Mødedato: 04.10.2007, kl. 16:00

Nye kontraktmæssige mål for Københavns regionale spillesteder

Nye kontraktmæssige mål for Københavns regionale spillesteder

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. oktober 2007

 

Fraværende:

·        Sikandar Malik Siddique

 

 

Pia Allerslev  var indtrådt i udvalget i stedet for Leslie Arentoft.

 

Karin Storgaard mødte kl. 16.15 under behandlingen af punkt 3.1.

 

 

 

4.      Nye kontraktmæssige mål for Københavns regionale spillesteder (KFU 451/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget skal i januar 2008 indstille regionale spillesteder for perioden 2009-2012 til Kunstrådets Musikudvalg. Forinden skal der vedtages overordnede målsætninger for de regionale spillesteder.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nye overordnede målsætninger for de regionale spillesteder i Københavns Kommune i 2009-2012

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2007:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget herved lagde vægt på:

·        at alle ansøgere stilles lige. 

·        at Kultur- og Fritidsudvalget vil arbejde hårdt på at eliminere besparelsen på 1 mio. kr.

 

Problemstilling

Der skal i januar 2008 indstilles regionale spillesteder for perioden 2009-2012 til Kunstrådets Musikudvalg.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår nye overordnede målsætninger for spillestedsområdet, der skal være gældende i kontraktperioden 2009-2012.

 

Løsning

København har i dag fem regionale spillesteder: Copenhagen JazzHouse, Stengade 30, VEGA, Global og Loppen. For at komme i betragtning som regionalt spillested hos Kunstrådets Musikudvalg skal spillestedet være indstillet til minimum 50 % medfinansiering fra kommunal side. Status som regionalt spillested gives til spillesteder som genre- og kvalitetsmæssigt udmærker sig inden for den rytmiske musikscene. Udpegning sker i henhold til Lov om Musik.

 

Pumpehuset har kontraktligt samme forpligtelser som de regionale spillesteder, men modtager udelukkende kommunalt tilskud.

 

Revision af kontraktlige målsætninger for de regionale spillesteder

De regionale spillesteder modtager tilskud og drives på baggrund af kontrakter indgået mellem spillestedet, Københavns Kommune og Kunstrådets Musikudvalg. Kontrakten indeholder retningslinier for driften af et regionalt spillested og løber i 4 år. Københavns Kommunes kontraktskabelon indeholder en række overordnede målsætninger, som er vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget (KFU 135/2004). Målsætningerne har i den nuværende kontraktperiode været enslydende for alle og forpligtet spillestederne til at bidrage til et alsidigt og bredt musiktilbud i kommunen, sikre kontinuitet og udvikling i musiklivet, samarbejde på tværs af Øresund samt at sikre musiktilbud til børn og unge.

 

Erfaringen fra den igangværende kontraktperiode er imidlertid, at spillestedernes forskellige profiler, faciliteter med videre betyder, at der er stor variation i, hvor hensigtsmæssige målsætningerne er for spillestedernes samlede drift og profil.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor, at der for kontraktperioden 2009-2012 opstilles få fælles målsætninger, og at disse, i forbindelse med kontraktindgåelsen med de udpegede regionale spillesteder, suppleres med spillestedsspecifikke fokusområder, som i højere grad tager udgangspunkt i det enkelte spillested. Spillestederne skal i deres ansøgning til Københavns Kommune redegøre for, hvordan de overordnede målsætninger kan opfyldes samt hvilke unikke fokusområder, det enkelte spillested derudover vil arbejde med.

 

Forslag til fælles målsætninger:

Hvert regionalt spillested i Københavns Kommune skal:

-         medvirke til at profilere København som en kulturel alsidig metropol

-         skabe gode betingelser for det danske og internationale vækstlag og up-coming scene

-         tage initiativ til at sprænge eksisterende koncertrammer og skabe nye oplevelser

 

De spillestedsspecifikke fokusområder vil først kunne fastlægges, når ansøgerfeltet er kendt.

 

Økonomisk ramme for spillestedsdriften

Kultur- og Fritidsudvalget traf i forbindelse med behandling af budget 2008 i foråret 2007 (KFU 278/2007) principbeslutning om en besparelse på 1 mio. kr. på spillestedsområdet fra 2009. Beslutningen medfører en reduktion af den samlede ramme fra 6,8 mio. kr. til 5,8 mio. kr.

 

Besparelsen, der vil blive indarbejdet i den kommende indstilling, kan resultere i, at ét eller flere spillesteder må fratages sit tilskud, helt eller delvist. En reduktion i kommunens samlede tilskud kan udløse en tilsvarende nedgang i statens tilskud, afhængigt af hvilke af de indstillede spillesteder, Kunstrådets Musikudvalg vælger at udpege som regionale spillesteder. 

 

Det skal bemærkes, at det i de aktuelle planer om MEGA VEGA forudsættes, at VEGAs nuværende tilskud på godt 2,2 mio. kr. som minimum opretholdes fra 2009.

 

Økonomi

Spillestederne modtager i dag 6,8 mio. kr.*, som er fordelt således:

Angivet i 1000 kr. (2007-priser)

VEGA

2.255 kr.

Copenhagen JazzHouse

1.067 kr.

Stengade 30

   965 kr.

Loppen

   841 kr.

Global

   564 kr.

Pumpehuset

1.119 kr.

I alt

6.811 kr.

* Konto 3.63.1. Musikarrangementer

 

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen indkalder medio oktober 2007 ansøgninger fra de københavnske spillesteder, som ønsker at komme i betragtning som regionale spillesteder. Spillestedet skal benytte et ansøgningsskema og heri blandt andet redegøre for operationalisering af kommunens overordnede målsætninger. På baggrund af en vurdering af ansøgerfeltet indstiller Kultur- og Fritidsudvalget i januar 2008 til Kunstrådets Musikudvalg, hvilke spillesteder der bør udpeges. Indstillingen sker med angivelse af prioriteret rækkefølge samt tilskudsstørrelse. Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling skal tiltrædes af Borgerrepræsentationen.

 

Når Kunstrådets Musikudvalg har truffet beslutning om, hvilke spillesteder der vil få status som regionale spillesteder for perioden 2009-2012, indgås nye kontrakter om retningslinierne for tilskuddets størrelse, målsætninger med mere. Kontrakterne godkendes i Kultur- og Fritidsudvalget medio 2008 og efterfølgende af Borgerrepræsentationen.   

 

Bilag

Ingen

 

 

         Carsten Haurum                              / Merete Evers Dewilde

 


 

Til top