Festivalplads i København
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en screeningsbevilling til en festivalplads til forhandlingerne om Budget 2020.
Problemstilling
I dag anvendes Refshaleøen til afvikling af en række store festivaler som Engage, Distortion og COPENHELL. Det forventes, at der kan afvikles festivaler på Refshaleøen i 5-6 år endnu, hvorefter området skal byudvikles. Der skal derfor etableres en ny festivalplads, hvis der også i fremtiden skal være basis for større festivaler i København.
Foruden Refshaleøen anvendes Femøren og Tiøren i dag til større arrangementer. Disse pladser lever arealmæssigt ikke op til den størrelse, som aktørerne efterspørger. Også Valbyparken er i en årrække blevet anvendt til større arrangementer, herunder Grøn Koncert, middelaldermarked og Ungdommens Folkemøde.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 22. august 2019 forvaltningen om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at forelægge en ny indstilling om en festivalplads i København. Udvalget anmodede bl.a. om, at der blev arbejdet videre med at undersøge mulighederne for Valbyparken som festivalarena, og at støttefunktioner i den sammenhæng kunne placeres i Valby Idrætspark. Herudover var der ønske om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ser nærmere på eventuelle alternative forslag til placering af en festivalplads, som måtte vise sig i et videre arbejde.
Forvaltningen har endvidere tidligere undersøgt placeringsmuligheder i Nordhavn, på Selinevej og på Kløverparken, men disse placeringer er der af forskellige årsager ikke arbejdet videre med.
Løsning
Med en screeningsbevilling på 0,75 mio. kr. kan man undersøge mulighederne for at etablere en festivalplads med faste installationer i Valbyparken. Midlerne skal anvendes til både en nærmere afdækning af de fysiske forhold for en festivalplads og en kortlægning af mulige organiseringer af samarbejdet mellem Københavns Kommune og potentielle arrangører. I arbejdet med en screening vil også indgå en kortlægning af, om der i takt med byudviklingen opstår andre og nye muligheder for placering af en festivalplads.
Valbyparken som festivalplads
Valbyparken rummer ca. 10 ha, der vil kunne anvendes til festivalplads (Bilag 1). Valbyparken danner allerede i dag ramme om bl.a. festivalen Grøn Koncert, der i 2018 havde 35.000 publikummer. Der er i dag ingen permanente understøttende faciliteter som strøm, kloakering mv., hvilket betyder, at der hver gang skal opsættes midlertidige og mobile løsninger ved større arrangementer.
Blandt fordelene ved at anvende Valbyparken som festivalplads er, at området er relativt centralt beliggende, og at der er gode forbindelser med offentlig transport, særligt når metroforbindelsen til Sydhavnen åbner i 2024. Hertil kommer, at en festivalplads i Valbyparken med fordel kan ses i sammenhæng med faciliteterne ved Valby Idrætspark, der kan anvendes til understøttende funktioner, som koncerter i Valbyhallen, events på idrætsparkens græsarealer mv. Dette vil samlet set udvide festivalpladsens kapacitet. Hertil kommer, at det frivillige og kreative miljø, der skabes ved udvikling af en festival, kan generere aktivitet i hele lokalområdet og derved være med til at indfri udviklingspotentialet og give en særlig profil til området.
Det er en mulighed at lægge et plastgulv ud for at nedbringe skaderne på græsunderlaget. Hvis gulvet ligger i under fire dage, vurderer producenterne, at græsset ikke tager væsentlig skade. Et plastgulv på 10 ha koster 20-25 mio. kr. Hertil kommer løbende udgifter til opbevaring og til at lægge gulvet ud. Det vil i en screeningsfase blive afklaret i hvilket omfang et gulvunderlag kan nedbringe skader på græsset, om det er effektivt i regnfulde perioder, og om der skal arbejdes videre med en sådan løsning.
