

 

RESUME

Den selvejende institution "Vesterbros Ungdomsgård" har i 7 år arbejdet med planer og visioner om opførelse af en sal, som kan tilgodese behovet for fysiske aktiviteter for hele bydelens beboere. I den forbindelse har Ungdomsgården i samarbejde med Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) udarbejdet et projektforslag på en sal på 590 m2. Salen etableres i forlængelse af Ungdomsgårdens eksisterende bygninger.

 

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der under Kultur- og Fritidsudvalget afsættes et særligt beløb på 2,0 mio. kr. til støtte til etablering af bevægelseshuset ved Vesterbro Ungdomsgård.

 

Der har tidligere (den 25. september 2003 i KFU (KFU 258/2003) og den 24. september 2003 i UUU (U45/03)) været fremlagt en fællesindstilling med henblik på overførsel af midlerne til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og godkendelse af en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. Fællesindstillingen blev godkendt i begge udvalg.

 

På trods af den dialog, der har været med Økonomiforvaltningen om sagen, har det imidlertid vist sig, at der i den oprindelige indstilling var problemer med fortolkning af momsreglerne i forhold til fondsmidler mm.  Det har derfor været nødvendigt at trække indstillingen tilbage.

 

Fortolkningen af momsreglerne er nu afklaret, hvorfor der fremlægges en ny, revideret indstilling, der samtidig afspejler et lidt større finansieringsbehov som følge af, at der nu skal betales moms af midlerne fra de private fonde.  

 

Den samlede udgift til byggeriet udgør 18,1 mio. kr.  Byggeriet finansieres dels via tilskud fra Augustinus Fonden, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Realdanmark Fonden, Lokale- og Anlægsfonden, Københavns Kommune og dels af Vesterbros Ungdomsgårds egne opsparede midler. Af de samlede udgifter finansieres i alt 12,053 mio. kr. af midler udefra, 2,0 mio. kr. af institutionens egne opsparede midler og 4,047 mio. kr. af Københavns Kommune, som der hermed søges anlægsbevilling til. De  1,047 mio. kr. finansieres ved, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget optager et 6-årigt lån. Lånet forrentes efter de gældende regler for interne lån. Bevillingerne til Vesterbros Ungdomsgård reduceres med de årlige afdrag.

 

Byggeriet planlægges igangsat primo 2004 og forventes færdigt i efteråret 2004.

 

De forskellige fondsmidler udbetales etapevis, eller når byggeriet er afsluttet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indledning 

Vesterbros Ungdomsgård har de seneste 7 år arbejdet med planer og visioner om opførelse af en facilitet, som kan tilgodese behovet for fysiske aktiviteter for hele bydelens beboere. Projektet har et socialt sigte inden for lokalområdet. Målet er blandt andet, at etniske minoriteter får mulighed for fysiske aktiviteter. Der vil være mulighed for, at også skoler, andre institutioner og idrætsklubber på Vesterbro kan leje sig ind i faciliteterne.

 

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der på Kultur- og Fritidsudvalgets konto 0.30.3 (Kultur og Fritid) afsættes et særligt beløb på 2,0 mio. kr. til etablering af et bevægelseshus ved Vesterbros Ungdomsgård. I forbindelse med realisering af projektet søges beløbet overført til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og frigivet.

 

Der har på den baggrund tidligere været fremsendt en fællesindstilling for Kultur- og Fritidsudval get (25. september 2003, KFU 28/2003) og for Uddannelses- og Ungdomsudvalget (24. september 2003, UUU U45/03), hvor indstillingen blev godkendt.

 

På trods af dialog med Økonomiforvaltningen om sagen, har der imidlertid vist sig at være problemer med fortolkningen af de særlige momsregler for selvejende institutioner og bidrag fra private fonde mm., hvorfor indstillingen måtte trækkes tilbage.

