Mødedato: 04.11.2004, kl. 16:00

Evaluering af Copenhagen International Film Festival 2004

Evaluering af Copenhagen International Film Festival 2004

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. november 2004

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Evaluering af Copenhagen International Film Festival 2004

(KFU 339/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager vedlagte evaluering af C openhagen International Film Festival 2004 til efterretning.

 

 

RESUME

Copenhagen International Film Festival (CIFF) har den 20. oktober 2004 fremsendt evalueringsrapport for festivalen 2004.

CIFF præsenterede i 2004 et forenklet program på 111 film, der tidsmæssigt ikke faldt sammen med andre danske filmfestivaler. Programmet blev godt modtaget af publikum, og besøgstallet er steget fra omkring 17.000 til 24.000 medregnet 4000 tilskuere til gratisfilm på Rådhuspladsen. Presseomtalen var generelt mere positiv, men også mindre i omfang.

Festivalen har haft samarbejder til mange sider, men det er endnu ikke lykkedes at få etableret et samarbejde med de øvrige københavnske filmfestivaler.

Foreløbige opgørelser viser, at økonomien balancerer, og at der ikke bliver noget underskud i forbindelse med årets festival.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Copenhagen International Film Festival (CIFF) har den 20. oktober 2004 fremsendt evalueringsrapport for festivalen 2004 (bilag 1).

Historik

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 25. september 2003 (KFU 251/2003) blev den foreløbige evaluering af Copenhagen International Film Festival 2003 drøftet.

I forbindelse med drøftelsen blev en række krav til festivalen i 2004 præciseret:

·        at festivalen skal søge at forenkle programmet og skærpe profilen.

·        at festivalen skal søges afholdt senere på året og ikke må falde sammen med andre danske festivaler.

·        at festivalen skal styrkes administrativt og organisatorisk.

·        at der skal fremlægges en businessplan, som redegør for udvikling og finansiering af CIFF's virke de næste 3-4 år

·        at mulighederne skulle undersøges for at koble en markedsdel sammen med festivalen.

CIFF har efterfølgende opfyldt disse krav. Aftalen om festivalen i 2004 mellem CIFF og forvaltningen, blev taget til efterretning på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 1. april 2004 (KFU 103/2004).

 

Evalueringen af CIFFs filmfestival i 2004

Copenhagen International Film Festival blev i 2004 afholdt for anden gang og lå en uge senere end i 2003. Og uden hedebølge til at genere billetsalget. Festivalen havde desuden lejlighed til at anvende erfaringerne fra den første festival.

Besøgstallet, herunder de skønnede 4000, som kom til den gratis udendørs filmvisning på Rådhuspladsen, blev på knap 24.000. Dette tal kan sammenlignes med de knap 17.000, som deltog sidste år, hvor der dog ikke var nogen gratisfilm på Rådhuspladsen.

Antallet af fribilletter til bl.a. åbning og prisuddeling, som indgår i besøgstallet, var på knap 5.000, hvilket er lidt lavere end i 2003.

Antallet af solgte billetter er steget med 3.000 til knap 14.500. Dette tal skal ses i forhold til, at der blev vist færre film, og at der var færre forestillinger som følge af en forenkling af programmet. Til gengæld var festivalen udvidet fra en uge til 10 dage og forløb henover to weekender.

Programmet var reduceret fra 153 film til 111 film, og filmene var fordelt på et færre og mere overskueligt antal serier end sidste år. Programmet var bredere og appellerede samtidig til et yngre publikum.

Profilen er fortsat overvejende europæisk, idet knap 68 % af filmene er europæiske. Resten fordeler sig med godt 7 % amerikanske og godt 25 % fra andre lande. CIFF adskiller sig fra andre filmfestivaler i Danmark ved at være en festival med prisuddelinger til europæiske film, men der er ikke lavet undersøgelser af, hvordan profilen for CIFF i øvrigt adskiller sig fra eller overlapper f.eks. Natfilmfestivalen eller andre københavnske filmfestivaler.

Presseomtalen var mere afdæmpet, men samtidig også væsentlig mindre. Dette skyldes formodentlig, at nyhedens interesse var mindre, og at festivalen havde rettet en del af de fejl, som gav anledning til kritik i 2003.

Under festivalen blev to af de europæiske film fra konkurrenceprogrammet solgt til dansk distribution, og det oplyses, at der forhandles om distribution af yderligere fire film. Selvom det ikke er lykkedes at etablere et egentlig filmmarked i København, kan en festival som CIFF altså i et vist omfang bruges til køb og salg af film.

CIFF har op til og under festivalen haft mange samarbejder, især med udenlandske institutioner og filmfestivaler. Der har derimod ikke været noget direkte samarbejde med andre danske filmfestivaler, men CIFF oplyser, at der forhandles med Buster og med Gay & Lesbian festivalen om "et nærmere formaliseret samarbejde". Disse to festivaler har imidlertid en klart adskilt profil fra CIFF, hvorimod det er vanskeligere at adskille profilerne i Natfilmfestivalen og CIFF, der tilsyneladende lapper en del indover hinanden og derfor i høj grad kæmper om de samme film og det samme publikum. CIFF oplyser, at der siden maj 2004 har været forhandlinger om samarbejde mellem de to festivalers bestyrelser. På nuværende tidspunkt er der imidlertid intet resultat af forhandlingerne.

Der foreligger ikke pt. regnskabs tal for festivalen, men Janne Giese oplyser, at den foreløbige opgørelse viser, "at budgettet balancerer, og at der ikke bliver tale om et underskud i 2004".

 

Konklusion

Efter en vanskelig start i 2003 er CIFF kommet væsentlig bedre gennem dette års festival. Både besøgstal og antallet af solgte billetter er steget pænt, formodentlig som følge af en bedre markedsføring, flere populære film, en bedre organisering, en forenkling af hele programmet og en længere festivalperiode. De foreløbige regnskabstal for festivalen viser, at der ikke bliver tale om noget underskud for 2004.

Der er ingen grund til at formode, at den positive udvikling ikke kan fortsætte, men der resterer fortsat et vanskeligt arbejde med at afklare profileringen, især i forhold til Natfilmfestivalen og indgåelsen af et reelt samarbejde med denne festival og de øvrige københavnske festivaler, således at ressourcerne udnyttes bedst muligt

Desuden bør kravene til kvalitet og levering af brugbart sammenligneligt talmateriale om festivalen skærpes, således at det bliver muligt at sammenligne udviklingen fra år til år.

 

Indstilling

På baggrund af ovenstående indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget tager evalueringen af Copenhagen International Film Festival 2004 til efterretning.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

1.      Evalueringsrapport for Copenhagen International Film Festival 2004

 

 

                                     Carsten Haurum

                                             /Merete Evers

 


 


Til top