Fredninger og planforhold
Hovedparten af Valbyparken er omfattet af fredninger, der har til formål at sikre offentlig adgang samt begrænse muligheden for, at etablering af permanente faciliteter ændrer parkens karakter. En festivalplads vil formentligt forudsætte dispensation fra fredningen, da afviklingen af arrangementer vil begrænse offentlighedens adgang samt ændre parkens fysiske karakter.
Valby Idrætspark er omfattet af en lokalplan for området, der udlægger græsarealerne til idrætsformål. Hvis idrætsparken skal anvendes til støttefunktioner som koncerter, events eller lignende, kan det forudsætte et lokalplantillæg. Planforholdene vil blive afdækket i en screeningsfase.
Valbyparken er omfattet af begrænsninger ved Forskrift for udendørs musikarrangementer, hvilket gør, at der må være op til 20 koncertdage om året, at arrangementer skal slutte inden midnat, samt at lydniveauet ikke må overskride 70 dB ved nærmeste beboelse. Et fuldt udbytte af en festivalplads i Valbyparken forudsætter at forskriften ændres. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at der ligger flere kolonihaveforeninger tæt op ad Valbyparken, som festivalaktiviteter kan være til gene for.
Elementer i arbejdet med en festivalplads
Hvis der skal etableres en festivalplads, der kan rumme større musikfestivaler, fordrer det ifølge festivalaktører, at der anvendes et sammenhængende areal på minimum 10 ha med faste installationer. Derudover har aktørerne tidligere tilkendegivet, at de gerne ser et parkeringsareal på 4-6 ha samt campingareal, der ligger i umiddelbar nærhed til selve festivalpladsen. I en screeningsfase vil det blive kvalificeret, i hvilket omfang der er er behov for støttefunktioner.
De faste installationer er blandt andet adgang til el og vand, eventuel bearbejdning af landskab og underlag samt hensigtsmæssige transportveje. Permanente faciliteter som disse vil betyde hurtigere anlæg og lavere udgifter forbundet med den enkelte festival samt bedre faciliteter, sammenlignet med i dag hvor der anvendes midlertidige, mobile løsninger. Hertil kommer, at faste installationer alt andet lige vil være en "grønnere løsning", da det bl.a. vil erstatte brændselstunge generatorer og reducere transport af materiel. Dette vil samlet set skabe forudsætning for flere festivaler af højere kvalitet for københavnerne.
Foruden de fysiske initiativer er det centralt, at der fra start indarbejdes en forretningsmodel for festivalpladsen gennem dialog med aktører og interessenter. Sigtet er, at der med en festivalplads skabes en platform for samskabelse, innovation og frivillighed, samt at der skabes en organisering om driften. Et led i dette er at undersøge muligheden for at indgå et partnerskab med en operatør, der kan bidrage til at løfte hele festivalmiljøet i København, og som evt. kan bidrage økonomisk til etablering og drift for at sikre, at festivalpladsen fra start vil blive drevet på et økonomisk bæredygtigt grundlag.
Udgiftsposter i en screening
Udgifterne til en screeningsfase skal tilpasses antallet af arealer, der skal kortlægges. Nedenfor er der taget afsæt i, at det alene er Valbyparken med Valby Idrætspark samt eventuelle andre, nye bynære placeringer, der kortlægges. Beløbene er bedste bud, udarbejdet uden at der på nuværende tidspunkt foreligger en egentlig opgavebeskrivelse. Udgifterne til medarbejdere på opgaven og relevante rådgivere er indregnet i hver enkelt post.
De i alt 0,75 mio. kr. i en screeningsbevilling er skønsmæssigt fordelt med i størrelsesordenen 200.000 kr. til intern projektledelse i Københavns Kommune og 500.000 kr. til ekstern konsulentbistand, hvoraf en stor del går til afdækning af miljøforhold. De resterende 50.000 kr. budgetteres til øvrige udgifter, herunder f.eks. til besøg hos andre større danske koncertbyer med henblik på dialog om deres gode og mindre gode erfaringer med festivalafvikling i bynære områder.