 

Disse problemer er nu afklarede, hvorfor der fremlægges en fornyet indstilling. Afklaringen indebærer samtidig, at der skal betales 17,5 pct.  moms af bidragene fra de private fonde, hvilket medfører et øget finansieringsbehov på 2,047 mio. kr. af i alt 18,1 mio. kr. Det foreslås, at restfinansieringen dækkes dels via et øget kommunalt bidrag (1,0 mio. kr.) og dels ved, at der ydes Vesterbro Ungdomsgård et lån på i alt 1,047 mio. kr. Bevillingerne til Vesterbros Ungdomsgård reduceres med de årlige afdrag.

 

Baggrund

Vesterbros Ungdomsgård, Absalonsgade 8, er en selvejende institution med 85 fritidsklubpladser og 150 ungdomsklubpladser. Behovet for fritidsklubpladser er i takt med den ændrede demografiske udvikling svagt stigende på Vesterbro, og det er vurderingen, at udvidelsen om nødvendigt kan tilvejebringe yderligere pladser til området.

 

Ungdomsgården bor til leje i kommunale bygninger.

 

Ungdomsgårdens ledelse og bestyrelse har igennem flere år arbejdet med planer og visioner for etablering af en sal/bevægelseshus til fysisk aktivitet, som ikke kunne tilgodeses indenfor de eksisterende bygningsmæssige rammer.

 

I samarbejde med RIA har Ungdomsgården udarbejdet et projektforslag for nybyggeri af en sal placeret i forlængelse af den eksisterende Ungdomsgård.

 

Salen som er på 590 m2 fordelt på 2 etager dimensioneres til 300 personer. Salen bygges i forlængelse af den eksisterende bygning og indgår derfor som en integreret del af institutionen.

 

Salen indrettes fleksibelt således, at rummene kan bruges til bevægelse, sang, dans, musik, dramatik, fodbold, hockey og andre boldspil. Endvidere skal salen fungere som festsal og scene.  

 

Den samlede udgift til projektet udgør i alt 18,1 mio. kr.  I udgifterne er indeholdt håndværkerudgifter, omkostninger inkl. rådgiverhonorarer, inventar og retablering af udearealer efter byggeriet. Byggeudgifterne finansieres dels af midler fra fonde, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Københavns Kommune, dels via opsparede midler fra Vesterbros Ungdomsgård. Københavns Kommunes anlægsbevilling gives under forudsætning af medfinansiering fra disse parter.

 

Oversigt over finansiering

 

Finansiering

Augustinus Fonden

825.000 1)

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

400.000

Realdanmark fonden

8.828.0001)

Lokale- og Anlægsfonden

2.000.000

Københavns Kommune

3.000.0002)

Københavns Kommune (lån)

1,047.0003)

Vesterbros Ungdomsgård egne midler

2.000.000

Samlet finansiering I ALT

18.100.000

1)             Nettobeløb. 17,5 % moms er fratrukket

2)             Oprindelig 2,0 mio. kr. jfr. budgetaftalen for 2003

3)             Ydes som et lån til UUU

 

Vesterbros Ungdomsgård er placeret i kommunale bygninger. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fungerer som bygherre for byggeriet og forestår den formelle regnskabsføring for byggeriet.

 

Projektet

Den nye sal bygges vinkelret på den eksisterende bygning. Den nuværende hovedindgang respekteres.  Bygningen er i to etager med balkon og forsænket gulv. Den nye sal kan anvendes sammen med institutionens eksisterende sale - Carl Brissonsalen og Cleosalen. I overgangen fra den eksisterende bygning til den nye bygning etableres en vinterhave, der dels fungerer som foyer til salene, dels som cafeområde ved større arrangementer. I forbindelse med den nye bygning indrettes omklædning, garderobe og toiletter, depot og teknikrum. Endvidere etableres handicapelevator og handicaptoilet.

