Samarbejde mellem København og Hamborg
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender hensigtserklæringen om det kulturelle samarbejde mellem København og Hamborg i lyset af det tysk-danske kulturelle venskabsår 2020 (bilag 1)
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at tilskud til kulturelle udvekslingsprojekter mellem Hamborg og København under venskabsåret 2020 henvises til forhandlingerne om Budget 2020.
Problemstilling
På sit møde den 27. februar 2019 tilkendegav Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalget er positivt overfor, at Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår i en dialog og et samarbejde med Hamborg og Kulturministeriet i forbindelse med venskabsåret i 2020, idet der dog ikke blev afsat midler til formålet på det foreliggende grundlag.
Hamborgs senator for kultur og medier har i sin henvendelse af 13. juni 2019 til kultur- og fritidsborgmesteren fremsendt et udkast til hensigtserklæring (bilag 1) sammen med en bruttoliste over foreslåede aktiviteter, der vil kunne indgå i samarbejdet under venskabsåret 2020 (bilag 2).
Hamborg oplyser, at byen agter at afsætte omregnet 500.000-700.000 kr. med henblik på at støtte kulturelle udvekslingsprojekter under venskabsåret, jf. i øvrigt udkast til hensigtserklæring med bilag. Hamborg forventer, at København i udgangspunktet bidrager med et tilsvarende beløb, såfremt hensigtserklæringen godkendes.
Løsning
Baggrund
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Danmark og Tyskland har i denne anledning besluttet at afholde et fælles kulturelt venskabsår i 2020. Venskabsåret indgår i regeringens og Det Internationale Kulturpanels (IKP) treårige kulturindsats i Tyskland. I forbindelse med venskabsåret, koordineres tillige projekter, der sideløbende skal fejre genforeningen i Danmark.
Venskabsåret kan bruges som anledning til at revitalisere det kulturelle samarbejde mellem Hamborg og København.
Kulturelt samarbejde mellem Hamborg og København
I 2012 og 2013 havde København et kulturelt samarbejde med Hamborg, som resulterede i en kulturel udveksling indenfor bl.a. scenekunst, musik, billedkunst og idræt til projekter, som understøttede dette samarbejde. Som grundlag for samarbejdet var der udarbejdet en hensigtserklæring mellem byerne. Samarbejdet blev finansieret i Budget 2012 og 2013 med 0,8 mio. kr. i hvert af årene, og resulterede i en udveksling med følgende københavnske projekter:
- Teater Hund
- CPH Stage
- Dansekapellet
- Copenhagen Jazz Festival
- Københavns Museum
- Københavns Stadsarkiv
- Nørrebro Taekwondo klub
- Copenhagen Pride
For at støtte de kulturelle aktører, bevilgede Kultur- og Fritidsudvalget endvidere et tilskud til Givrum.nu, hvis formål er at etablere et samarbejde mellem ejere af tomme bygninger og borgere med projekter, som mangler et sted at realisere det. Støtten blev givet til Givrum.nu/”City Link” til bl.a. etablering af en platform, der understøttede kulturelle og sociale aktiviteter, som skabte netværk mellem og studieture for projekter i Hamborg og København.
Det nu fremsendte udkast til ny hensigtserklæring fremstår som en fornyelse af den hensigtserklæring mellem byerne, som blev udarbejdet og underskrevet i 2012.
Forslag om henvisning til Budget 2020
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker, at der evt. afsættes midler til det kulturelle samarbejde mellem Hamborg og København, foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at sagen henvises til forhandlingerne om Budget 2020. I det budgetnotat, der i givet fald vil blive udarbejdet, vil bl.a. følgende snitflader indgå som ramme for samarbejdet i det dansk-tyske venskabsår 2020:
- Kulturturisme og kultureksport, herunder projekter der dels understøtter Danmarks tilbud til tyske kulturturister, dels støtter kultureksport. Forslaget skal ses i lyset af, at Tyskland er Danmarks største marked - også inden for kulturprodukter, for eksempel markedsføring af København som kulturturismedestination og kulturleverandør.
- Kreativ og digital vækst. København og Hamborg har til fælles, at de kreative erhverv har stor betydning for byernes økonomi og er en central del af byernes DNA. Endvidere har begge byer udfordringer med prisstigninger på lokaler i bymidten, hvilket presser de kreative værksteder længere ud i byen.
Herudover vil den udarbejdede bruttoliste over foreslåede aktiviteter (bilag 2) indgå i budgetnotatet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil hensigtserklæringen blive underskrevet og der vil blive udarbejdet et budgetnotat til brug for forhandlingerne om Budget 2020.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2019:
Chefkonsulent Søren Krogh fra Slots- og Kulturstyrelsen var i medfør af styrelseslovens § 20, stk. 4, 2. pkt., inviteret i forbindelse med punktets behandling med henblik på sagens oplysning.
Der blev begæret delt afstemning om indstillingen.
Et mindretal (Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingens 1. at-punkt.
Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej, Karina Rohrberg Jessen og Heidi Wang) stemte imod.
Indstillingens 1. at-punkt blev dermed forkastet.
Et mindretal (Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingens 2. at-punkt.
Et flertal (Kasandra Behrndt-Eriksen, Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Maria Frej, Karina Rohrberg Jessen og Heidi Wang) stemte imod.
Indstillingens 2. at-punkt blev dermed forkastet.
Christopher Røhl Andersen anmodede om et budgetnotat om sagen.