Den fysiske kortlægning af mulige festivalpladser (0,55 mio. kr.) |
|
Faciliteter på en festivalplads – afdækning af ønsker og behov samt prissætning af tekniske løsninger. |
100.000 kr. |
Forsyning af el, vand og kloakering – herunder kortlægning af, hvad der bedst løses hhv. permanent og fra gang til gang |
100.000 kr. |
Planforhold – I hvilket omfang er der behov for dispensation fra gældende planer – herunder kommune- og lokalplaner samt fredninger |
100.000 kr. |
Jordbundsprøver og afdækning af eventuelle udgifter til oprensning/forsegling |
150.000 kr. |
Infrastrukturelle overvejelser, herunder beregning af antal deltagere |
50.000 kr. |
Erfaringsudveksling og indsamling af data med andre storbyer med centrumnære festivalfaciliteter |
50.000 kr. |
Driftsmodeller for en festivalplads (0,2 mio. kr.) |
|
Afdækning af mulighederne for en økonomisk bæredygtig driftsmodel. Det skal ske i et samarbejde med relevante aktører. |
50.000 kr. |
Nærmere afdækning af muligheder for lokal forankring blandt foreninger, frivillige og lokale aktører. | 50.000 kr. |
Kobling mellem antal arrangementer og tilladelser – herunder relevant myndighedsdialog |
50.000 kr. |
Kortlægning af løbende udgifter til drift og vedligehold af både bygninger og materiel |
50.000 kr. |
Forventede service- og anlægsudgifter
De endelige anlægs- og serviceudgifter for en festivalplads er tæt koblet til hinanden og bl.a. afhængige af, hvordan driften af pladsen organiseres, samt hvilke faste installationer der anlægges. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at estimere de endelige anlægs- og driftsudgifter. Begge dele vil blive kvalificeret i en screeningsfase.
Parkering og camping - erfaringer fra udlandet
Kravene til støttefunktioner må alt andet lige være mindre i bynære områder med gode offentlige forbindelser, sammenlignet med f.eks. Roskilde Festival. Forvaltningen har indledningsvis indhentet erfaringer med camping- og parkeringsarealer fra andre storbyfestivaler. Umiddelbart tegner der sig et billede af, at festivalpladser i bynære områder ikke har tilhørende publikumsparkering og kun i begrænset omfang har campingarealer. Til gengæld faciliterer flere festivaler transport til og fra festivalpladsen med shuttlebusser fra drop on/off zoner centralt i byen. Desuden opfordrer flere storbyfestivaler til, at festivaldeltagerne benytter offentlig transport eller tager cyklen. I det videre arbejde skal det afklares, i hvilket omfang der skal etableres støttefunktioner.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling, vil der indgå en screeningsbevilling på en festivalplads i forhandlingerne om Budget 2020. Hvis der afsættes midler ved budgetforhandlingerne, vil der gennemføres en nærmere afdækning af de fysiske forhold i Valbyparken og eventuelle andre, nye placeringsmuligheder samt en kortlægning af organiseringsmuligheder af samarbejdet mellem Københavns Kommune og potentielle arrangører. Hvis der efter endt screening skal arbejdes videre med en festivalplads, skal der afsættes en planlægningsbevilling.
Det videre arbejde vil tage afsæt i en tæt dialog med aktører, foreninger, lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2019:
Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede følgende:
Valbyparken og Valby Idrætspark skal ikke være festivalplads. Der skal ikke arbejdes videre med konkrete lokaliteter for en festivalplads. Der er behov for afklaring af de tekniske krav og behov for en festivalplads, så vi ved om det vil være muligt og hvad det vil kræve, at placere en festivalplads et sted i København. De tekniske generelle afklaringer, der koster 0,3 mio. kr. afholder Kultur- og Fritidsudvalget selv*). Afklaringen af behovet for en festivalplads i København indbefatter ikke camping og et større antal parkeringspladser, da en sådan type festivalplads ikke er et mål for København.
Kassemæssig dækning for beløbet anvises på konto 3.35.64.1.