 

Det nye bevægelseshus dimensioneres til 300 personer og indrettes fleksibelt af hensyn til de mange anvendelsesmuligheder. Der indrettes en mobil scene og mobile tilskuertribuner, som kan klappes sammen og opbevares under balkonen.  Bygningens facade er ligeledes fleksibel, idet det inderste lag af facaden består af et system af skodder, som enkeltvis kan drejes i forhold til yderfacaden. Skodderne kan lukkes, så salen mørklægges og åbnes for maksimalt lysindfald og samtidig regulerer skodderne akustikken i rummet.

 

Projektforslaget indeholder ikke forslag til indretning af udearealer bortset fra retablering efter selve nybyggeriet. Det er institutionens intention, at der efterfølgende i samarbejde med Københavns Bymuseum, som er nabo til institutionen, kan udarbejdes et projektforslag for nyindretning af museumshaven i forbindelse med den nye bygning.

 

Tidsplan

Projektet har været i udbud og byggeriet kan derfor, når finansieringen er endelig godkendt, igangsættes. Byggeriet forventes igangsat umiddelbart efter årsskiftet 2003/04 og afsluttet i efteråret 2004. Der forventes en byggeperiode på ca. 8-9 måneder.

 

 

Økonomi

 

Der søges om en overførsel af de afsatte 2,0 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets konto 0.30.3 (Kultur og Fritid), til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 5.16.3., rådighedsbeløb til klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud.

 

De samlede udgifter til udvidelsen af Vesterbros Ungdomsgård udgør 18,1 mio. kr.  Heraf finansieres de 12,053 mio. kr. af midler udefra, og 2,0 mio. kr. af institutionens egne opsparede midler. Den resterende del, i alt 4,047 mio. kr., foreslås (under forudsætning af overførsel af de 2,0 mio. kr.  fra Kultur- og Fritidsudvalget) finansieret af Københavns Kommune på følgende måde:

 

Økonomiudvalget

Puljen til uforudsete udgifter, funktion 6.51.3                   0,500 mio. kr.        

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Rådighedsbeløb til klubber mv. konto 5.16.3                                                                                                                                                                    2,500 mio. kr.

Lån                                                                                                       1,047 mio. kr.                                                        

I alt                                                                                                                                                                                                                                         4,047 mio. kr.

 

Det kommunale tilskud på 3,0 mio. kr. afholdes i 2003.

 

Der anvises dækning for 0,5 mio. kr. på Økonomiudvalgets bevilling "Fælles anlægspuljer", puljen til uforudsete udgifter, funktion 6.51.3 i 2003.

 

Der anvises dækning for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets andel på 2,5 mio. kr. på rådighedsbeløb til klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud på konto 5.16.3. i 2003. Efter behov vil det øgede bidrag fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget på 500.000 kr. i givet fald blive søgt tilbageført til anlægsbudgettet (klubber) i 2004 via "bufferpuljen".

 

De resterende 1,047 mio. kr. finansieres ved, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget optager et 6-årigt lån. Lånet forrentes efter de gældende regler for interne lån. Bevillingerne til Vesterbros Ungdomsgård reduceres med de årlige afdrag.

 

Bestyrelsen for Vesterbro Ungdomsgård vil sideløbende forsøge at skaffe yderligere eksterne midler fra private fonde mm. Yderligere midler vil derfor blive brugt til nedbringelse af lånet.

 

De nuværende institutionsbygninger inkl. grund ejes af Københavns Kommune.

 

De forskellige fondsmidler udbetales etapevis eller, når byggeriet er afsluttet.

 

 

Miljøvurdering

 

Byggeriet gennemføres i overensstemmelse med Københavns Kommunes retningslinier for miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri. Der lægges vægt på valg af materialer fra fornyelige eller rigelige råstofressourcer. Der er ingen yderligere trafikbelastning forbundet med projektet, da børnetallet ikke udvides.

 

 

Høring

 

Der er ikke foretaget høring, da projektet er udarbejdet på initiativ af Vesterbros Ungdomsgård og institutionsbestyrelsen.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

1.      Facadetegninger

2.      Situationsplan

 

 

 

 

Peter Rasmussen                                    Carsten Haurum

 


 


Til top