Skøjtebanen Genforeningspladsen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status og erfaringsopsamling fra den permanente skøjtebane på Genforeningspladsen til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 22. august 2019 om en indstilling om skøjtebanen på Genforeningspladsen.
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 19. juni 2019 en indstilling om genopretning af Genforeningspladsen (Bilag 1). Af indstillingen fremgår det, at Byggeri København har standset projektet og oplyst, at der skal afsættes yderligere 29,2 mio. kr. til genopretningen af den permanente skøjtebane på Genforeningspladsen.
Nærværende indstilling er en opfølgning på indstillingen fra den 19. juni 2019 med den aktuelle status på et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2020 og syn- og skønssagen samt en erfaringsopsamling med udgangspunkt i statusnotat fra Byggeri København (Bilag 2).
Løsning
Der har været forskellige udfordringer med etableringen af en kombi-bane med en permanent skøjtebane og en kunstgræsbane på Genforeningspladsen, som har gjort, at skøjtebanen ikke kan anvendes. Kombinationsbanen er et prototypeanlæg, der ikke er bygget til og anvendt under klimatiske forhold som de danske med meget vind, høj luftfugtighed og meget regn.
Essensen af de erfaringer, som Byggeri København har gjort sig er, at de ændringer, der er iværksat i Byggeri København siden oprettelsen i 2015 har været rigtige, herunder indførelse af en ny fasemodel med indledende planlægningsfase, samt overgang til totalentreprise som den dominerende entrepriseform. Målet med en planlægningsfase er blandt andet at afklare økonomi og tidsplan, inden et byggeri sættes i gang.
Konkret vedrørende Genforeningspladsen, burde man have været mere påpasselig med at igangsætte projekter, som der ikke er erfaring med i Danmark. Hertil kommer, at projektet alene er iværksat med afsæt i et idéoplæg i stedet for et fuldt projekteret anlæg.
Byggeri København har oplyst, at det er nødvendigt at søge supplerende midler i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger, inden genopretningsprojektet kan igangsættes, med henblik på en ibrugtagning til skøjtesæsonen 2020/2021.
Efter Kultur- og Fritidsudvalget behandlede indstillingen om genopretning af Genforeningspladsen den 19. juni 2019, har Byggeri København opjusteret behovet for ekstrafinansiering fra 29,2 mio. kr. til 30,7 mio. kr. I forbindelse hermed oplyser Byggeri København ligeledes, at det må regnes som sandsynligt, at skøjtebanen ikke vil kunne leve op til ønsket om anvendelig i 85 % af tiden fra 1. november til 28. februar som oprindelig forudsat. Den konkrete driftsperiode vil afhænge af vejrlige forhold.
Aktuel status på syn- og skønssagen
Byggeri København oplyser, at der med udgangspunkt i den igangværende syn- og skønssag om det udførte projekt på Genforeningspladsen er fremlagt en rapport vedrørende forskellige undersøgelser af anlægget. Der pågår nu en proces med supplerende spørgsmål til skønsmændene. Dette har til formål at få uddybet nogle af de allerede stillede spørgsmål i skønserklæringen samt at få skønsmanden til at give sin vurdering og angivelse af det nødvendige arbejde, der er forbundet med at ombygge den udførte skøjtebane, således at skøjtebanen kan overholde byggeprogrammets funktionskrav. Det vides derfor ikke på nuværende tidspunkt, hvordan den endelige skønserklæring vil se ud. Først efter den endelige afgørelse vil Byggeri København tage stilling til, om der kan indgås forlig, eller om sagen ender i voldgiften.
Byggeri København oplyser, at igangsættelsen af et genopretningsprojekt ikke skal afvente en eventuel voldgiftssag, men kan iværksættes, når der er givet en ekstrabevilling til projektet.
Erfaringer fra projektet
Planlægnings- og anlægsfaser
Det er Byggeri Københavns erfaring fra andre byggeprojekter, at det er vanskeligt at afklare tidsplan og økonomi for projekter med kun én fase indeholdende både planlægning og etablering af byggerier. Derfor indførte Byggeri København i 2016 en ny model, hvor planlægning og eksekvering af anlægsprojekter deles op i en planlægningsfase og en anlægsfase.
I planlægningsfasen laves nødvendige forundersøgelser og udregninger, der sikrer et gennemarbejdet projekt, inden der afsættes midler til selve anlægningen. Implementeringen af planlægningsfaserne har blandt andet sikret en højere eksekveringshastighed og større sikkerhed for, at byggeprojekterne kan gennemføres til tiden og til prisen.
Projektet med den permanente skøjtebane på Genforeningspladsen er igangsat før den nye fasemodel, og er derfor igangsat alene med afsæt i et idéoplæg, hvor der ikke har været gennemført en planlægningsfase.
Påpasselighed med unikke projekter
I statusnotat fra Byggeri København oplyses det, at projektet om genopretning af Genforeningspladsen er et atypisk projekt, da det ikke er et nyt projekt, men genopretning af et projekt, som ikke kunne ibrugtages pga. fejl og mangler i baneanlægget. Entreprenøren har opført en bane, der ikke kan anvendes. Der blev konstateret fejl i udførelsen af både anlæggets kølecentral og i opbygningen og placering af kølerør under banen, hvilket betyder at anlægget ikke producerer is, der lever op til de ønskede krav.
Det fremgår yderligere, at projektet om Genforeningspladsen indledningsvis fik tildelt en anlægsbevilling i 2014. Det oprindelige økonomiestimat, som lå til grund for anlægsbevillingen, blev gennemført uden en planlægningsfase. Dette har betydet, at det oprindelige budget var baseret på et løst idéoplæg for en type bane, der ikke var erfaring med at udføre i Danmark.
Desuden oplyser Byggeri København, at en læring fra Genforeningspladsen er, at Byggeri København bør være meget påpasselig med projekter, som der ikke er erfaring med at udføre i Danmark, og at disse kræver særdeles grundige undersøgelser i en planlægningsfase.
Alternativ skøjtebane
Der er mulighed for, at man ikke går videre med at skabe en kombi-bane af kunstgræs og skøjtebane, som ser ud til at være den primære årsag til problemerne med indfrysningen. I stedet for en kombi-bane er der mulighed for at undersøge mulighederne for at anlægge en skøjtebane udenom den nyanlagte 11-mandsbane. Der vil dog ikke kunne ligge en 400 meter bane som Hurtigløberforeningen af 1972 har ønske om i deres foreningsarbejde, ej heller en bane hele vejen rundt om 11-mandsbanen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Et budgetnotat vedrørende genopretningen af en permanent skøjtebane vil indgå i forhandlingerne om Budget 2020. Efter forhandlingerne vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre med sagen med udgangspunkt i de politiske tilkendegivelser og de politiske beslutninger fra Budget 2020 samt beslutningen på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. juni 2019 .
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget tog status til efterretning og besluttede, at erfaringsopsamlingen sker på et senere udvalgsmøde, idet Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om at vende tilbage med en sag om muligheder for skøjtefaciliteter i København, jf. Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. juni 2019.